Када ћемо и колико плаћати за прелазак у Хрватску

Након што је Европски парламент подржао улазак Републике Хрватске у Шенген, преостало је још да Европски савјет почетком децембра потврди ту одлуку.

Босна и Херцеговина 13.11.2022 | 12:04
Када ћемо и колико плаћати за прелазак у Хрватску

Раније је Савјет ЕУ предложило да се од 1. јануара 2023. укину граничне контроле на копненим и поморским хрватским границама са земљама шенгенског простора, а од 26. марта сљедеће године и у ваздушним лукама.

Тиме ће Хрватска ући у заједнички простор којим се слободно креће више од 400 милиона људи.

Улазак Хрватске у шенгенски простор требао би резултирати строжим контролама на граничним пријелазима према Босни и Херцеговини, а како су Фени казали из Граничне полиције БиХ, о евентуалним промјенама режима преласка границе одлучиваће институције Републике Хрватске.

„Из досадашњег искуства, када говоримо о шенгенском простору гдје путују држављани БиХ, то је свакодневица (Словенија, Мађарска, итд.), а сама чињеница да сада испуњавају услови уласка у наведене земље, указује да ће под истим условима моћи путовати и у Републику Хрватску након њеног приступања Шенгену, при чему свакако треба имати у виду могућност накнадних измјена режима и услова уласка у земље Шнгена”, навели су у свом одговору из Граничне полиције БиХ.

Из те полицијске агенције даље наводе како ће приступање Хрватске Шенгену допринијети већем степену заштите вањских граница шенгенског простора у наведеној земљи, па самим тиме и заједничке међудржавне границе.

„Кроз различите видове досадашње успјешне сурадње, коју смо у претходном раздобљу имали с МУП-ом Републике Хрватске, увјерили смо се да су у наведеној земљи у претходним годинама уложени значајни напори у области заштите границе, а само приступање Шенгену би била потврда испуњености свих критерија па самим тиме и потврда веома високог нивоа сигурности спољних граница у наведеној земљи, што је посебно значајно у области сузбијања свих видова прекограничног криминала те спрјечавања незаконитих прелазака у контексту актуалне мигрантске кризе и слично”, саопштили су из Граничне полиције БиХ.

До нових промјена у преласку државне границе доћи ће након што се уведе Европски систем за путне информације и одобрења (ЕТИАС). Почетак његове примјене до сада је неколико пута одгађан, а нови датум је новембар 2023. године.

Како су раније Фени казали из Амбасада ЕУ у Сарајеву, када ЕТИАС заживи у пракси држављани трећих земаља којима није потребна виза за путовање у земљеШнгена (међу којима су и држављани БиХ) требаће прије пута поднијети захтјев за одобрење путовања једноставном процедуром кориштења wеб странице или мобилне апликације ЕТИАС-а.

За то ће се плаћати накнада у износу од седам евра, након чега слиједи аутоматски процес процјене. Очекује се да ће 95 посто поднесених захтјева бити аутоматски одобрено у року од неколико минута након подношења пријаве.

Пријава на апликацију не би требало трајати дуже од 10 минута и не би требала захтијевати никакву документацију осим путне исправе (пасош или други еквивалентан документ).

(СБ)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Нострадамус

13.11.2022 11:21

За криминалце граница не постоји.То це бити граница за обицне јадне градјане који це да пролазе кроз сито и ресето.Исто као и до сада нецес моци да понесес комад меса,ракије,кромпира .Наравно криминал це да се јос појаца и ојаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децембар123

13.11.2022 11:55

управо тако, криминалци, убице и дилери пролазе авим нормално, а обицне градјане претресају и испитују, поготово путнике у аутобусима.

Name

Цовјек

13.11.2022 12:16

Која дискриминација, обицног народа, сто су хрвати бољи од нас из БиХ, само зато сто су хрвати па су им омогуцена права ,по европским стандардима

Name

Пролазник

13.11.2022 12:41

Ти из ЕУ односно из Хрватске, можеш да унесеш све што хоћеш и наша ће те царина пустити, а ако кренеш у Хрватску односно ЕУ, ни ти ни Хрват ни Нијемац ни Норвежанин, не смије унијети паштету иако је та иста паштета произведена у ЕУ, примјер подравкина или аргета словенска која је европски производ се не смије унијети у ЕУ, е то ми је највећи парадокс те ЕУ творевине,. Нама који смо уз границу са Хрватском се већ сада исплати отићи и купити храну и вратири порез од 25% колико је у Хрватској и ми смо у плусу јер је код нас храна скупља него код њих,.

Name

Нострадамус

13.11.2022 14:35

@Цовјек.На залост јесу Хрвати бољи од нас и то је доказ јер су вец дуго у ЕУ,а сада улазе и у Сенген.Дрзава им је уредјенија од насе дрзаве и ентитета сто пута културнији власт не малтретира своје градјане.То сто не мозес у Хрватску унијети неке ствари то је тако,али ја као градјанин Републике Српске односно БиХ исто тако при уласку у РС односно БиХ Имам јос вецих проблема и при самом уласку као и уноси неке робе.Сада је мало боље,али јос увијек вјеруј ми да ми је лаксе уци у Хрватску него у РС односно БиХ.

Name

Пепо

13.11.2022 20:29

Улазак у Хрватску це бити скуп па се за то не треба врацати!

Name

Мирослав

14.11.2022 00:06

Да, криминалци имају своје путеве и везе, њих они што устављају обичан свет не устављају. Неки дан завршим читање одличне књиге, "Јучерашњи свет" писац Стефан Цвајг. Прича почиње 20 година пре првог светског рата и завржава 1942 а као да је писана сад. Пише Стефан Цвајг, пре првог рата била је слобода путовања, без ограничења, без потврда, печата, без пасоша,без жица, цариника и полицајаца на границама, узмеш капут па напут. Пише Стефан Цвајг, одмах после првог рата, увели су пасоше, потврде, печате, царинике и полицајце на границама, дозволе, визе, фотке са свих страна лица. И од 1942 године савака година је гора, кад обичан свет одлучи путовати. И сад смо дошли у 21 столеће, технологија напредовала, али потврде, печате, папирчине, плаћене визе,чекање у реду пред амбасадама, пријаве путовања, иначе од путовања нема ништа. И то се дешава између осталог у Европи, на старом континенту. Увели су "ИН" европљане и оне што можда желе бити "ИН" европљани, а то никад неће бити, јер они први "ИН", према нама развлаче жилет жицу., траже дозволе, потврде, печате,терају нас да као криминалци путујемо илегално, ливадама, шумама, да пливамо, и молимо Бога да непуцају, ако нас виде, а пуцају ти "ИН" европљани, срам их било. Могао би роман написати, о муци и трпљењу нашег света, што је гањао потврде, печате, визе, дозволе, чекао по снегу и киши пред амбасадама, и намерно од тих свих чиновника био понижаван.

Name

Мирослав

14.11.2022 14:43

Цовјек, Насе комсије имају пријатеље у Берлину, са дугом традицијом у свему. А ми "боље рат него пакт" па нам покуписе народ и одведосе у логоре. Без последица по њих.

Name

Истина

13.11.2022 12:19

Укратко,бице нам горе него сада око преласка границе ,саце Хрватска имати веце овласти као вањска граница ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2022 13:50

Па зато се наше власти боре. Да не уђемо у ЕУ и да могу бити оаза за криминал, дрогу, беззакоње. Зна се да им то одговара. Ту су своји на своме. А народ цури брзо. Остаће овдје само мигранти у пролазу.

Name

Ре

13.11.2022 14:36

Све то има своје разлоге није то без везе.

Name

Сенген

13.11.2022 12:26

Идеш обићи старе родитеље плаћаш таксу подносиш захтјев ,,,, тужно и жалосно , а они ће с лучним картом по РС и БиХ да шетају како хоће до кад понижења БиХ грађана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.Х.

13.11.2022 14:24

Док год Додик буде радио за Интересе Хрватске.

Name

Корослав

13.11.2022 14:25

Не смијете им допустити да вас дрзе за ниско.

Name

дадо

13.11.2022 13:15

Босњаци и Срби уједините се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бего

13.11.2022 16:05

Па уједињени смо, живимо у Босни и Херцеговини, признатој држави у свијету и живит ћемо још 1000 година у Босни и Херцеговини, осим оних који то не желе па одселе у Србију или Хрватску или за бољим животом у неку јачу државу европске уније,.

Name

Курдија

13.11.2022 17:57

ХВАЛА,,АЛИ НИ У ЛУДИЛУ.

Name

Татар

13.11.2022 18:24

Да уједињени смо и живимо скупа а знамо и како.Зато је БиХ "такозвана"а РС ко фол права .Све што се дешава није дзаба

Name

СБ

13.11.2022 18:37

Срби и Босњаци су се увјек скагали, моцници наметнули рат, завадили народ, и сад могу захедно, само да се странци немијесају, а и домаце водје, завадјају да би остали на власти

Name

Ркте

13.11.2022 19:36

Па, били смо уједињени са муслиманима у Краљевој и брозовој држави и не иде....не иде и не иде. Ајмо бити добре комшије са јасном међом.

Name

+

13.11.2022 20:42

ПОШТЕНИ НАРОД ПРЕТРЕСАТЕ. ВРАЋАТЕ. А КРИМИНАЛЦИ, ПОЛИТИЧАРИ МИГРАНТИ ПРОЛАЗЕ. ПАРЕ ПРЕНОСЕ И КАМИОНИ СА РОБОМ, А СВЕ ЗАВИСИ КО ЈЕ У ПИТАЊУ. КАКО ДОДИКОВ КУМ НЕКАД ПРОНЕСЕ ОГРОМНЕ ПАРЕ.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дикументи

14.11.2022 07:10

Зато хрвати улазе у БиХ са истеклим документима без проблема.то нема.нигдје на свијету а ма баш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

14.11.2022 21:16

Нама , којки имамо путовницу, надам се, све остаје по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Султан

23.11.2022 17:25

@Ања@ста год да имас улазак у хр це те костати много времена и зиваца јер це колоне бити далеко веце него сад,и бице твоји хрвати гори од словенаца сад,сумњам да це ти путовница помоци