Скупштина ће и даље да буде проточни бојлер једне уске политичке групације

- Навијачи у публици ће и даље навијати за своје пулене, јер је Народна скупштина одавно претворена у борилачку арену", закључује Тања Топић.

Република Српска 16.11.2022 | 10:41
Скупштина ће и даље да буде проточни бојлер једне уске политичке групације

Јуче смо свједочили првој конститутивној сједници Народној скупштини РС која је била у сјени "наступа" предсједавајуће посланице Наташе Радуловић, представљање нових посланика прошло је уз вику, свађу, препирке, бојкотовање државне химне и сад већ најпознатију ријеч у Републици Српској "обадати".

Тања Топић, политичка аналитичарка, каже да први дан Народне скупштине најављује доста узбуђења, али и неких неслагања између старих и нових функционера у Републици Српској.

"Узбуђења су била видљива на релацији опозиције односно политичко дјеловање Покрета за правду и његовог првака, који је у Народној скупштини јасно поновио став да не признаје побједника за предсједника Републике Српске. То су добро позната политичка средства која је користио Небојша Вукановић и то показује наставак политичке утакмице управо коришћењем добро познатих и опробаних метода.

Након што су искоришћена сва легална средства у валоризацији изборних резултата, очито да је оцјена дијела опозиције да су им ово још једина преостала и могућа средства у доказивању сопствене позиције", рекла је за БУКУ Тања Топић.

Тања каже да је ова сједница била најмање свечана, јер се претворила у своју супротност.

"Чланови Централне изборне комисије су посрамљени напустили салу НСРС, иако су могли претпоставити да неће бити дочекани од свих посланика раширених руку. У овој ситуацији и атмосфери нису се могли никако угодно осјећати, али очито да су задњих мјесеци навикли на нелагодне ситуације и врпољење у столицама", додаје Тања Топић.

Она каже да је и занимљив детаљ бојкотовања државне химне и изласка појединих високих функционера Републике Српске из сале за вријеме њеног интонирања, док је новоизабрана чланица Предсједништва БиХ сасвим оправдано остала да одслуша и устане на тонове химне државе у чије највише тијело је изабрана.

"Имамо шизофрену политичку позицију из истог табора – негирање државе, њено омаловажање и поштовање функције за коју сте се кандидовали и изабрани", додаје Тања Топић.

Однос предсједавајуће посланице Наташе Радуловић остаће запамћен свима који су јуче пратили скупштину. Иако смо и навикли да се Народна скупштина већ одавно претворила у неку врсту реалитија ипак су многи јуче били непријатно изненађени оним што су чули.

"Према ријечнику рекло би се да Наташа Радуловић посланике у најмању руку доживљава и види као животиње, али не и оне племените већ оне које треба истријебити. Посљедица је то генералног става према опозицији у овом друштву, јер их се приказује као штеточине, издајнике, које треба истријебити, не схватајући да демократија живи од различитости мишљења, плурализма, конструктивне критике и опозиције која би требало да допринесе општој демократизацији и побољшању власти.

Више уважавања, цивлизованог понашања и културе дијалога не би било наодмет у овом, да цинизам буде већи, такозваном храму демократије", истиче Тања и додаје да је проблем што се такве ријечи преносе на улицу, међу поданике, што им даје алиби за различите врсте насртаја на “политичке животиње”.

На питање шта народ може очекивати од новог сазива Народне скупштине РС Тања Топић каже да можемо очекивати оно што смо виђали у протеклим годинама.

"Имамо скупштину која је проточни бољер једне уске политичке групације, која ће и даље као скупштинска већина извршавати налоге са врха, док ће опозиција наставити да води узалудну борбу против Голијата, овог пута додатно фрустрирана легитимисањем изборних крађа и малверзација и немоћи да се избори са клијентелистичким системом. Навијачи у публици ће и даље навијати за своје пулене, јер је Народна скупштина одавно претворена у борилачку арену", закључује Тања Топић.

(Бука) 

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Критичар

16.11.2022 09:58

Наташа је врхунац СНСДа, најбоље што су могли понудити, Додикова копија. Ни остали из СНСДа нису бољи али она је топ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИQ

16.11.2022 10:38

Она ,,ође,, је надмашила разне сањице,марковицке,мајкицке и има шансе да буде милетова наследница јер таква ,,отменост,, се цијени у милетовој хиерархији

Name

Није него

16.11.2022 09:58

Мислиш, криминалне групације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.11.2022 10:06

У којој демократској држави опозиција води главну реч? Ајде без обадања нам то мало појасни. Ја колико знам свугдје у свијету се већина пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.11.2022 11:41

У скупстини нема нико главну ријец,сви би требали да дискутују равноправно,по свом убједјењу,или нецијем наредјењу,е кад додје до гласања,онда се гласа по лицном убједјењу,или нецијем наредјењу

Name

Идеално

16.11.2022 14:10

О којој већини ти причаш? Пола није изашло на изборе, од половине који јесу добили сте пола са оним што сте покрали и отели, дописали...

Name

А

16.11.2022 15:43

Како год они су већина, а тзв опозиција је опозиција. То је по слову Закона, а друго је питање ког и каквог закона.

Name

?? ???

16.11.2022 10:07

Треба додику објаснити да је он добио од Јелене само 27000 гласова више,под условом да су регуларни избори.То је толико мало,ако се узме уобзир да је он имао све ресурсе у рукама,а Јелена није.Она је добила гласове и повјерење и стручност,што она свакако и има.Према томе,не бусај се у прса милораде,немаш за шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С-Дијаспора

16.11.2022 10:11

Зашто су чланови ЦИК-а посрамљени? Па сви се можете срамити што подржавате ону обад (стоку), галамџију из Херцеговине. Човјек је за лудницу, ја му неби повјерио да чува ни стадо оваца, то је за његов ум пресвише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2022 10:43

Дрзи се ти рудоње и вици јупииии.

Name

Мммм

16.11.2022 11:32

Камо среце да су сви као Вукан били би Свајцарска

Name

Дијаспорац

16.11.2022 11:36

Лека ти нема. И јеси за западних градилишта....настави мјесати малтер 3 лопате шљунка 1 цемента. Постовање цасној дијаспори

Name

Ре

16.11.2022 13:23

Ниси ти Вукану ни изнад кољена. Дрзи се ти мајкицке и спирица.

Name

Србо

16.11.2022 10:12

Милорад Додик прије пар дана рекао ко ће бити пресједник скупштине а онда ко фол Мазалица, Жунић и Чоче нешто се питају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

16.11.2022 10:53

ЗА ВСС НИЈЕ ЛУДНИЦА НЕГО ПСИХИЈАТАР ДА ВАМ ПОМОГНЕ ДА СХВАТИТЕ КУДА ИДЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА.ЈЕЛ ЗА ВАС НОРМАЛНО ОНО ЈУЦЕ СТО СЕ ДЕСАВАЛО,ПА ОНА ЗЕНА НИЈЕ САМО ВОДИЛА НА САТ СКУПСТИНУ,ОНА ЈЕ ПОДЛАНИК СНСД,ИЗАСЛА И ПОКАЗАЛА КАРАКТЕР,А ВИСЕ ОД ПОЛОВИНЕ СУ ЊЕНОГ КАЛИБРА.САМО ЦУТЕ И НЕСМИЈУ ДА СЕ ЈАВЕ ,НЕПИСМЕНИ ЈОС БИ СЕ БИСЕ ОБРУКАЛИ.ЗАР ЈЕ ОНО СВЕЦАНА СЈЕДНИЦА.ДОК ОКОЛО БИЈЕСНИ РАТ,ДРБИЈА ВОДИ НОРБУ ЗА КОСОВО,ПОСЛАНИЦИ УНСРОДНОЈ СКУПСТИНИ СТАЛИ У РЕД И САМО ЦЕКАЈУ КОЈУ ЦЕ ФУНКЦИЈУ ДОБИТИ.НИЈЕ БИТНА ЦИЈЕНА.

Name

Па

16.11.2022 12:49

Шта би ти да дођу у Скупштину и да свих 82 посланика предлажу свог фаворита? Свака странка или коалиција предлаже свог кандидата. Морате схватити да је он лидер најјаче странке и да се његова највише пита. Свугдје је тако. Ево ти примјер Србије и Хрватске. АВ држи све под својом "шапом", док се Милановић и Пленковић гложе читав мандат због тога што су из две различите странке. Све је то политика

Name

Ре ПА

16.11.2022 13:56

Он је значи све и свја, кад ће онда јавити да идемо на Мањачу да растјерамо оне издајнике и кад ће референдум за самосталну РС.

Name

Ре ПА од Србе

16.11.2022 14:26

Баш ти хвала што ми објасни да се он за све пита ,ја мислио да је главна Душанка Мајкић.

Name

Приједорцанин М.

16.11.2022 10:14

Народ има свој риалити то су себи изабрали.исељавање биће појачано већ смо празна љуштура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

16.11.2022 10:24

Она зека јуце сто је водила скупштину требала је свој лажни акценат оставити код куће све се бојим да би тако причала да живи у Хрватској.Стара жена а памети нигдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руши црвену секту

16.11.2022 10:26

Што ће све паламудити мрзитељи Српске и аутошовинистичка грла међу Србљем о највишем законодавном тијелу наше државе за антисрпске медије попут Буке (чији уредник огавне гадости и лажи о Србима и српским херојима попут мајора Тепића има обичај причати), њихова је ствар или може бити нарученог мишљења које добију. Да скупштина наше отаџбине може бити боља, може, да има посланика склоних примитивизму и уличарском дискурсу, има, да је некад у служби неких политичких партија, јесте, но каква је таква је, наша је, друге немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.11.2022 11:45

Мислим да се СНСД има чиме поносити јер има најљепшу и најнекултурнију коку у својим редовима и њу је велика грехота назвати дамом или зеном

Name

ЦВ

16.11.2022 11:48

СТАНИ ТИ МАЛО ПРЕД ОГЛЕДАЛО ПА ПОНОВИ ТО ШТО СИ НАПИСАО ,О КАКВОМ ТИ ЗАКОНОДАВНОМ ТИЈЕЛУ ГОВОРИШ???ЛАКРДИЈА

Name

1 дан

16.11.2022 10:28

Први дан је ругло којег се требамо стидјети посебно понашања госпође Наташе Радуловић, онакво понашање оставља људе без текста тако се понашају кочијаши према коњима , рјечник једног кочијаша је ушао у народну скупштину , јадно и срамотно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

16.11.2022 10:31

Рече неспособна опозиција која се измедју себе јавно свађа као прави уличари. Ови су такви какви јесу ал опозиција је прича за дубљу анализу. Гомила неспособних људи на једном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.11.2022 10:51

КАД ПРИМИТИВЦИ ЗАУЗМУ ПОЗИЦИЈЕ У НАЈВЕЦЕМ ЗАКОНОДАВНОМ ТЈЕЛУ НА ЈЕДАН НИКОМ НЕ СВАТЉИВ НАЦИ ДОБИЈЕМО ТО СТО ГЛЕДАТЕ.КАКО СУ ГОД РАЗРАДИЛИ ПЛАН КРАДЈЕ ОД РАТА ПА НА ОВАМО САДА РАЗРАДЈУЈУ ПЛАН ХЉЕБА И ИГАРА ОДНОСНО РИЈАЛИТИЈА. ДОТИЦНА ОСОБА ТО ГЛЕДА И ДАН И НОЦ И ЗНА ДА КРКАНИ УЗИВАЈУ КАД ВИДЕ БАХАТОСТ ЛУДОСТ , ОВИСНОСТ, ЛУПЕТАЊА. КАКО БИ ПОРТАЛИ ПРЕНОСИЛИ СВЕ ОВО ДА НЕМА ОВАКВИХ БУДАЛА.КОГА БРИГА СТО ЈЕ МЛИЈЕКО 3 КМ ,УЉЕ 6 КМ И ТАКО ДАЉЕ.НАРОД ЈЕ НАЈВЕЦА СТОКА КОЈА НАМ СЕ ДЕСИЛА ПОСЛИЈЕ РАТА.СВИ КРАДУ УЗИВАЈУ У БУДАЛАСТИНАМА ЗАБАВЉАЈУ СЕ ,ИМАЈУ СВОЈЕ ИДОЛЕ, ТУМАРАЈУ НЕ ЗНАЈУЦИ СТА ИХ ЦЕКА.СВЕ У СВЕМУ БОЛЕСТ ЈЕ ОВЛАДАЛА У ТОЈ МЈЕРИ ДА НА ПРСТЕ МОЗЕТЕ ПРЕБРОЈАТИ НОРМАЛНОГ ОБРАЗОВАНОГ, ВАСПИТАНОГ ЦОВЈЕКА ПО НА ОСОБ.НОВАЦ СЕ ВРТИ КАО НА ТРАЦИ.КАД ИМАС СВЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ И ОГРОМНА ПРИМАЊА ТИ СИ РОК ФЕЛЕР.АЛИ СИ ГАДЉИВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре с дијаспора

16.11.2022 10:51

Оном галамџији из Херцеговине свака част,нема се чега стидити.А ти се стиди кога подржаваш,рушитеље српске државе и народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.11.2022 11:05

ТАКАВ ИМ ЈЕ УЧИТЕЉ ДОДИК. НАТАША ПРАВА КОПИЈА. ТО ЈЕ ВЕЛИКА СРАМОТА И НЕДОПУСТИВО. НАТАША, КАО ДА ЈЕ У ШТАЛИ. И ТАМО СУ ЉУДИ ЊЕЖНИЈИ. ТО СВЕ ТРЕБА У ПОЛИТИЧКУ ИСТОРИЈУ И У ЗАРВОРЕ. БРАВО ОПОЗИЦИЈО. ШТА СВЕ МОРАТЕ ИЗДРЖАТИ, А НАРОД КО ОВЦЕ. ЗА СНСД-ом САМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само

16.11.2022 11:20

патриотске групације

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

16.11.2022 11:46

СКУПШТИНА ОДАВНО НЕ ПОСТОЈИ , ДА ТАМО ИКО ИМА ИМАЛО САВЈЕСТИ НЕ БИ НИ СЈЕДИО. НЕКА РАЗМИСЛЕ МАЛО" ,НЕ ОБАДАЈ СЕ" , ЗНАЧИ ДА ЈЕ СКУПШТИНА ЗА ОНУ СПОДОБУ ШТАЛА, А ЗНА СЕ КО У ШТАЛИ БОРАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

16.11.2022 12:46

Политичка аналитичарка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

16.11.2022 13:07

Какав бојлер, wц шоља је прикладнији назив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупштина Милеее

16.11.2022 14:15

Јели јос неко примјетио танку посјету Из Србије само Пр. Скупстине.... Танко танко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леx Специалис

16.11.2022 15:12

Да има трун достојанства, опозиција би бојкотовала нелегитимну скупстину и покрадене изборе. Ни један цастан цовјек не би прихватио мандат у диктаторској масинерији у којој свакако не мозе ниста промијенити, вец само глуме икебане и дају легитимитет резиму. Али, платна листа увијек надјаца патриотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.11.2022 15:28

Срам треба да буде све оне који Народну скупштину изједначавају са проточним бојлером! То што такви не могу од муке да поднесу да неко има капацитет да доноси одлуке у скупштини није разлог да вријеђају ову институцију, већ треба да сами сажвакају своје комплексе и фрустрације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

17.11.2022 10:37

Лупаш Милане као и обично. Онај што скyпштину пореди са проточним бојлером то са жалошћу констатује. На нашу жалост човјек је у праву.

Name

Нена

16.11.2022 18:03

Проблем је и Додиково понашање он не поштује ни свој народ ни бошњачки народ њему Република Српска служи за лично богаћење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

16.11.2022 18:07

Страшно је то како је изгледала јучерашња скупштина

ОДГОВОРИТЕ