Ако Руси остављају своје, чему да се ми надамо?!

Према ријечима Зорана Миливојевића, ситуација на терену показује ипак да домети и циљеви зацртани у почетку очигледно нису оствариви, да реална ситуација води нечему што би ишло у правцу дијалога ради завршетка овог сукоба.

Србија 12.11.2022 | 20:38
Ако Руси остављају своје, чему да се ми надамо?!

Да ли је руско повлачење из Херсона можда и тренутак отрежњења за већински дио јавности у Србији који безрезервно вјерује у војну моћ Москве.

"Мислио сам да ће Руси пружити жешћи одговор око Херсона. Очигледно сам погријешио. Нама то показује колико морамо да будемо свјесни да сами морамо да креирамо своју будућност и да сами бринемо и у војничком смислу и да љубоморно чувамо своју војну неутралност", прокоментарисао је предсједник Србије Александар Вучић током боравка у Паризу посљедње догађаје у вези са ратом у Украјини. Одговарајући на питање новинара о повлачењу руске војске из Херсона – да ли то значи да Русија губи рат и шта то значи за Србију, Вучић је, поред осталог, рекао да је војна неутралност доказ наше слободе и нашег слободарског приступа и начин да сачувамо добар однос према свим пријатељима и на Западу и на Истоку, пише београдска Политика.

Збивања на ратишту, чини се, потврђују да је званични Београд одабрао, бар за сада, адекватну позицију према овом сукобу на истоку Европе. То што не држи "сва јаја у једној корпи" показује да је реално сагледао ситуацију на терену, оцјењује и дипломата у пензији Зоран Миливојевић. И Вучић је прије два дана у Паризу примјетио да очигледно постоје разговори између великих сила и да то не негирају ни Американци ни Руси. Како је закључио, то је добра вијест, јер ће се ти разговори, "како год, неком рјешењу приближавати".

Према ријечима Зорана Миливојевића, ситуација на терену показује ипак да домети и циљеви зацртани у почетку очигледно нису оствариви, да реална ситуација води нечему што би ишло у правцу дијалога ради завршетка овог сукоба.

"Очигледно је и да постоји комуникација између великих сила и да она у суштини никада није престајала. И да је њихов договор сада можда ближи него што је био прије неког времена, јер се видјело да су и домети руске интервенције и руских могућности ипак ограничени. Поред тога, и све што се догађа у Европи, али и када је ријеч о самим Американцима, показује да и код њих свијест о дијалогу сазријева. Мислим да сазријева код свих страна, јер сви су се ту и тамо исцрпљивали”, примјећује Миливојевић.

Како додаје, показало се да је позиција коју је држала до сада Србији обезбиједила у маневарском простору максимум могућег у вези са овим сукобом.

"Није заузимала никакву страну, држала се принципијелног става и то се показало као оправдано и као корисно за њене државне и националне интересе. Најбољи доказ томе је ово што се сада догађа око КиМ, притисци који се врше на Куртија и принципијелан и јасан став Србије да неће одустати од својих државних и националних интереса. Према томе, та позиција се показала као добра и показује се да та политика војне неутралности и независности има своје ефекте и када је ријеч о Србији да ипак њену позицију не слаби, већ на неки начин чак и јача", оцјењује он.

На питање да ли је повлачење Руса из Херсона гдје на милост Украјинцима остављају дио својих сународника, можда и тренутак отрежњења за, како дјелује, већински дио јавности у Србији који безрезервно вјерује у руску војну моћ, Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, најприје одговара да је руска агресија на Украјину несумњиво утјецала на прилике у цијелој Европи, а на Србију најдиректније кроз политичко питање број један – рјешавање косовског чвора.

"Руски вето у Савјету безбједности до сада је одлагао све планове за коначно рјешење косовског питања, али је Русија инвазијом и анексијом украјинских територија и позивањем на косовски преседан на дјелу показала да ће увијек и свуда штитити сопствене интересе, а не интересе Србије. То је за велику силу очекивано, али не и за велики дио српске јавности која и даље гаји илузије о Русији као великом заштитнику Србије који ће бранити наш територијални интегритет тако што ће урушавати туђи, овог пута украјински”, истиче Грубјешић.

Према њеној оцјени, реално сагледавање сопствених интереса императив је за боље позиционирање Србије како у региону, тако и у Европи, јер је маневарски простор за политику „и–и” сведен на минимум.

Одговарајући на питање новинара у Паризу да ли ће се притисци на Србију појачати, Александар Вучић је рекао да је "свима јасно колико је наша позиција тешка". Како је објаснио, сви сада могу да кажу: "Погледајте како су прошли Руси, трећа војна сила свијета, а како ви Срби". Увијек могу то да извуку из фиоке, додао је он и истакао да је Србија неке лекције научила и да зна како да се понаша. "Бринућемо о себи у војном и сваком другом смислу чувајући војну неутралност", поручио је Вучић.

Миливојевић сматра да уколико дође до овог великог дијалога и поменутог расплета, ова тренутна позиција Србији обезбјеђује да и убудуће брани своје државне и националне интересе. Јер, без обзира на стање на терену, чињеница је да се "круг земаља који уводи санкције на глобалној сцени није проширио, да се ипак потврдило да је међународни поредак мултиполаран, да су принципи Србије и принципи међународног права поново на неки начин оживјели баш на случају Украјине". Вучић је, наиме, и у Паризу поновио да Србија неће уводити санкције Русији "све док јој над главом не буде висио Дамоклов мач". А како Миливојевић каже, потврдило се да не стоје оптужбе да Србија сједи на двије-три столице и да је сво вријеме сједела на једној – својој столици.

"Тежиште ће и у наредном периоду остати на Украјини, али овај рат је показао слабости свих страна", примјетио је искусни дипломата. Мисли и на руску страну и "све оно што смо ми раније мислили да су то велике силе, да је то немогуће пореметити на било који начин, да нема говора да то неће бити увјерљиво".

"Ипак се показало да је реалност нешто друго. Друго, показало се да и Европа има велике своје слабости и проблеме, да је претрпјела штету, а избори у Америци су показали да је то једно дубоко подијељено друштво... И све ће то доћи до изражаја у наредном периоду и све ће морати да постане предмет некаквог расплета. Тако да ће и притисак према Србији бити детерминисан и свим тим догађањима", указао је он.

Говорећи о Руској Федерацији, Европи и САД, закључује да су биланси свих – негативни, односно сви су на неки начин исцрпљени. "То важи и за Русију. Видјела се једна илузија о великој моћи и о великом побједнику и то је сад све упитно. Питање је како ће се повлачење у Херсону одразити на унутрашњој сцени Русије. То ми још не знамо, али то је питање које се отвара”, примјећује Миливојевић и додаје да је, на другој страни, остатак свијета – онај свијет који потврђује мултиполарност, који није уводио санкције, који се ни на који начин није мијешао у ову причу у Украјини – ојачао. И то је нешто што представља индиректну подршку у глобалном смислу и нашем концепту војне неутралности и независности.

(Слободна Босна/фото: Метин Актас/Анадолу Агенцy/Геттy Имагес /Тањуг/БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Крсто

12.11.2022 20:05

Која пропаганда. Укинулли руске портале па сад могу писати и говорити ста хоце . Смрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

12.11.2022 20:38

Браво,Крсто

Name

Ре

12.11.2022 22:23

Да нису измислили да су се Руси повукли?

Name

Рере

13.11.2022 10:38

Ма какав повукли они су пред освајањем Кијева али се код нас то крије

Name

Препорука

13.11.2022 20:34

Нека свако своју краву музе. Постено!

Name

Па Наравно

12.11.2022 20:20

Када се све ово смири, Европа више неће моћи директно да добија Руски Плин и Нафту, све ће ићи преко Њујоршке и Лондонске берзе, иначе ове берзе неби имале смисла ако Русија настави продавати Нафту и Плин мимо берзи, три пута јефтиније него на поменутим берзама ! Да посјетим, Русија на истоку продаје Барел Нафте за око 30 Долара а на западним берзама је око 90 долара !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

13.11.2022 07:40

Искрено, баш се радујем!

Name

Ре

12.11.2022 20:50

Мудро као и увијек цекас да видис ко је јаци па му се приклони и онда деуги кад одраде све будес и ти побједник хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

12.11.2022 21:02

Дали су се Американци и Руси вец договорили ???Украјина се и овако ниста не пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

12.11.2022 21:13

Иако сам Србин нити сам русофил нити сам имао симпатије према овој агресији у Украјини, сматрајући је глупом, безобзирном и погрешном. Још увијек ми нису јасни ови русофили на режимским тв у Србији који ово повлачење сматрају као неким маневром. Нека наставе да бјеже све до руске границе, биће најбоље за све. Оно што су Срби доживјели 99. године, сада живе Украјинци, само 100 пута горе. Ми се осјећамо као Украјинци, а навијамо за Русе, е толико о томе колико смо погубљен народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.11.2022 21:30

А сто би Роси остављали нас, како то мислите, прекинули пријатељство? Руси су пријатељи Србима, имамо дугу историју постовања измедју нас. Сто се тице политике, она је и тако преплетена интересима, па тако и политика у Русији. Осим тога Русија је далеко од РС и РС. Од њих моземо добити вербалну подрску, хуманитарну, могу у УН ставити вето, кад се на нас окоме наси дусмани.То су висе пута и направили. Нас народ има пријатеља и мимо Руса, Руси су глобална сила, па за недај бозе, лепо је да имамо и меду великим пријатеље. И у насем народу има оних, сто би одмах увели санкције Русима, сто би одмах признали отети део насе земље за дрзаву, сто би одмах подрзали Британију и њену резолуцију, сто оправдавају бомбардовање сопствене дрзаве, сто би хтели да се одмах уцланимо у злотворски нато, сва среца су велика мањина. Наса куца је наса, добро је да имамо пријатеље, јер имамо и непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.11.2022 21:34

Има ли неко да ми ово преведе на српски што исприча ова господа. Посебно ме интересује за Космет да ли да се понашамо као Украјина или као Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

12.11.2022 23:34

Вези коња гдје ти ага казе.

Name

Сви

13.11.2022 00:17

Ратови кроз историју, су договор великих сила, из разлицити геополитицких , материјалних и економских интереса

Name

Ре

13.11.2022 07:41

Одговор ти је - издај се у се, и у своје кљусе!

Name

Коста лабА

13.11.2022 09:07

Треба да се понасамо као дрзава Србија у цијем саставу је по свим медју арод им актима КОСОВО И МЕТОХИЈА које је привремено окупирана територија од стране НАТО.Стварни непријатељи Србије су њемацка и енглеска. Украјина је показала да је онај ко брани своју дрзаву непобједив....У осталом ста су то амери напали,освојили и задрзали осим оног сто су отели од сусједних дрзава....

Name

Хех

13.11.2022 09:33

Ево ти превод: Шта год да нам траже, дајмо им. Боље да немамо ништа него да бранимо своје.

Name

Тз

12.11.2022 22:39

Америка и Русија се полако договарају око Украјине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малац

13.11.2022 01:25

Ја сам искрено мислио да су ови руси јаки. Ал изгледа да је то сам на папиру и зеља нас срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

13.11.2022 06:24

"Специјална операција" од свог почетка не иде по плану. Кијев није пао, Влада није оборена за три дана. Шведска и Финска ће у НАТО, а Украјина је постала озбиљна војна сила. Брод Москва потопљен, Кримски мост начет, губици у људству и опрему на страни Русије огромни. Читава регија Харкив враћена, Херсон враћен, питање је шта је сљедеће. Ко је од нас вјеровао да ће једна Русија бити та која се данас брани? Ко је вјеровао да ћемо ове двије војске сматрати уопште равноправнима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

13.11.2022 07:27

У праву је, ови са Западу су нам дали тоне орузја само испаљеног на насу земљу. С тим урузјем су нам изградили мостове, зграде, енергетаку инфраструктуру, сацували људе и превентивно заститили људе од малигних болести осиромасеним уранијумом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.11.2022 10:12

Ако је и Србија и РС очекивала истинску помоћ од Русије у заблуду је.Једино је луди Додик лагао и замајавао овај глупи народ како нам нико ништа не смије док је Русије а сад и он у стању приправности чека наређења НАТО штаба

Name

Ре Татар

13.11.2022 19:46

Брате, видим да си ти потур... Србин. Де се прекрсти, пронађи своју Икону, и да се вратиш на чисти, прави, искрени и изворни православни пут. Бог ти помогао, брате, жувио

Name

Милос

13.11.2022 10:15

СЛАВА УКРАЈИНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

е моји

13.11.2022 17:46

коментатори...испуха се балон звани свјетска сила звана русија,,,побједисе их украјинци..додусе не први пут,старије генерације сјецају се изгубљеноог рата у афганистану..Ста би ондау евентуалном сукобу са цитавим нато а камоли америком..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

13.11.2022 19:31

Русси никад нигде ни 1 рат нису добили..управо као ни срби.све су их изгубили.наравно,русси су ко последње пи2 ударили на украјинце,кукавички,с леђа и попушили сведно.економију нису никад ни имали.Како су прошли они које су русси помагали?милошевић,садам хусеин,гадафи,башар ел асад.уосталом,русси су 1 били на Косову..у време трговине органима,русси лично обезбеђивали приштински аеодром,и сигуран превоз органа авионима..а онда кажу"запад стоји иза тога"..колико мора да сте глупи???,ајд што сте глупи,то већ сви знамо,најнеписменији народ Балкана ал ви сте и чорави..и ста сте мислили,путин ће збиља да пошаље војску да "бране" косово???а као и србија окружен НАТО савезом..нек крене само..то би воле да видим..и док србијанци,њих 70%је по Аустрији,Њемачкој..копа канале,чисти клозете и риба стубишта???ццццц

ОДГОВОРИТЕ