Лајчак предао нови предлог, чека одговор Приштине

Европска страна сада чека одговор - да ли косовске власти прихватају нови предлог.

Свијет 16.11.2022 | 12:18
Лајчак предао нови предлог, чека одговор Приштине

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак је званичној Приштини предао нови предлог Брисела за решење кризе на северу, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из дипломатских извора.

Овај предлог, је, како се наводи, примио главни косовски преговарач Бесник Бислими (Бисљими), на састанку који је у уторак 15. новембра одржао са Лајчаком у Бриселу.

Европска страна сада чека одговор - да ли косовске власти прихватају нови предлог.

Иако нема много детаља о томе шта стоји у најновијем предлогу, извори РСЕ су потврдили да се све ради у циљу проналаска макар прелазног решења, ради избегавања екскалације до које може доћи од 21. новембра када ће косовске власти почети са издавањем новчаних казни за власнике возила са српским регистрацијама на Косову.

Како се сазанаје, не искључује се могућност да један од могућих елемената у најновијем предлогу буде одлагање примене издавања новчаних казни на одређени временски период, додуше "не нужно" на десет месеци.

У случају да Приштина потврдно одговори на овај предлог, очекује се да специјални представник ЕУ за дијалог, Миролав Лајчак, одмах отпутује за Београд како би се формализовала сагласност страна о решењу за насталу кризу.

Европски шеф дипломатије је у понедељак, 14. фебруара оценио да су тренутне тензије на релацији Београд-Приштина "најозбиљнија криза од 2013. године", те је упозорио да се решење треба пронаћи пре 21. новембра.

ЕУ је у више наврата тражила од Приштине да одустане од издавања ових казни те је тражила одлагање примене одлуке о укидању регистарских таблица које су издали српски органи а које користе српски грађани на Косову, који угланом живе на северу земље.

(<стронг>РСЕ Фото: Агенције/Архив)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

16.11.2022 11:52

И овај Лајчак исти као онај отац сто је био судија и судио за један орах 20 година и није никако пресудио,даље знате ста је било.Отац деро лову пуних 20 година а син....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2022 13:05

Г. Лајчак. Не можете само предлагати у бескрај. Дајте бар нешто ријешите. Било шта. Пуно вас плаћају за ништа.

Name

+

16.11.2022 14:18

КАКВА ЈЕ ТО ТАКТИКА. СВУ ТРОШИТЕ НОВЦЕ НАРОДА, А НИШТА НЕ ЗАВРШАВА ТЕ ОД ПОСЛА. ДОСТА ЈЕ МРЦВАРЕЊА ТОГ НАРОДА. ДРУГОВИ ИЗ "ДЕМОКРАТИЈЕ". КО СУ КОСОВАРИ ДА МОГУ БЕЗГРАНИЧНО ВУЋИ ЗА НОС. И СРБИЈУ И ЉУДЕ ДОЉЕ И ЕУ И АМЕРИКУ. КОЈА ЈА ТО СИЛА. КУРТИ. ДОСТА ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре+

16.11.2022 15:48

Немојмо се заваравати Косово Је БИЛО У САСТАВУ СРБИЈЕ И НИКАД ВИСЕ ЗА НИКАД НЕЋЕ БИТИ ТО ЈЕ ЧИЊЕНИЦА КОЈУ ТРЕБА СТО ПРИЈЕ СХВАТИТИ ИИИ ПРИХВАТОТИ КАО РЕАЛНОСТ!

Name

XОXО

16.11.2022 16:00

Иди бегај раније легај битанго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смит Гехраус

16.11.2022 21:27

Поведи и Лајцака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.16.11.2022

16.11.2022 22:46

Бијо си смеће са Куртијем,такав ћеш и остати.Лајчак је пусмоноша за запад.

ОДГОВОРИТЕ