Skupština će i dalje da bude protočni bojler jedne uske političke grupacije

- Navijači u publici će i dalje navijati za svoje pulene, jer je Narodna skupština odavno pretvorena u borilačku arenu", zaključuje Tanja Topić.

Republika Srpska 16.11.2022 | 10:41
Skupština će i dalje da bude protočni bojler jedne uske političke grupacije

Juče smo svjedočili prvoj konstitutivnoj sjednici Narodnoj skupštini RS koja je bila u sjeni "nastupa" predsjedavajuće poslanice Nataše Radulović, predstavljanje novih poslanika prošlo je uz viku, svađu, prepirke, bojkotovanje državne himne i sad već najpoznatiju riječ u Republici Srpskoj "obadati".

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da prvi dan Narodne skupštine najavljuje dosta uzbuđenja, ali i nekih neslaganja između starih i novih funkcionera u Republici Srpskoj.

"Uzbuđenja su bila vidljiva na relaciji opozicije odnosno političko djelovanje Pokreta za pravdu i njegovog prvaka, koji je u Narodnoj skupštini jasno ponovio stav da ne priznaje pobjednika za predsjednika Republike Srpske. To su dobro poznata politička sredstva koja je koristio Nebojša Vukanović i to pokazuje nastavak političke utakmice upravo korišćenjem dobro poznatih i oprobanih metoda.

Nakon što su iskorišćena sva legalna sredstva u valorizaciji izbornih rezultata, očito da je ocjena dijela opozicije da su im ovo još jedina preostala i moguća sredstva u dokazivanju sopstvene pozicije", rekla je za BUKU Tanja Topić.

Tanja kaže da je ova sjednica bila najmanje svečana, jer se pretvorila u svoju suprotnost.

"Članovi Centralne izborne komisije su posramljeni napustili salu NSRS, iako su mogli pretpostaviti da neće biti dočekani od svih poslanika raširenih ruku. U ovoj situaciji i atmosferi nisu se mogli nikako ugodno osjećati, ali očito da su zadnjih mjeseci navikli na nelagodne situacije i vrpoljenje u stolicama", dodaje Tanja Topić.

Ona kaže da je i zanimljiv detalj bojkotovanja državne himne i izlaska pojedinih visokih funkcionera Republike Srpske iz sale za vrijeme njenog intoniranja, dok je novoizabrana članica Predsjedništva BiH sasvim opravdano ostala da odsluša i ustane na tonove himne države u čije najviše tijelo je izabrana.

"Imamo šizofrenu političku poziciju iz istog tabora – negiranje države, njeno omalovažanje i poštovanje funkcije za koju ste se kandidovali i izabrani", dodaje Tanja Topić.

Odnos predsjedavajuće poslanice Nataše Radulović ostaće zapamćen svima koji su juče pratili skupštinu. Iako smo i navikli da se Narodna skupština već odavno pretvorila u neku vrstu realitija ipak su mnogi juče bili neprijatno iznenađeni onim što su čuli.

"Prema riječniku reklo bi se da Nataša Radulović poslanike u najmanju ruku doživljava i vidi kao životinje, ali ne i one plemenite već one koje treba istrijebiti. Posljedica je to generalnog stava prema opoziciji u ovom društvu, jer ih se prikazuje kao štetočine, izdajnike, koje treba istrijebiti, ne shvatajući da demokratija živi od različitosti mišljenja, pluralizma, konstruktivne kritike i opozicije koja bi trebalo da doprinese opštoj demokratizaciji i poboljšanju vlasti.

Više uvažavanja, civlizovanog ponašanja i kulture dijaloga ne bi bilo naodmet u ovom, da cinizam bude veći, takozvanom hramu demokratije", ističe Tanja i dodaje da je problem što se takve riječi prenose na ulicu, među podanike, što im daje alibi za različite vrste nasrtaja na “političke životinje”.

Na pitanje šta narod može očekivati od novog saziva Narodne skupštine RS Tanja Topić kaže da možemo očekivati ono što smo viđali u proteklim godinama.

"Imamo skupštinu koja je protočni boljer jedne uske političke grupacije, koja će i dalje kao skupštinska većina izvršavati naloge sa vrha, dok će opozicija nastaviti da vodi uzaludnu borbu protiv Golijata, ovog puta dodatno frustrirana legitimisanjem izbornih krađa i malverzacija i nemoći da se izbori sa klijentelističkim sistemom. Navijači u publici će i dalje navijati za svoje pulene, jer je Narodna skupština odavno pretvorena u borilačku arenu", zaključuje Tanja Topić.

(Buka) 

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Kritičar

16.11.2022 09:58

Nataša je vrhunac SNSDa, najbolje što su mogli ponuditi, Dodikova kopija. Ni ostali iz SNSDa nisu bolji ali ona je top.

ODGOVORITE
Name

IQ

16.11.2022 10:38

Ona ,,ođe,, je nadmašila razne sanjice,markovicke,majkicke i ima šanse da bude miletova naslednica jer takva ,,otmenost,, se cijeni u miletovoj hierarhiji

Name

Nije nego

16.11.2022 09:58

Misliš, kriminalne grupacije.

ODGOVORITE
Name

A

16.11.2022 10:06

U kojoj demokratskoj državi opozicija vodi glavnu reč? Ajde bez obadanja nam to malo pojasni. Ja koliko znam svugdje u svijetu se većina pita.

ODGOVORITE
Name

A

16.11.2022 11:41

U skupstini nema niko glavnu rijec,svi bi trebali da diskutuju ravnopravno,po svom ubjedjenju,ili necijem naredjenju,e kad dodje do glasanja,onda se glasa po licnom ubjedjenju,ili necijem naredjenju

Name

Idealno

16.11.2022 14:10

O kojoj većini ti pričaš? Pola nije izašlo na izbore, od polovine koji jesu dobili ste pola sa onim što ste pokrali i oteli, dopisali...

Name

A

16.11.2022 15:43

Kako god oni su većina, a tzv opozicija je opozicija. To je po slovu Zakona, a drugo je pitanje kog i kakvog zakona.

Name

?? ???

16.11.2022 10:07

Треба додику објаснити да је он добио од Јелене само 27000 гласова више,под условом да су регуларни избори.То је толико мало,ако се узме уобзир да је он имао све ресурсе у рукама,а Јелена није.Она је добила гласове и повјерење и стручност,што она свакако и има.Према томе,не бусај се у прса милораде,немаш за шта.

ODGOVORITE
Name

S-Dijaspora

16.11.2022 10:11

Zašto su članovi CIK-a posramljeni? Pa svi se možete sramiti što podržavate onu obad (stoku), galamdžiju iz Hercegovine. Čovjek je za ludnicu, ja mu nebi povjerio da čuva ni stado ovaca, to je za njegov um presviše.

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2022 10:43

Drzi se ti rudonje i vici jupiiii.

Name

Mmmm

16.11.2022 11:32

Kamo srece da su svi kao Vukan bili bi Svajcarska

Name

Dijasporac

16.11.2022 11:36

Leka ti nema. I jesi za zapadnih gradilišta....nastavi mjesati malter 3 lopate šljunka 1 cementa. Postovanje casnoj dijaspori

Name

Re

16.11.2022 13:23

Nisi ti Vukanu ni iznad koljena. Drzi se ti majkicke i spirica.

Name

Србо

16.11.2022 10:12

Милорад Додик прије пар дана рекао ко ће бити пресједник скупштине а онда ко фол Мазалица, Жунић и Чоче нешто се питају.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

16.11.2022 10:53

ZA VSS NIJE LUDNICA NEGO PSIHIJATAR DA VAM POMOGNE DA SHVATITE KUDA IDE REPUBLIKA SRPSKA.JEL ZA VAS NORMALNO ONO JUCE STO SE DESAVALO,PA ONA ZENA NIJE SAMO VODILA NA SAT SKUPSTINU,ONA JE PODLANIK SNSD,IZASLA I POKAZALA KARAKTER,A VISE OD POLOVINE SU NJENOG KALIBRA.SAMO CUTE I NESMIJU DA SE JAVE ,NEPISMENI JOS BI SE BISE OBRUKALI.ZAR JE ONO SVECANA SJEDNICA.DOK OKOLO BIJESNI RAT,DRBIJA VODI NORBU ZA KOSOVO,POSLANICI UNSRODNOJ SKUPSTINI STALI U RED I SAMO CEKAJU KOJU CE FUNKCIJU DOBITI.NIJE BITNA CIJENA.

Name

Pa

16.11.2022 12:49

Šta bi ti da dođu u Skupštinu i da svih 82 poslanika predlažu svog favorita? Svaka stranka ili koalicija predlaže svog kandidata. Morate shvatiti da je on lider najjače stranke i da se njegova najviše pita. Svugdje je tako. Evo ti primjer Srbije i Hrvatske. AV drži sve pod svojom "šapom", dok se Milanović i Plenković glože čitav mandat zbog toga što su iz dve različite stranke. Sve je to politika

Name

Ре ПА

16.11.2022 13:56

Он је значи све и свја, кад ће онда јавити да идемо на Мањачу да растјерамо оне издајнике и кад ће референдум за самосталну РС.

Name

Ре ПА од Србе

16.11.2022 14:26

Баш ти хвала што ми објасни да се он за све пита ,ја мислио да је главна Душанка Мајкић.

Name

Prijedorcanin M.

16.11.2022 10:14

Narod ima svoj rialiti to su sebi izabrali.iseljavanje biće pojačano već smo prazna ljuštura.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

16.11.2022 10:24

Ona zeka juce sto je vodila skupštinu trebala je svoj lažni akcenat ostaviti kod kuće sve se bojim da bi tako pričala da živi u Hrvatskoj.Stara žena a pameti nigdje?

ODGOVORITE
Name

Ruši crvenu sektu

16.11.2022 10:26

Што ће све паламудити мрзитељи Српске и аутошовинистичка грла међу Србљем о највишем законодавном тијелу наше државе за антисрпске медије попут Буке (чији уредник огавне гадости и лажи о Србима и српским херојима попут мајора Тепића има обичај причати), њихова је ствар или може бити нарученог мишљења које добију. Да скупштина наше отаџбине може бити боља, може, да има посланика склоних примитивизму и уличарском дискурсу, има, да је некад у служби неких политичких партија, јесте, но каква је таква је, наша је, друге немамо.

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.11.2022 11:45

Mislim da se SNSD ima čime ponositi jer ima najljepšu i najnekulturniju koku u svojim redovima i nju je velika grehota nazvati damom ili zenom

Name

CV

16.11.2022 11:48

STANI TI MALO PRED OGLEDALO PA PONOVI TO ŠTO SI NAPISAO ,O KAKVOM TI ZAKONODAVNOM TIJELU GOVORIŠ???LAKRDIJA

Name

1 dan

16.11.2022 10:28

Prvi dan je ruglo kojeg se trebamo stidjeti posebno ponašanja gospođe Nataše Radulović, onakvo ponašanje ostavlja ljude bez teksta tako se ponašaju kočijaši prema konjima , rječnik jednog kočijaša je ušao u narodnu skupštinu , jadno i sramotno .

ODGOVORITE
Name

Bobo

16.11.2022 10:31

Reče nesposobna opozicija koja se izmedju sebe javno svađa kao pravi uličari. Ovi su takvi kakvi jesu al opozicija je priča za dublju analizu. Gomila nesposobnih ljudi na jednom mjestu!

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.11.2022 10:51

KAD PRIMITIVCI ZAUZMU POZICIJE U NAJVECEM ZAKONODAVNOM TJELU NA JEDAN NIKOM NE SVATLJIV NACI DOBIJEMO TO STO GLEDATE.KAKO SU GOD RAZRADILI PLAN KRADJE OD RATA PA NA OVAMO SADA RAZRADJUJU PLAN HLJEBA I IGARA ODNOSNO RIJALITIJA. DOTICNA OSOBA TO GLEDA I DAN I NOC I ZNA DA KRKANI UZIVAJU KAD VIDE BAHATOST LUDOST , OVISNOST, LUPETANJA. KAKO BI PORTALI PRENOSILI SVE OVO DA NEMA OVAKVIH BUDALA.KOGA BRIGA STO JE MLIJEKO 3 KM ,ULJE 6 KM I TAKO DALJE.NAROD JE NAJVECA STOKA KOJA NAM SE DESILA POSLIJE RATA.SVI KRADU UZIVAJU U BUDALASTINAMA ZABAVLJAJU SE ,IMAJU SVOJE IDOLE, TUMARAJU NE ZNAJUCI STA IH CEKA.SVE U SVEMU BOLEST JE OVLADALA U TOJ MJERI DA NA PRSTE MOZETE PREBROJATI NORMALNOG OBRAZOVANOG, VASPITANOG COVJEKA PO NA OSOB.NOVAC SE VRTI KAO NA TRACI.KAD IMAS SVE PRIVILEGIJE I OGROMNA PRIMANJA TI SI ROK FELER.ALI SI GADLJIV.

ODGOVORITE
Name

Ре с дијаспора

16.11.2022 10:51

Оном галамџији из Херцеговине свака част,нема се чега стидити.А ти се стиди кога подржаваш,рушитеље српске државе и народа.

ODGOVORITE
Name

+

16.11.2022 11:05

TAKAV IM JE UČITELJ DODIK. NATAŠA PRAVA KOPIJA. TO JE VELIKA SRAMOTA I NEDOPUSTIVO. NATAŠA, KAO DA JE U ŠTALI. I TAMO SU LJUDI NJEŽNIJI. TO SVE TREBA U POLITIČKU ISTORIJU I U ZARVORE. BRAVO OPOZICIJO. ŠTA SVE MORATE IZDRŽATI, A NAROD KO OVCE. ZA SNSD-om SAMO.

ODGOVORITE
Name

samo

16.11.2022 11:20

patriotske grupacije

ODGOVORITE
Name

BB

16.11.2022 11:46

SKUPŠTINA ODAVNO NE POSTOJI , DA TAMO IKO IMA IMALO SAVJESTI NE BI NI SJEDIO. NEKA RAZMISLE MALO" ,NE OBADAJ SE" , ZNAČI DA JE SKUPŠTINA ZA ONU SPODOBU ŠTALA, A ZNA SE KO U ŠTALI BORAVI.

ODGOVORITE
Name

Nena

16.11.2022 12:46

Politička analitičarka?

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

16.11.2022 13:07

Kakav bojler, wc šolja je prikladniji naziv

ODGOVORITE
Name

Skupština Mileee

16.11.2022 14:15

Jeli jos neko primjetio tanku posjetu Iz Srbije samo Pr. Skupstine.... Tanko tanko

ODGOVORITE
Name

Lex Specialis

16.11.2022 15:12

Da ima trun dostojanstva, opozicija bi bojkotovala nelegitimnu skupstinu i pokradene izbore. Ni jedan castan covjek ne bi prihvatio mandat u diktatorskoj masineriji u kojoj svakako ne moze nista promijeniti, vec samo glume ikebane i daju legitimitet rezimu. Ali, platna lista uvijek nadjaca patriotizam.

ODGOVORITE
Name

Milan

16.11.2022 15:28

Sram treba da bude sve one koji Narodnu skupštinu izjednačavaju sa protočnim bojlerom! To što takvi ne mogu od muke da podnesu da neko ima kapacitet da donosi odluke u skupštini nije razlog da vrijeđaju ovu instituciju, već treba da sami sažvakaju svoje komplekse i frustracije!

ODGOVORITE
Name

11903

17.11.2022 10:37

Lupaš Milane kao i obično. Onaj što skypštinu poredi sa protočnim bojlerom to sa žalošću konstatuje. Na našu žalost čovjek je u pravu.

Name

Nena

16.11.2022 18:03

Problem je i Dodikovo ponašanje on ne poštuje ni svoj narod ni bošnjački narod njemu Republika Srpska služi za lično bogaćenje

ODGOVORITE
Name

Nena

16.11.2022 18:07

Strašno je to kako je izgledala jučerašnja skupština

ODGOVORITE