Čarls traži da brat i sestra djeluju umjesto njega?

Kralj Čarls Treći je u ponedjeljak zatražio od britanskog parlamenta da izmijeni zakon kako bi se omogućilo još dvojici njegovih braće i sestara da djeluju u njegovo ime u njegovom odsustvu, dodajući ih grupi koja trenutno uključuje njegovog osramoćenog brata princa Endrua.

Srbija 14.11.2022 | 22:29
Čarls traži da brat i sestra djeluju umjesto njega?

Uizjavi pročitanoj u njegovo ime u Domu lordova, gornji dom parlamenta, Čarls, koji je u ponedjeljak napunio 74 godine, zatražio je da se poveća broj državnih savjetnika kako bi uključili njegovu sestru princezu Anu i najmlađeg brata princa Edvarda.

Savjetnici, koji mogu da djeluju u ime monarha u njegovom odsustvu i obavljaju sve osim njegovih najvažnijih uloga, kao što je imenovanje novog premijera, biraju se između njegovog supružnika i četiri odrasle osobe koje su sljedeće u redu za tron.

To trenutno znači da pored Čarlsove supruge Kamile i njegovog najstarijeg sina i nasljednika princa Vilijama, grupu čine i kraljev mlađi sin princ Hari, mlađi brat princ Endru i Endrjuova najstarija kćerka princeza Beatris.

To je dovelo do kritika nekih komentatora jer ni Endru ni Hari više ne obavljaju zvanične kraljevske uloge.

Endru je lišen većine svojih titula i smijenjen sa kraljevskih dužnosti zbog skandala oko njegovog prijateljstva sa pokojnim američkim finansijerom Džefrijem Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom, a kasnije je riješio američku tužbu u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje.

U međuvremenu, Hari se povukao sa kraljevskih dužnosti 2020. i preselio se u Kaliforniju sa suprugom Megan, prenosi Novosti.

– Da bih osigurao kontinuiranu efikasnost javnog poslovanja kada sam nedostupan, na primjer dok obavljam službene dužnosti u inostranstvu, potvrđujem da bih bio najzadovoljniji ako bi parlament smatrao prikladnim za broj ljudi koji mogu biti pozvani da djeluju kao Državni savetnici, da se povećaju i moja sestra i brat –  navodi se u kraljevoj izjavi.

Promjena će zahtijevati od parlamenta da izmijeni odredbe Zakona o regentstvu – prenio je Rojters.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Branci

14.11.2022 22:36

Vi niste normalni. Paraziti.

ODGOVORITE
Name

oki

15.11.2022 04:57

Mi smo paraziti,samo trazimo neciju pomoc

Name

Xx

15.11.2022 03:42

Kako se njihova drzava ne rasturi

ODGOVORITE
Name

Tako

15.11.2022 08:29

Što oni nisu budale kao mi, oni su ti koji rasturaju druge Države, još zarade na tome !

Name

re

16.11.2022 16:46

oni rasturaju druge drzave,a mi svoju rasturili