Крај саге "нова станица" у Бијељини на прољеће?

Најављена као капитални пројекат, изграђена по свим стандардима, нова аутобуска станица у Бијељини још није у потпуности завршена. Нема ни договора, ко ће је коростити још се не зна. Да ли је у питању промашена инвестиција вриједна више од три милиона марака?

Република Српска 12.11.2022 | 16:49
Крај саге "нова станица" у Бијељини на прољеће?

26. марта 2021. године нова аутобуска станица требало је да буде завршена. Како радови нису ишли планираном динамиком због вируса корона рок је продужен за 26. јули прошле године. Прошао је и јули и август и цијела година, а пуштање нове станице у рад – остало је мртво слово на папиру.

„Није пројекат доведен до краја и остало је да се заврши инсталација, набавка пумпе ваздух-вода, и опремање машинског постројења. Самим тим није завршен технички пријем и није добијена употребна дозвола“, рекао је стручни савјетник у Одјељењу за стамбено-комуналне послове, Бијељина Богдан Тадић.

Дирекција за изградњу и развој града која је пратила посао извођача фирме "Бук промет", тражила је да се активира банкарска гаранција и да од извођача, уз раскид уговора, наплати 320.000 марака.

„Ми ћемо поштовати одлуку правосудних институција али нисмо могли чекати, кумити извођача радова да се смилује да уради само онако по пројекту“, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Бук промет” је покренуо судски поступак против Градске управе доказујући да су свој посао у цјелости завршили. Пред камере БН ТВ неће, како кажу, док се не оконча поступак.

„Што се тиче самог губитка не можемо ни да процијенимо, јер је питање колико бисмо остварили добити да се пустила у рад станица, чињеница да није ми смо се обештетили колико смо имали законску могућност“, истако је Тадић.

Бијељина има аутобуску у центру града која је приватизована прије скоро три деценије и која је и сада у функцији. Њен власник, док је стара гарда била на челу града, оштро се противио пресељењу станице. Сада је, ипак, спустио лопту.

„Да ли замјена локација, да ли продаја ове локације у замјену за нову, све ћемо карте ставити на сто и надам се да ћемо наћи рјешење“, рекао је Пантелија Митровић, власник предузећа "Семберија транспорт".

Рјешењу се сви надају. Али апсурдима никад краја. Прво су надлежни дали знак да се објекат сагради па тек онда почели да анализирају да ли то има смисла и да ли су погријешили.

„Овакви објекти требало је да имају студију оправданости прије саме градње, али објекат је изграђен и ми као такав објекат морамо ставити у функционално стање“, навео је Тадић, а Митровић додаје да га нико никад није питао за било какву информацију у вези са функционисањем аутобуске станице.

Цијело врзино коло обмотало се око нове станице. Они кога се највише тиче, грађани, слабо шта знају о финализацији пројекта.

Из Градске управе Бијељина кражу да се на прољеће може очекивати крај агоније зване "нова аутобуска станица". Ипак, то је само један од објеката који би требало да буде у служби грађана. Може се претпоставити како би тек изгледао посао реализације јавног градског превоза по угледу на веће градове у БиХ и региону.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

12.11.2022 17:28

ЈОС ЈЕДНА ПРОМАСЕНА ИНВЕСТИЦИЈА.КО ТО КОС ИДЕ АУТОБУСОМ.ОД БАЊА ЛУКЕ ПРЕКО БИЈЕЉИНЕ ИДУ АУТОБУСИ СА 5 ДО 10 ПУТНИКА.,ЗА СРБИЈУ,ТАКО ИСТО У ПОВРСТКУ,СЕЛА ПРАЗНА,И КО ДОЛАXИ У ГРАД,ИДЕ ВЛАСТИТИМ ПРЕБОЗОМ,САМО ДЈАЦКИ АУТОБУСИ ФУНКЦИОНИСУ РСДНИМ ДАМОМ,А ГДЈЕ ЈЕ САД СТАНИЦА,НИКОМ СЕ НЕ ИСПЛАТИ ПЛАЦАТИ ДУПЛУ КАРТУ,ДА БИ ДОСАО ДО СТАНИЦЕ ТРЕБА ИМАТИ ГРАДСКУ КАРТУ ДА БИ СЕ ДОВЕЗАО ДО СТАНИЦЕ.ВИСЕ СЕ КОРУСТИ ТАКДИ ПРЕВОЗ.АКО БУДЕ ДОБРА КАФАНА НА АУТИБУСКОЈ СТАНИЦИ МОЗДА НЕКО И НАВРСТИ ДА ИДСЈЕДНЕ УЗ ЦАСИЦУ И ОДМОРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2022 18:02

Е мој "статистицар" ајде до Бања Луке али обавезно аутобусом, па да видиш како ћеш да се пребациш до центра. Зар има логике да је у центру Бијељине и да аутобуси до ње долазе једносмјерним улицама.

Name

Интергај

13.11.2022 05:49

Прелијепа градјевина. На добром мјесту. Штета што се политика умијешала. Ако ко трпи то су градјани Бијељине. Да се уведе градски саобраћај. Да се уложи у тој пројекат умјесто паркића по граду. Не пустити у рад станицу годину дана па то је смијешно. Каква је то грешка да се није могла исправити. Мислите у препуцавањима на раднике изводјаче радова а и на градјане.Од великог значаја је отворити станицу и покренути градски и приградски саобраћај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даце Бог

13.11.2022 14:13

Радице, долазе боља времена.

ОДГОВОРИТЕ