Kada ćemo i koliko plaćati za prelazak u Hrvatsku

Nakon što je Evropski parlament podržao ulazak Republike Hrvatske u Šengen, preostalo je još da Evropski savjet početkom decembra potvrdi tu odluku.

Bosna i Hercegovina 13.11.2022 | 12:04
Kada ćemo i koliko plaćati za prelazak u Hrvatsku

Ranije je Savjet EU predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. marta sljedeće godine i u vazdušnim lukama.

Time će Hrvatska ući u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 miliona ljudi.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor trebao bi rezultirati strožim kontrolama na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini, a kako su Feni kazali iz Granične policije BiH, o eventualnim promjenama režima prelaska granice odlučivaće institucije Republike Hrvatske.

„Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska, itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uslovi ulaska u navedene zemlje, ukazuje da će pod istim uslovima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Šengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uslova ulaska u zemlje Šngena”, naveli su u svom odgovoru iz Granične policije BiH.

Iz te policijske agencije dalje navode kako će pristupanje Hrvatske Šengenu doprinijeti većem stepenu zaštite vanjskih granica šengenskog prostora u navedenoj zemlji, pa samim time i zajedničke međudržavne granice.

„Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, koju smo u prethodnom razdoblju imali s MUP-om Republike Hrvatske, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Šengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim time i potvrda veoma visokog nivoa sigurnosti spoljnih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprječavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize i slično”, saopštili su iz Granične policije BiH.

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je novembar 2023. godine.

Kako su ranije Feni kazali iz Ambasada EU u Sarajevu, kada ETIAS zaživi u praksi državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemljeŠngena (među kojima su i državljani BiH) trebaće prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a.

Za to će se plaćati naknada u iznosu od sedam evra, nakon čega slijedi automatski proces procjene. Očekuje se da će 95 posto podnesenih zahtjeva biti automatski odobreno u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja prijave.

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument).

(SB)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

13.11.2022 11:21

Za kriminalce granica ne postoji.To ce biti granica za obicne jadne gradjane koji ce da prolaze kroz sito i reseto.Isto kao i do sada neces moci da poneses komad mesa,rakije,krompira .Naravno kriminal ce da se jos pojaca i ojaca.

ODGOVORITE
Name

decembar123

13.11.2022 11:55

upravo tako, kriminalci, ubice i dileri prolaze avim normalno, a obicne gradjane pretresaju i ispituju, pogotovo putnike u autobusima.

Name

Covjek

13.11.2022 12:16

Koja diskriminacija, obicnog naroda, sto su hrvati bolji od nas iz BiH, samo zato sto su hrvati pa su im omogucena prava ,po evropskim standardima

Name

Prolaznik

13.11.2022 12:41

Ti iz EU odnosno iz Hrvatske, možeš da uneseš sve što hoćeš i naša će te carina pustiti, a ako kreneš u Hrvatsku odnosno EU, ni ti ni Hrvat ni Nijemac ni Norvežanin, ne smije unijeti paštetu iako je ta ista pašteta proizvedena u EU, primjer podravkina ili argeta slovenska koja je evropski proizvod se ne smije unijeti u EU, e to mi je najveći paradoks te EU tvorevine,. Nama koji smo uz granicu sa Hrvatskom se već sada isplati otići i kupiti hranu i vratiri porez od 25% koliko je u Hrvatskoj i mi smo u plusu jer je kod nas hrana skuplja nego kod njih,.

Name

Nostradamus

13.11.2022 14:35

@Covjek.Na zalost jesu Hrvati bolji od nas i to je dokaz jer su vec dugo u EU,a sada ulaze i u Sengen.Drzava im je uredjenija od nase drzave i entiteta sto puta kulturniji vlast ne maltretira svoje gradjane.To sto ne mozes u Hrvatsku unijeti neke stvari to je tako,ali ja kao gradjanin Republike Srpske odnosno BiH isto tako pri ulasku u RS odnosno BiH Imam jos vecih problema i pri samom ulasku kao i unosi neke robe.Sada je malo bolje,ali jos uvijek vjeruj mi da mi je lakse uci u Hrvatsku nego u RS odnosno BiH.

Name

Pepo

13.11.2022 20:29

Ulazak u Hrvatsku ce biti skup pa se za to ne treba vracati!

Name

Miroslav

14.11.2022 00:06

Da, kriminalci imaju svoje puteve i veze, njih oni što ustavljaju običan svet ne ustavljaju. Neki dan završim čitanje odlične knjige, "Jučerašnji svet" pisac Stefan Cvajg. Priča počinje 20 godina pre prvog svetskog rata i zavržava 1942 a kao da je pisana sad. Piše Stefan Cvajg, pre prvog rata bila je sloboda putovanja, bez ograničenja, bez potvrda, pečata, bez pasoša,bez žica, carinika i policajaca na granicama, uzmeš kaput pa naput. Piše Stefan Cvajg, odmah posle prvog rata, uveli su pasoše, potvrde, pečate, carinike i policajce na granicama, dozvole, vize, fotke sa svih strana lica. I od 1942 godine savaka godina je gora, kad običan svet odluči putovati. I sad smo došli u 21 stoleće, tehnologija napredovala, ali potvrde, pečate, papirčine, plaćene vize,čekanje u redu pred ambasadama, prijave putovanja, inače od putovanja nema ništa. I to se dešava između ostalog u Evropi, na starom kontinentu. Uveli su "IN" evropljane i one što možda žele biti "IN" evropljani, a to nikad neće biti, jer oni prvi "IN", prema nama razvlače žilet žicu., traže dozvole, potvrde, pečate,teraju nas da kao kriminalci putujemo ilegalno, livadama, šumama, da plivamo, i molimo Boga da nepucaju, ako nas vide, a pucaju ti "IN" evropljani, sram ih bilo. Mogao bi roman napisati, o muci i trpljenju našeg sveta, što je ganjao potvrde, pečate, vize, dozvole, čekao po snegu i kiši pred ambasadama, i namerno od tih svih činovnika bio ponižavan.

Name

Miroslav

14.11.2022 14:43

Covjek, Nase komsije imaju prijatelje u Berlinu, sa dugom tradicijom u svemu. A mi "bolje rat nego pakt" pa nam pokupise narod i odvedose u logore. Bez posledica po njih.

Name

Istina

13.11.2022 12:19

Ukratko,bice nam gore nego sada oko prelaska granice ,sace Hrvatska imati vece ovlasti kao vanjska granica EU.

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2022 13:50

Pa zato se naše vlasti bore. Da ne uđemo u EU i da mogu biti oaza za kriminal, drogu, bezzakonje. Zna se da im to odgovara. Tu su svoji na svome. A narod curi brzo. Ostaće ovdje samo migranti u prolazu.

Name

Re

13.11.2022 14:36

Sve to ima svoje razloge nije to bez veze.

Name

Sengen

13.11.2022 12:26

Ideš obići stare roditelje plaćaš taksu podnosiš zahtjev ,,,, tužno i žalosno , a oni će s lučnim kartom po RS i BiH da šetaju kako hoće do kad poniženja BiH građana

ODGOVORITE
Name

D.H.

13.11.2022 14:24

Dok god Dodik bude radio za Interese Hrvatske.

Name

Koroslav

13.11.2022 14:25

Ne smijete im dopustiti da vas drze za nisko.

Name

dado

13.11.2022 13:15

Bosnjaci i Srbi ujedinite se

ODGOVORITE
Name

Bego

13.11.2022 16:05

Pa ujedinjeni smo, živimo u Bosni i Hercegovini, priznatoj državi u svijetu i živit ćemo još 1000 godina u Bosni i Hercegovini, osim onih koji to ne žele pa odsele u Srbiju ili Hrvatsku ili za boljim životom u neku jaču državu evropske unije,.

Name

Kurdija

13.11.2022 17:57

HVALA,,ALI NI U LUDILU.

Name

Tatar

13.11.2022 18:24

Da ujedinjeni smo i živimo skupa a znamo i kako.Zato je BiH "takozvana"a RS ko fol prava .Sve što se dešava nije dzaba

Name

SB

13.11.2022 18:37

Srbi i Bosnjaci su se uvjek skagali, mocnici nametnuli rat, zavadili narod, i sad mogu zahedno, samo da se stranci nemijesaju, a i domace vodje, zavadjaju da bi ostali na vlasti

Name

Rkte

13.11.2022 19:36

Pa, bili smo ujedinjeni sa muslimanima u Kraljevoj i brozovoj državi i ne ide....ne ide i ne ide. Ajmo biti dobre komšije sa jasnom međom.

Name

+

13.11.2022 20:42

POŠTENI NAROD PRETRESATE. VRAĆATE. A KRIMINALCI, POLITIČARI MIGRANTI PROLAZE. PARE PRENOSE I KAMIONI SA ROBOM, A SVE ZAVISI KO JE U PITANJU. KAKO DODIKOV KUM NEKAD PRONESE OGROMNE PARE.???

ODGOVORITE
Name

Dikumenti

14.11.2022 07:10

Zato hrvati ulaze u BiH sa isteklim dokumentima bez problema.to nema.nigdje na svijetu a ma baš.

ODGOVORITE
Name

Anja

14.11.2022 21:16

Nama , kojki imamo putovnicu, nadam se, sve ostaje po starom.

ODGOVORITE
Name

Sultan

23.11.2022 17:25

@Anja@sta god da imas ulazak u hr ce te kostati mnogo vremena i zivaca jer ce kolone biti daleko vece nego sad,i bice tvoji hrvati gori od slovenaca sad,sumnjam da ce ti putovnica pomoci