Чарлс тражи да брат и сестра дјелују умјесто њега?

Краљ Чарлс Трећи је у понедјељак затражио од британског парламента да измијени закон како би се омогућило још двојици његових браће и сестара да дјелују у његово име у његовом одсуству, додајући их групи која тренутно укључује његовог осрамоћеног брата принца Ендруа.

Србија 14.11.2022 | 22:29
Чарлс тражи да брат и сестра дјелују умјесто њега?

Уизјави прочитаној у његово име у Дому лордова, горњи дом парламента, Чарлс, који је у понедјељак напунио 74 године, затражио је да се повећа број државних савјетника како би укључили његову сестру принцезу Ану и најмлађег брата принца Едварда.

Савјетници, који могу да дјелују у име монарха у његовом одсуству и обављају све осим његових најважнијих улога, као што је именовање новог премијера, бирају се између његовог супружника и четири одрасле особе које су сљедеће у реду за трон.

То тренутно значи да поред Чарлсове супруге Камиле и његовог најстаријег сина и насљедника принца Вилијама, групу чине и краљев млађи син принц Хари, млађи брат принц Ендру и Ендрјуова најстарија кћерка принцеза Беатрис.

То је довело до критика неких коментатора јер ни Ендру ни Хари више не обављају званичне краљевске улоге.

Ендру је лишен већине својих титула и смијењен са краљевских дужности због скандала око његовог пријатељства са покојним америчким финансијером Џефријем Епстајном, осуђеним сексуалним преступником, а касније је ријешио америчку тужбу у којој је оптужен за сексуално злостављање.

У међувремену, Хари се повукао са краљевских дужности 2020. и преселио се у Калифорнију са супругом Меган, преноси Новости.

– Да бих осигурао континуирану ефикасност јавног пословања када сам недоступан, на примјер док обављам службене дужности у иностранству, потврђујем да бих био најзадовољнији ако би парламент сматрао прикладним за број људи који могу бити позвани да дјелују као Државни саветници, да се повећају и моја сестра и брат –  наводи се у краљевој изјави.

Промјена ће захтијевати од парламента да измијени одредбе Закона о регентству – пренио је Ројтерс.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бранци

14.11.2022 22:36

Ви нисте нормални. Паразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оки

15.11.2022 04:57

Ми смо паразити,само тразимо нецију помоц

Name

Xx

15.11.2022 03:42

Како се њихова дрзава не растури

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

15.11.2022 08:29

Што они нису будале као ми, они су ти који растурају друге Државе, још зараде на томе !

Name

ре

16.11.2022 16:46

они растурају друге дрзаве,а ми своју растурили