Да ли ће струја бити скупља за неке потрошаче?

Приједлог је да се до 500 потрошених киловата електричне енергије обрачунава по истој цијени, док би све преко овог броја било наплаћивано по другим, повећаним.

Република Српска 12.11.2022 | 16:28
Да ли ће струја бити скупља за неке потрошаче?

Најављене "блок тарифе" и корекција цијена електричне енергије за сва домаћинства у Српској сигурно неће бити уведени прије наредне године, потврђено је "Независним".

Приједлог је да се до 500 потрошених киловата електричне енергије обрачунава по истој цијени, док би све преко овог броја било наплаћивано по другим, повећаним.

Ово је рекао за "Независне" Владислав Владичић, предсједник Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, који је истакао да је приједлог да ако се потроши, на примјер, 800 киловата, до 500 потрошених се обрачунава по истој цијени, а дио од 300 по другој - већој.

"Према овом приједлогу остављају се сваком исте могућности, нема дискриминације. Да је на примјер приједлог да се од једног до 800 потрошених киловата наплаћује по увећаној цијени, онда би постојала дискриминација. Биће и јавно разматрање и расправа и свако ће имати могућност да дође и да своје примједбе и сугестије, и писмено и лично. То је само приједлог, ништа не прејудицирамо", казао је Владичић.

Према његовим ријечима, слиједи усвајање правилника, уколико се они уопште усвоје и промијени цијена.

"Већ имамо захтјев за мрежарину који су поднијела дистрибутивна предузећа, али колико сам чуо, постоји најава да ће бити поднесен захтјев и за цијену електричне енергије, али још није. Ове године се неће мијењати ништа, то  можемо очекивати тек од наредне. Ово је само предложено и не мора значити да ће бити тако, јер још ништа није усвојено, није стављен печат и објављено у 'Службеном гласнику Републике Сроске'", казао је Владичић.

Лука Петровић, генерални директор "Електропривреде Републике Српске", рекао је за "Независне" да постоји процедура креирања тарифне методологије и тарифна методологија по садашњем систему не дозвољава "блок тарифе".

"Ипак, пошто је поступак тарифне методологије прописан од стране Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске и у току је, ми имамо право да предложимо нове начине обрачуна електричне енергије, као што се то ради у Србији или Хрватској, исте су блок тарифе, али се различити рачуни испостављају за електричну енергију у Хрватској и Србији. Ми смо анализирали њихове предности и мане и дали један приједлог надлежном министарству и Влади Репусблике Српске на разматрање и након њихових сугестија бисмо то упутили Регулаторној комисији. По садашњем закону та регулација престаје 1. јануара 2025. године, али већ за 2023. годину они кажу да бисмо ми морали 50 одсто енергије за јавно снабдијевање набављати на тржишту. То смо избјегли јер имамо властити портфолио из којег црпимо сву енергију путем уговора о закупу и имамо вишкове за наше јавно снабдијевање", нагласио је Петровић.

Из Савеза удружења за заштиту потрошача Републике Српске су навели да се оштро противе измјенама тарифних модела које су у најави од стране "Електропривреде Републике Српске".

"Законом о електричној енергији нису предвиђене 'блок тарифе', као ни уговорима које су потрошачи почели да потписују од 2021. године, већ је јасно дефинисано да се  'овај закон заснива на начелима недискриминације, правичности, транспарентности, тржишне конкуренције, слободе кретања робе и слободе пружања услуга, заштите права крајњих купаца, јавног интереса и заштите животне средине, те слободе избора снабдјевача електричном енергијом'.  Законом из 2020. године предвиђено је увођење статуса 'енергетски заштићеног купца'. Као што је и предвиђено Законом о електричној енергији, постоје начини да се потрошачима у категорији 'енергетски заштићеног купца' помогне, док закон не предвиђа да се било који купац кажњава. Како Закон о заштити потрошача предвиђа, потрошачу се потрошња електричне енергије, топлотне енергије, гаса, воде и слично обрачунава на основу стварних испорука, очитаних на мјерном уређају потрошача, тако да сви они потрошачи који потроше више кW плаћају и веће мјесечне износе. Захтијевамо од надлежних да се поштује закон", навели су из Савеза удружења за заштиту потрошача Републике Српске.

(Независне/ фото: Беноит Тессиер/Реутерс )

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Асе

12.11.2022 15:55

Паметни сте нема шта. Све похвале на тој оштроумности и способности. Нема способнијих менаџера на кугли земаљској можда и у космосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

12.11.2022 19:25

Они још не знају да је "топла вода" давно откривена ! Фали пара, повећај цијене, порез, акцизе, таксе, и оно њихово нај веће откриће и достигнуће, "додатне акцизе" !

Name

ре

12.11.2022 21:56

А зашто се не би до 250кwх смањила цена. То би било поштено. А преко нека се повећа. Тако би сте народу помогли и подстакли штедњу, ослободили огромну количину струје за извоза, у ЕУ по ценама 10 пута већим.

Name

Безимени

12.11.2022 15:56

Баш супер! Не можете ви нама поскупити колико ми можемо потрошити и платити, јер 2022. године нећемо да живимо и да се гријемо као да смо у 1822. години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

12.11.2022 16:14

500 граница, мислим да је коректно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

12.11.2022 17:19

ТВ, Радио и двије Сијалице, куд ћеш боље !

Name

Ипак

12.11.2022 18:06

750 ја толико трошим у зимском периоду. Гријање на струју.

Name

Ре Ипак

12.11.2022 19:59

Вјероватно се гријеш на Фен за косу, и то само док је сушиш, после купања !

Name

Татар

12.11.2022 16:18

Ма неће поскупити па Неда нас генерал.Он предлаже 15%јефтинију струју Ал сабор неда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

12.11.2022 16:20

Памтњаковићи знате ли колико има кућа на којем је једно обрачунако мјерење а укојима има више одвојених породица те је потрошња неминовно већа од 500кwх али је по породици наравно мања..да ли ћете повлачити нове напојне каблове и стављати нова бројила на бандере да рјешите ове случајеве и колико је исто реално изводиво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

12.11.2022 16:22

Ма да боље је да се извози струја и њом се греју странци него да се струја користи од домаћих становника, шта ће струја домаћим они су и онако навили цепати дрва и грејати се "с дрвима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2022 17:12

Они се понасају као да су хидроцентрале и термоелекране њихово власниство. Суме продају као да су они садили дрвеце. Јос мало па це исљуцивати оне сто пуно тросе.

Name

Хе Хе

12.11.2022 16:33

Није проблем, онда по истом принципу, ко је год на Народној грбачи а има плату већу од 2000 Марака да му се одбије 30% од плате и да тај новац иде на "обновљиве изворе енергије" ! Да ли ови токмаци знају да се на утрошак струје плаћа Порез (ПДВ), није исти порез када неко потроши 50 а неко 500 Марака струје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повецерје у 21х

12.11.2022 16:43

Иста ствар као и са пелетом. Они да извозе а ми да се мрзнемо и будемо у мраку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиснсд

12.11.2022 16:51

1/4 народа је гласала за то, што би рекла власт “народ је одлучио”, барем онај глупљи дио.. Него, шта ћемо с оним што некима долазе аннормални рачуни? Коме се жалити и како доћи до правог стања кад се сатови контролишу из канцеларија управа? Како може неко коме је просјек 40-60 КМ наједном потрошити 90-100 КМ ел.енерг.? И како може “мрежарина” бити скупља од саме потрошње? И како сунце им покварено морамо да плаћамо за ОИЕЕ, финансирамо мини ел. централе а плаћамо све више и више? Зашто спаваш народе, зашто ћутиш сиротињо кукавна и гледаш како ти и оно мало узимају?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

12.11.2022 17:20

СТА ТО ЗНАЦИ ДА МЛАДИ БРАЦНИ ПАР КОЈИ ДОБИЈЕ БЕБУ ,ГДЈЕ СЕ ПОВЕЦАВА ПОТРОСЊА СТРУЈЕ ЗА ИГРЕВ,ПРАЊЕ И КУВАЊЕ,ТРЕБА ДА ПЛАЦА ВЕЦУ ЦИЈЕНУ СТРУЈЕ ,НЕГО ПРЕТХОДНИ МЈЕСЕЦ ФОК БЕБА НИЈЕ СТИГЛА.И ЈОС МНОГО СИТУАВИЈА КОЈЕ СЕ НИЈЕЊАЈУ ИЗ МЈЕСЕЦА У МЈЕСЕЦ.ТО НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ЕКОНОМСКИМ ПАРАМЕТРИМА.СВУГДЈЕ У СВИЈЕТУ ГДЈЕ СЕ ОРОИЗВОДИ РОБА ,ПОСЛОДАВЦИ ЗЕЛЕ ДА ВИСЕ ПРОИЗВОДУ И ВИСЕ ПРОДАЈУ,КОД НАС КСXЊАВАЈУ ПОТРОСАЦЕ.СВЕТЕСКО СТАМЈЕ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ,А ГДЈЕ ЈЕ ПО 5 КМ КОЈЕ СУ МЈЕСЕЦНО УЗИМАЛИ ОД СВАКОГ ПОТРОСАЦА ЗА ОБНОВЉИВУ ЕНЕРГИЈУ,НИСТА НИЈЕ УЛОЗЕНО,НЕКО ПОЈЕО ПАРЕ,ДИРЕКТОРИ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ КАД УМРУ,ИЗА ЊИХ ОСТАЈУ МИЛИОНИ У НАДЉЕДСТВО КАО ДА ИМ ЈЕ ДЈЕД БИО РОК ФЕЛЕР.НАРОД НЕЦЕ МОЦИ ИЗДРXАТИ ОВУ БАХАТОСТ.ВЛАСТИ.ВИЛЕ ПО СРБИЈИ,СТАНОВИ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ,ХАЦИЈЕНДЕ,НЕМОЗЕ ТО ПОКРИВАТИ ПОТРОСАЦ СВОЈИМ СКРОМНИМ ПРИМАЊИМА.

Name

Татар

12.11.2022 18:39

За реалност :само да знаш није битно ни колико је домаћинстава ни колико је каблова.Све иде преко бројила.

Name

Еснесдеовац

12.11.2022 17:50

Коначно да се стане у крај овим бахатим и безобзирним потрошачима струје ! Мислили су да ће вјечно мусти Државну имовину ! Нека се угледају на Преседника Додика који сваку прилику користи да путује Хеликоптером, јер тако штеди, а не да зањим иде пет аута која троше више горива ! Ко год мисли да може да троши преко мјере, само га опалити по џепу, ако нема да плати, правац у затвор па нека тамо гули кромпир ! У правној Држави нема пардона ни за кога, поготово за ове бахате !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За социјалне слуцајеве

12.11.2022 18:30

Треба да сноси РС,а остали дац плацају како је по закону потписани уговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

12.11.2022 20:00

Ови свим силама хоће да униште обичног ĉовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

12.11.2022 20:54

За Татара: битно је колико има домацинстава јер управо све иде преко једног бројила. Уколико се спроведе ова "интелигентна" одлука није исто платити нпр 800кwх преко једног бројила за 2 домацинства или 400кwх по домацинству (ако претпоставимо да слицно тросе, тј мање или једнако 500кwх). Ако мозес да докуцис сустину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

12.11.2022 22:15

Ко је ово смислио треба му додијелити нобелову наградуПа сами један уљни радијатор од 2кw за 8 сати дневног кориштења да загрије једну просторију портроши 480 кw.....а гдје је кухање бојлер пегла фен....Најбоље ко Чаушеску одредити 100 кw мјwсечно и капак..Ето мој народе за кога сте гласали дабогда вам струја била 10 пута скупља него што је данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супернесо

13.11.2022 08:57

Није исто домаћинство са јесним чланом или са шест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цапоне

13.11.2022 09:14

500кw је реална понуда за потрошњу домаћинства без гријања,тиме би се заштириле соц категорије.. Боље него да дигну цијену по тренутном моделу и онда свакако дође скупља а ни гријање се опет неће исплатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталитет

13.11.2022 10:55

Гдје је овде политика владе и електропривреде о наталитету шта је са вишећланим породицам на примјер породица са троје дјеце потроши мјесечно 500 киловата у нормалним околностима ово је по мени чиста дискриминација вишечланих породица

ОДГОВОРИТЕ