Zabranjen uvoz narandži iz Južne Afrike u Srpsku

Republički fitosanitarni inspektori zabranili su uvoz za dvije pošiljke narandži iz Južne Aftike teške 25.663 kilograma u kojima je utvrđeno prisustvo štetnog organizma – Afričkog smotavca - Thaumatotibia leucotreta, saopšteno je iz Republičke inspekcije.

Republika Srpska 17.11.2022 | 15:45
Zabranjen uvoz narandži iz Južne Afrike u Srpsku

Kako se navodi u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove, imajući u vidu da unošenje ovog štetnog organizma u Bosnu i Hercegovinu predstavlja rizik za zdravlje bilja na teritoriji BiH fitosanitarni inspektori su donijeli Rješenja kojima je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje ovih pošiljki.

"Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje", stoji u saopštenju i dodaje se:

"Važno je napomenuti da se fitosanitarni pregled obavlja na graničnim prelazima i da pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu stoje na graničnim prelazima sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka. S obzirom na ovu proceduru, ne postoji rizik da su ovi proizvodi bili dostupni na tržištu."

(BN   Foto: Jumpstory)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

17.11.2022 16:08

Za ovih 25 tona ili jedan šleper nije niko platio tj.podmazao i hop eto ga štetna materija!!Pola Čapljine,Ljubuškog i Širokog uvezu 100 šlepera i šta mislite preko kojih prelaza i kako se dovozi??!Ma 'ajte molim vas ovo je smijurija!!

ODGOVORITE
Name

Fido

17.11.2022 19:13

Smijesno, pa ne postoji ni srpska, a ni tvz. inspekcija, to su neki neobrazovani seljaci sa dna kace koji su tu da kradu!

ODGOVORITE
Name

Aaaa

17.11.2022 19:50

Šta ako neko uveze u FBiH?

ODGOVORITE
Name

Toks(l)icnost

17.11.2022 21:25

Cuti,dobro je da je sve ispravno sto stize iz jevrope.

ODGOVORITE
Name

Made in Laktasi

21.11.2022 20:55

Kupovacemo ove iz Laktasa po duploj cijeni, bilo je za ocekivati

ODGOVORITE