Ako Rusi ostavljaju svoje, čemu da se mi nadamo?!

Prema riječima Zorana Milivojevića, situacija na terenu pokazuje ipak da dometi i ciljevi zacrtani u početku očigledno nisu ostvarivi, da realna situacija vodi nečemu što bi išlo u pravcu dijaloga radi završetka ovog sukoba.

Srbija 12.11.2022 | 20:38
Ako Rusi ostavljaju svoje, čemu da se mi nadamo?!

Da li je rusko povlačenje iz Hersona možda i trenutak otrežnjenja za većinski dio javnosti u Srbiji koji bezrezervno vjeruje u vojnu moć Moskve.

"Mislio sam da će Rusi pružiti žešći odgovor oko Hersona. Očigledno sam pogriješio. Nama to pokazuje koliko moramo da budemo svjesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost i da sami brinemo i u vojničkom smislu i da ljubomorno čuvamo svoju vojnu neutralnost", prokomentarisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Parizu posljednje događaje u vezi sa ratom u Ukrajini. Odgovarajući na pitanje novinara o povlačenju ruske vojske iz Hersona – da li to znači da Rusija gubi rat i šta to znači za Srbiju, Vučić je, pored ostalog, rekao da je vojna neutralnost dokaz naše slobode i našeg slobodarskog pristupa i način da sačuvamo dobar odnos prema svim prijateljima i na Zapadu i na Istoku, piše beogradska Politika.

Zbivanja na ratištu, čini se, potvrđuju da je zvanični Beograd odabrao, bar za sada, adekvatnu poziciju prema ovom sukobu na istoku Evrope. To što ne drži "sva jaja u jednoj korpi" pokazuje da je realno sagledao situaciju na terenu, ocjenjuje i diplomata u penziji Zoran Milivojević. I Vučić je prije dva dana u Parizu primjetio da očigledno postoje razgovori između velikih sila i da to ne negiraju ni Amerikanci ni Rusi. Kako je zaključio, to je dobra vijest, jer će se ti razgovori, "kako god, nekom rješenju približavati".

Prema riječima Zorana Milivojevića, situacija na terenu pokazuje ipak da dometi i ciljevi zacrtani u početku očigledno nisu ostvarivi, da realna situacija vodi nečemu što bi išlo u pravcu dijaloga radi završetka ovog sukoba.

"Očigledno je i da postoji komunikacija između velikih sila i da ona u suštini nikada nije prestajala. I da je njihov dogovor sada možda bliži nego što je bio prije nekog vremena, jer se vidjelo da su i dometi ruske intervencije i ruskih mogućnosti ipak ograničeni. Pored toga, i sve što se događa u Evropi, ali i kada je riječ o samim Amerikancima, pokazuje da i kod njih svijest o dijalogu sazrijeva. Mislim da sazrijeva kod svih strana, jer svi su se tu i tamo iscrpljivali”, primjećuje Milivojević.

Kako dodaje, pokazalo se da je pozicija koju je držala do sada Srbiji obezbijedila u manevarskom prostoru maksimum mogućeg u vezi sa ovim sukobom.

"Nije zauzimala nikakvu stranu, držala se principijelnog stava i to se pokazalo kao opravdano i kao korisno za njene državne i nacionalne interese. Najbolji dokaz tome je ovo što se sada događa oko KiM, pritisci koji se vrše na Kurtija i principijelan i jasan stav Srbije da neće odustati od svojih državnih i nacionalnih interesa. Prema tome, ta pozicija se pokazala kao dobra i pokazuje se da ta politika vojne neutralnosti i nezavisnosti ima svoje efekte i kada je riječ o Srbiji da ipak njenu poziciju ne slabi, već na neki način čak i jača", ocjenjuje on.

Na pitanje da li je povlačenje Rusa iz Hersona gdje na milost Ukrajincima ostavljaju dio svojih sunarodnika, možda i trenutak otrežnjenja za, kako djeluje, većinski dio javnosti u Srbiji koji bezrezervno vjeruje u rusku vojnu moć, Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, najprije odgovara da je ruska agresija na Ukrajinu nesumnjivo utjecala na prilike u cijeloj Evropi, a na Srbiju najdirektnije kroz političko pitanje broj jedan – rješavanje kosovskog čvora.

"Ruski veto u Savjetu bezbjednosti do sada je odlagao sve planove za konačno rješenje kosovskog pitanja, ali je Rusija invazijom i aneksijom ukrajinskih teritorija i pozivanjem na kosovski presedan na djelu pokazala da će uvijek i svuda štititi sopstvene interese, a ne interese Srbije. To je za veliku silu očekivano, ali ne i za veliki dio srpske javnosti koja i dalje gaji iluzije o Rusiji kao velikom zaštitniku Srbije koji će braniti naš teritorijalni integritet tako što će urušavati tuđi, ovog puta ukrajinski”, ističe Grubješić.

Prema njenoj ocjeni, realno sagledavanje sopstvenih interesa imperativ je za bolje pozicioniranje Srbije kako u regionu, tako i u Evropi, jer je manevarski prostor za politiku „i–i” sveden na minimum.

Odgovarajući na pitanje novinara u Parizu da li će se pritisci na Srbiju pojačati, Aleksandar Vučić je rekao da je "svima jasno koliko je naša pozicija teška". Kako je objasnio, svi sada mogu da kažu: "Pogledajte kako su prošli Rusi, treća vojna sila svijeta, a kako vi Srbi". Uvijek mogu to da izvuku iz fioke, dodao je on i istakao da je Srbija neke lekcije naučila i da zna kako da se ponaša. "Brinućemo o sebi u vojnom i svakom drugom smislu čuvajući vojnu neutralnost", poručio je Vučić.

Milivojević smatra da ukoliko dođe do ovog velikog dijaloga i pomenutog raspleta, ova trenutna pozicija Srbiji obezbjeđuje da i ubuduće brani svoje državne i nacionalne interese. Jer, bez obzira na stanje na terenu, činjenica je da se "krug zemalja koji uvodi sankcije na globalnoj sceni nije proširio, da se ipak potvrdilo da je međunarodni poredak multipolaran, da su principi Srbije i principi međunarodnog prava ponovo na neki način oživjeli baš na slučaju Ukrajine". Vučić je, naime, i u Parizu ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji "sve dok joj nad glavom ne bude visio Damoklov mač". A kako Milivojević kaže, potvrdilo se da ne stoje optužbe da Srbija sjedi na dvije-tri stolice i da je svo vrijeme sjedela na jednoj – svojoj stolici.

"Težište će i u narednom periodu ostati na Ukrajini, ali ovaj rat je pokazao slabosti svih strana", primjetio je iskusni diplomata. Misli i na rusku stranu i "sve ono što smo mi ranije mislili da su to velike sile, da je to nemoguće poremetiti na bilo koji način, da nema govora da to neće biti uvjerljivo".

"Ipak se pokazalo da je realnost nešto drugo. Drugo, pokazalo se da i Evropa ima velike svoje slabosti i probleme, da je pretrpjela štetu, a izbori u Americi su pokazali da je to jedno duboko podijeljeno društvo... I sve će to doći do izražaja u narednom periodu i sve će morati da postane predmet nekakvog raspleta. Tako da će i pritisak prema Srbiji biti determinisan i svim tim događanjima", ukazao je on.

Govoreći o Ruskoj Federaciji, Evropi i SAD, zaključuje da su bilansi svih – negativni, odnosno svi su na neki način iscrpljeni. "To važi i za Rusiju. Vidjela se jedna iluzija o velikoj moći i o velikom pobjedniku i to je sad sve upitno. Pitanje je kako će se povlačenje u Hersonu odraziti na unutrašnjoj sceni Rusije. To mi još ne znamo, ali to je pitanje koje se otvara”, primjećuje Milivojević i dodaje da je, na drugoj strani, ostatak svijeta – onaj svijet koji potvrđuje multipolarnost, koji nije uvodio sankcije, koji se ni na koji način nije miješao u ovu priču u Ukrajini – ojačao. I to je nešto što predstavlja indirektnu podršku u globalnom smislu i našem konceptu vojne neutralnosti i nezavisnosti.

(Slobodna Bosna/foto: Metin Aktas/Anadolu Agency/Getty Images /Tanjug/BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Krsto

12.11.2022 20:05

Koja propaganda. Ukinulli ruske portale pa sad mogu pisati i govoriti sta hoce . Smrad

ODGOVORITE
Name

Z

12.11.2022 20:38

Bravo,Krsto

Name

Re

12.11.2022 22:23

Da nisu izmislili da su se Rusi povukli?

Name

Rere

13.11.2022 10:38

Ma kakav povukli oni su pred osvajanjem Kijeva ali se kod nas to krije

Name

Preporuka

13.11.2022 20:34

Neka svako svoju kravu muze. Posteno!

Name

Pa Naravno

12.11.2022 20:20

Kada se sve ovo smiri, Evropa više neće moći direktno da dobija Ruski Plin i Naftu, sve će ići preko Njujorške i Londonske berze, inače ove berze nebi imale smisla ako Rusija nastavi prodavati Naftu i Plin mimo berzi, tri puta jeftinije nego na pomenutim berzama ! Da posjetim, Rusija na istoku prodaje Barel Nafte za oko 30 Dolara a na zapadnim berzama je oko 90 dolara !

ODGOVORITE
Name

Odgovor

13.11.2022 07:40

Iskreno, baš se radujem!

Name

Re

12.11.2022 20:50

Mudro kao i uvijek cekas da vidis ko je jaci pa mu se prikloni i onda deugi kad odrade sve budes i ti pobjednik hahahaha

ODGOVORITE
Name

sta reci

12.11.2022 21:02

Dali su se Amerikanci i Rusi vec dogovorili ???Ukrajina se i ovako nista ne pita.

ODGOVORITE
Name

MD

12.11.2022 21:13

Iako sam Srbin niti sam rusofil niti sam imao simpatije prema ovoj agresiji u Ukrajini, smatrajući je glupom, bezobzirnom i pogrešnom. Još uvijek mi nisu jasni ovi rusofili na režimskim tv u Srbiji koji ovo povlačenje smatraju kao nekim manevrom. Neka nastave da bježe sve do ruske granice, biće najbolje za sve. Ono što su Srbi doživjeli 99. godine, sada žive Ukrajinci, samo 100 puta gore. Mi se osjećamo kao Ukrajinci, a navijamo za Ruse, e toliko o tome koliko smo pogubljen narod.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

12.11.2022 21:30

A sto bi Rosi ostavljali nas, kako to mislite, prekinuli prijateljstvo? Rusi su prijatelji Srbima, imamo dugu istoriju postovanja izmedju nas. Sto se tice politike, ona je i tako prepletena interesima, pa tako i politika u Rusiji. Osim toga Rusija je daleko od RS i RS. Od njih mozemo dobiti verbalnu podrsku, humanitarnu, mogu u UN staviti veto, kad se na nas okome nasi dusmani.To su vise puta i napravili. Nas narod ima prijatelja i mimo Rusa, Rusi su globalna sila, pa za nedaj boze, lepo je da imamo i medu velikim prijatelje. I u nasem narodu ima onih, sto bi odmah uveli sankcije Rusima, sto bi odmah priznali oteti deo nase zemlje za drzavu, sto bi odmah podrzali Britaniju i njenu rezoluciju, sto opravdavaju bombardovanje sopstvene drzave, sto bi hteli da se odmah uclanimo u zlotvorski nato, sva sreca su velika manjina. Nasa kuca je nasa, dobro je da imamo prijatelje, jer imamo i neprijatelja.

ODGOVORITE
Name

A

12.11.2022 21:34

Ima li neko da mi ovo prevede na srpski što ispriča ova gospoda. Posebno me interesuje za Kosmet da li da se ponašamo kao Ukrajina ili kao Rusija.

ODGOVORITE
Name

Edo

12.11.2022 23:34

Vezi konja gdje ti aga kaze.

Name

Svi

13.11.2022 00:17

Ratovi kroz istoriju, su dogovor velikih sila, iz razliciti geopolitickih , materijalnih i ekonomskih interesa

Name

Re

13.11.2022 07:41

Odgovor ti je - izdaj se u se, i u svoje kljuse!

Name

Kosta labA

13.11.2022 09:07

Treba da se ponasamo kao drzava Srbija u cijem sastavu je po svim medju arod im aktima KOSOVO I METOHIJA koje je privremeno okupirana teritorija od strane NATO.Stvarni neprijatelji Srbije su njemacka i engleska. Ukrajina je pokazala da je onaj ko brani svoju drzavu nepobjediv....U ostalom sta su to ameri napali,osvojili i zadrzali osim onog sto su oteli od susjednih drzava....

Name

Heh

13.11.2022 09:33

Evo ti prevod: Šta god da nam traže, dajmo im. Bolje da nemamo ništa nego da branimo svoje.

Name

Tz

12.11.2022 22:39

Amerika i Rusija se polako dogovaraju oko Ukrajine

ODGOVORITE
Name

Malac

13.11.2022 01:25

Ja sam iskreno mislio da su ovi rusi jaki. Al izgleda da je to sam na papiru i zelja nas srba

ODGOVORITE
Name

Realan

13.11.2022 06:24

"Specijalna operacija" od svog početka ne ide po planu. Kijev nije pao, Vlada nije oborena za tri dana. Švedska i Finska će u NATO, a Ukrajina je postala ozbiljna vojna sila. Brod Moskva potopljen, Krimski most načet, gubici u ljudstvu i opremu na strani Rusije ogromni. Čitava regija Harkiv vraćena, Herson vraćen, pitanje je šta je sljedeće. Ko je od nas vjerovao da će jedna Rusija biti ta koja se danas brani? Ko je vjerovao da ćemo ove dvije vojske smatrati uopšte ravnopravnima?

ODGOVORITE
Name

Logika

13.11.2022 07:27

U pravu je, ovi sa Zapadu su nam dali tone oruzja samo ispaljenog na nasu zemlju. S tim uruzjem su nam izgradili mostove, zgrade, energetaku infrastrukturu, sacuvali ljude i preventivno zastitili ljude od malignih bolesti osiromasenim uranijumom.

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.11.2022 10:12

Ako je i Srbija i RS očekivala istinsku pomoć od Rusije u zabludu je.Jedino je ludi Dodik lagao i zamajavao ovaj glupi narod kako nam niko ništa ne smije dok je Rusije a sad i on u stanju pripravnosti čeka naređenja NATO štaba

Name

Re Tatar

13.11.2022 19:46

Brate, vidim da si ti potur... Srbin. De se prekrsti, pronađi svoju Ikonu, i da se vratiš na čisti, pravi, iskreni i izvorni pravoslavni put. Bog ti pomogao, brate, žuvio

Name

Milos

13.11.2022 10:15

SLAVA UKRAJINI

ODGOVORITE
Name

e moji

13.11.2022 17:46

komentatori...ispuha se balon zvani svjetska sila zvana rusija,,,pobjedise ih ukrajinci..doduse ne prvi put,starije generacije sjecaju se izgubljenoog rata u afganistanu..Sta bi ondau eventualnom sukobu sa citavim nato a kamoli amerikom..

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

13.11.2022 19:31

Russi nikad nigde ni 1 rat nisu dobili..upravo kao ni srbi.sve su ih izgubili.naravno,russi su ko poslednje pi2 udarili na ukrajince,kukavički,s leđa i popušili svedno.ekonomiju nisu nikad ni imali.Kako su prošli oni koje su russi pomagali?milošević,sadam husein,gadafi,bašar el asad.uostalom,russi su 1 bili na Kosovu..u vreme trgovine organima,russi lično obezbeđivali prištinski aeodrom,i siguran prevoz organa avionima..a onda kažu"zapad stoji iza toga"..koliko mora da ste glupi???,ajd što ste glupi,to već svi znamo,najnepismeniji narod Balkana al vi ste i čoravi..i sta ste mislili,putin će zbilja da pošalje vojsku da "brane" kosovo???a kao i srbija okružen NATO savezom..nek krene samo..to bi vole da vidim..i dok srbijanci,njih 70%je po Austriji,Njemačkoj..kopa kanale,čisti klozete i riba stubišta???ccccc

ODGOVORITE