Kraj sage "nova stanica" u Bijeljini na proljeće?

Najavljena kao kapitalni projekat, izgrađena po svim standardima, nova autobuska stanica u Bijeljini još nije u potpunosti završena. Nema ni dogovora, ko će je korostiti još se ne zna. Da li je u pitanju promašena investicija vrijedna više od tri miliona maraka?

Republika Srpska 12.11.2022 | 16:49
Kraj sage "nova stanica" u Bijeljini na proljeće?

26. marta 2021. godine nova autobuska stanica trebalo je da bude završena. Kako radovi nisu išli planiranom dinamikom zbog virusa korona rok je produžen za 26. juli prošle godine. Prošao je i juli i avgust i cijela godina, a puštanje nove stanice u rad – ostalo je mrtvo slovo na papiru.

„Nije projekat doveden do kraja i ostalo je da se završi instalacija, nabavka pumpe vazduh-voda, i opremanje mašinskog postrojenja. Samim tim nije završen tehnički prijem i nije dobijena upotrebna dozvola“, rekao je stručni savjetnik u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove, Bijeljina Bogdan Tadić.

Direkcija za izgradnju i razvoj grada koja je pratila posao izvođača firme "Buk promet", tražila je da se aktivira bankarska garancija i da od izvođača, uz raskid ugovora, naplati 320.000 maraka.

„Mi ćemo poštovati odluku pravosudnih institucija ali nismo mogli čekati, kumiti izvođača radova da se smiluje da uradi samo onako po projektu“, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Buk promet” je pokrenuo sudski postupak protiv Gradske uprave dokazujući da su svoj posao u cjelosti završili. Pred kamere BN TV neće, kako kažu, dok se ne okonča postupak.

„Što se tiče samog gubitka ne možemo ni da procijenimo, jer je pitanje koliko bismo ostvarili dobiti da se pustila u rad stanica, činjenica da nije mi smo se obeštetili koliko smo imali zakonsku mogućnost“, istako je Tadić.

Bijeljina ima autobusku u centru grada koja je privatizovana prije skoro tri decenije i koja je i sada u funkciji. Njen vlasnik, dok je stara garda bila na čelu grada, oštro se protivio preseljenju stanice. Sada je, ipak, spustio loptu.

„Da li zamjena lokacija, da li prodaja ove lokacije u zamjenu za novu, sve ćemo karte staviti na sto i nadam se da ćemo naći rješenje“, rekao je Pantelija Mitrović, vlasnik preduzeća "Semberija transport".

Rješenju se svi nadaju. Ali apsurdima nikad kraja. Prvo su nadležni dali znak da se objekat sagradi pa tek onda počeli da analiziraju da li to ima smisla i da li su pogriješili.

„Ovakvi objekti trebalo je da imaju studiju opravdanosti prije same gradnje, ali objekat je izgrađen i mi kao takav objekat moramo staviti u funkcionalno stanje“, naveo je Tadić, a Mitrović dodaje da ga niko nikad nije pitao za bilo kakvu informaciju u vezi sa funkcionisanjem autobuske stanice.

Cijelo vrzino kolo obmotalo se oko nove stanice. Oni koga se najviše tiče, građani, slabo šta znaju o finalizaciji projekta.

Iz Gradske uprave Bijeljina kražu da se na proljeće može očekivati kraj agonije zvane "nova autobuska stanica". Ipak, to je samo jedan od objekata koji bi trebalo da bude u službi građana. Može se pretpostaviti kako bi tek izgledao posao realizacije javnog gradskog prevoza po ugledu na veće gradove u BiH i regionu.

(BN/ foto: BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

12.11.2022 17:28

JOS JEDNA PROMASENA INVESTICIJA.KO TO KOS IDE AUTOBUSOM.OD BANJA LUKE PREKO BIJELJINE IDU AUTOBUSI SA 5 DO 10 PUTNIKA.,ZA SRBIJU,TAKO ISTO U POVRSTKU,SELA PRAZNA,I KO DOLAXI U GRAD,IDE VLASTITIM PREBOZOM,SAMO DJACKI AUTOBUSI FUNKCIONISU RSDNIM DAMOM,A GDJE JE SAD STANICA,NIKOM SE NE ISPLATI PLACATI DUPLU KARTU,DA BI DOSAO DO STANICE TREBA IMATI GRADSKU KARTU DA BI SE DOVEZAO DO STANICE.VISE SE KORUSTI TAKDI PREVOZ.AKO BUDE DOBRA KAFANA NA AUTIBUSKOJ STANICI MOZDA NEKO I NAVRSTI DA IDSJEDNE UZ CASICU I ODMORI.

ODGOVORITE
Name

Re

12.11.2022 18:02

E moj "statisticar" ajde do Banja Luke ali obavezno autobusom, pa da vidiš kako ćeš da se prebaciš do centra. Zar ima logike da je u centru Bijeljine i da autobusi do nje dolaze jednosmjernim ulicama.

Name

Intergaj

13.11.2022 05:49

Prelijepa gradjevina. Na dobrom mjestu. Šteta što se politika umiješala. Ako ko trpi to su gradjani Bijeljine. Da se uvede gradski saobraćaj. Da se uloži u toj projekat umjesto parkića po gradu. Ne pustiti u rad stanicu godinu dana pa to je smiješno. Kakva je to greška da se nije mogla ispraviti. Mislite u prepucavanjima na radnike izvodjače radova a i na gradjane.Od velikog značaja je otvoriti stanicu i pokrenuti gradski i prigradski saobraćaj.

ODGOVORITE
Name

Dace Bog

13.11.2022 14:13

Radice, dolaze bolja vremena.

ODGOVORITE