Da li će struja biti skuplja za neke potrošače?

Prijedlog je da se do 500 potrošenih kilovata električne energije obračunava po istoj cijeni, dok bi sve preko ovog broja bilo naplaćivano po drugim, povećanim.

Republika Srpska 12.11.2022 | 16:28
Da li će struja biti skuplja za neke potrošače?

Najavljene "blok tarife" i korekcija cijena električne energije za sva domaćinstva u Srpskoj sigurno neće biti uvedeni prije naredne godine, potvrđeno je "Nezavisnim".

Prijedlog je da se do 500 potrošenih kilovata električne energije obračunava po istoj cijeni, dok bi sve preko ovog broja bilo naplaćivano po drugim, povećanim.

Ovo je rekao za "Nezavisne" Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, koji je istakao da je prijedlog da ako se potroši, na primjer, 800 kilovata, do 500 potrošenih se obračunava po istoj cijeni, a dio od 300 po drugoj - većoj.

"Prema ovom prijedlogu ostavljaju se svakom iste mogućnosti, nema diskriminacije. Da je na primjer prijedlog da se od jednog do 800 potrošenih kilovata naplaćuje po uvećanoj cijeni, onda bi postojala diskriminacija. Biće i javno razmatranje i rasprava i svako će imati mogućnost da dođe i da svoje primjedbe i sugestije, i pismeno i lično. To je samo prijedlog, ništa ne prejudiciramo", kazao je Vladičić.

Prema njegovim riječima, slijedi usvajanje pravilnika, ukoliko se oni uopšte usvoje i promijeni cijena.

"Već imamo zahtjev za mrežarinu koji su podnijela distributivna preduzeća, ali koliko sam čuo, postoji najava da će biti podnesen zahtjev i za cijenu električne energije, ali još nije. Ove godine se neće mijenjati ništa, to  možemo očekivati tek od naredne. Ovo je samo predloženo i ne mora značiti da će biti tako, jer još ništa nije usvojeno, nije stavljen pečat i objavljeno u 'Službenom glasniku Republike Sroske'", kazao je Vladičić.

Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske", rekao je za "Nezavisne" da postoji procedura kreiranja tarifne metodologije i tarifna metodologija po sadašnjem sistemu ne dozvoljava "blok tarife".

"Ipak, pošto je postupak tarifne metodologije propisan od strane Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i u toku je, mi imamo pravo da predložimo nove načine obračuna električne energije, kao što se to radi u Srbiji ili Hrvatskoj, iste su blok tarife, ali se različiti računi ispostavljaju za električnu energiju u Hrvatskoj i Srbiji. Mi smo analizirali njihove prednosti i mane i dali jedan prijedlog nadležnom ministarstvu i Vladi Repusblike Srpske na razmatranje i nakon njihovih sugestija bismo to uputili Regulatornoj komisiji. Po sadašnjem zakonu ta regulacija prestaje 1. januara 2025. godine, ali već za 2023. godinu oni kažu da bismo mi morali 50 odsto energije za javno snabdijevanje nabavljati na tržištu. To smo izbjegli jer imamo vlastiti portfolio iz kojeg crpimo svu energiju putem ugovora o zakupu i imamo viškove za naše javno snabdijevanje", naglasio je Petrović.

Iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača Republike Srpske su naveli da se oštro protive izmjenama tarifnih modela koje su u najavi od strane "Elektroprivrede Republike Srpske".

"Zakonom o električnoj energiji nisu predviđene 'blok tarife', kao ni ugovorima koje su potrošači počeli da potpisuju od 2021. godine, već je jasno definisano da se  'ovaj zakon zasniva na načelima nediskriminacije, pravičnosti, transparentnosti, tržišne konkurencije, slobode kretanja robe i slobode pružanja usluga, zaštite prava krajnjih kupaca, javnog interesa i zaštite životne sredine, te slobode izbora snabdjevača električnom energijom'.  Zakonom iz 2020. godine predviđeno je uvođenje statusa 'energetski zaštićenog kupca'. Kao što je i predviđeno Zakonom o električnoj energiji, postoje načini da se potrošačima u kategoriji 'energetski zaštićenog kupca' pomogne, dok zakon ne predviđa da se bilo koji kupac kažnjava. Kako Zakon o zaštiti potrošača predviđa, potrošaču se potrošnja električne energije, toplotne energije, gasa, vode i slično obračunava na osnovu stvarnih isporuka, očitanih na mjernom uređaju potrošača, tako da svi oni potrošači koji potroše više kW plaćaju i veće mjesečne iznose. Zahtijevamo od nadležnih da se poštuje zakon", naveli su iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača Republike Srpske.

(Nezavisne/ foto: Benoit Tessier/Reuters )

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Ase

12.11.2022 15:55

Pametni ste nema šta. Sve pohvale na toj oštroumnosti i sposobnosti. Nema sposobnijih menadžera na kugli zemaljskoj možda i u kosmosu.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

12.11.2022 19:25

Oni još ne znaju da je "topla voda" davno otkrivena ! Fali para, povećaj cijene, porez, akcize, takse, i ono njihovo naj veće otkriće i dostignuće, "dodatne akcize" !

Name

re

12.11.2022 21:56

A zašto se ne bi do 250kwh smanjila cena. To bi bilo pošteno. A preko neka se poveća. Tako bi ste narodu pomogli i podstakli štednju, oslobodili ogromnu količinu struje za izvoza, u EU po cenama 10 puta većim.

Name

Bezimeni

12.11.2022 15:56

Baš super! Ne možete vi nama poskupiti koliko mi možemo potrošiti i platiti, jer 2022. godine nećemo da živimo i da se grijemo kao da smo u 1822. godini.

ODGOVORITE
Name

???

12.11.2022 16:14

500 granica, mislim da je korektno

ODGOVORITE
Name

He He

12.11.2022 17:19

TV, Radio i dvije Sijalice, kud ćeš bolje !

Name

Ipak

12.11.2022 18:06

750 ja toliko trošim u zimskom periodu. Grijanje na struju.

Name

Re Ipak

12.11.2022 19:59

Vjerovatno se griješ na Fen za kosu, i to samo dok je sušiš, posle kupanja !

Name

Tatar

12.11.2022 16:18

Ma neće poskupiti pa Neda nas general.On predlaže 15%jeftiniju struju Al sabor neda

ODGOVORITE
Name

Realnost

12.11.2022 16:20

Pamtnjakovići znate li koliko ima kuća na kojem je jedno obračunako mjerenje a ukojima ima više odvojenih porodica te je potrošnja neminovno veća od 500kwh ali je po porodici naravno manja..da li ćete povlačiti nove napojne kablove i stavljati nova brojila na bandere da rješite ove slučajeve i koliko je isto realno izvodivo?

ODGOVORITE
Name

Milojko

12.11.2022 16:22

Ma da bolje je da se izvozi struja i njom se greju stranci nego da se struja koristi od domaćih stanovnika, šta će struja domaćim oni su i onako navili cepati drva i grejati se "s drvima".

ODGOVORITE
Name

re

12.11.2022 17:12

Oni se ponasaju kao da su hidrocentrale i termoelekrane njihovo vlasnistvo. Sume prodaju kao da su oni sadili drvece. Jos malo pa ce isljucivati one sto puno trose.

Name

He He

12.11.2022 16:33

Nije problem, onda po istom principu, ko je god na Narodnoj grbači a ima platu veću od 2000 Maraka da mu se odbije 30% od plate i da taj novac ide na "obnovljive izvore energije" ! Da li ovi tokmaci znaju da se na utrošak struje plaća Porez (PDV), nije isti porez kada neko potroši 50 a neko 500 Maraka struje !

ODGOVORITE
Name

Povecerje u 21h

12.11.2022 16:43

Ista stvar kao i sa peletom. Oni da izvoze a mi da se mrznemo i budemo u mraku.

ODGOVORITE
Name

Антиснсд

12.11.2022 16:51

1/4 народа је гласала за то, што би рекла власт “народ је одлучио”, барем онај глупљи дио.. Него, шта ћемо с оним што некима долазе аннормални рачуни? Коме се жалити и како доћи до правог стања кад се сатови контролишу из канцеларија управа? Како може неко коме је просјек 40-60 КМ наједном потрошити 90-100 КМ ел.енерг.? И како може “мрежарина” бити скупља од саме потрошње? И како сунце им покварено морамо да плаћамо за ОИЕЕ, финансирамо мини ел. централе а плаћамо све више и више? Зашто спаваш народе, зашто ћутиш сиротињо кукавна и гледаш како ти и оно мало узимају?!?!?

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

12.11.2022 17:20

STA TO ZNACI DA MLADI BRACNI PAR KOJI DOBIJE BEBU ,GDJE SE POVECAVA POTROSNJA STRUJE ZA IGREV,PRANJE I KUVANJE,TREBA DA PLACA VECU CIJENU STRUJE ,NEGO PRETHODNI MJESEC FOK BEBA NIJE STIGLA.I JOS MNOGO SITUAVIJA KOJE SE NIJENJAJU IZ MJESECA U MJESEC.TO NEMA NIKAKVE VEZE SA EKONOMSKIM PARAMETRIMA.SVUGDJE U SVIJETU GDJE SE OROIZVODI ROBA ,POSLODAVCI ZELE DA VISE PROIZVODU I VISE PRODAJU,KOD NAS KSXNJAVAJU POTROSACE.SVETESKO STAMJE U ELEKTROPRIVREDI,A GDJE JE PO 5 KM KOJE SU MJESECNO UZIMALI OD SVAKOG POTROSACA ZA OBNOVLJIVU ENERGIJU,NISTA NIJE ULOZENO,NEKO POJEO PARE,DIREKTORI U ELEKTROPRIVREDI KAD UMRU,IZA NJIH OSTAJU MILIONI U NADLJEDSTVO KAO DA IM JE DJED BIO ROK FELER.NAROD NECE MOCI IZDRXATI OVU BAHATOST.VLASTI.VILE PO SRBIJI,STANOVI U BEOGRADU NA VODI,HACIJENDE,NEMOZE TO POKRIVATI POTROSAC SVOJIM SKROMNIM PRIMANJIMA.

Name

Tatar

12.11.2022 18:39

Za realnost :samo da znaš nije bitno ni koliko je domaćinstava ni koliko je kablova.Sve ide preko brojila.

Name

Esnesdeovac

12.11.2022 17:50

Konačno da se stane u kraj ovim bahatim i bezobzirnim potrošačima struje ! Mislili su da će vječno musti Državnu imovinu ! Neka se ugledaju na Presednika Dodika koji svaku priliku koristi da putuje Helikopterom, jer tako štedi, a ne da zanjim ide pet auta koja troše više goriva ! Ko god misli da može da troši preko mjere, samo ga opaliti po džepu, ako nema da plati, pravac u zatvor pa neka tamo guli krompir ! U pravnoj Državi nema pardona ni za koga, pogotovo za ove bahate !

ODGOVORITE
Name

Za socijalne slucajeve

12.11.2022 18:30

Treba da snosi RS,a ostali dac placaju kako je po zakonu potpisani ugovori.

ODGOVORITE
Name

Pen

12.11.2022 20:00

Ovi svim silama hoće da unište običnog ĉovjeka.

ODGOVORITE
Name

Logika

12.11.2022 20:54

Za Tatara: bitno je koliko ima domacinstava jer upravo sve ide preko jednog brojila. Ukoliko se sprovede ova "inteligentna" odluka nije isto platiti npr 800kwh preko jednog brojila za 2 domacinstva ili 400kwh po domacinstvu (ako pretpostavimo da slicno trose, tj manje ili jednako 500kwh). Ako mozes da dokucis sustinu..

ODGOVORITE
Name

Dušan

12.11.2022 22:15

Ko je ovo smislio treba mu dodijeliti nobelovu nagraduPa sami jedan uljni radijator od 2kw za 8 sati dnevnog korištenja da zagrije jednu prostoriju portroši 480 kw.....a gdje je kuhanje bojler pegla fen....Najbolje ko Čaušesku odrediti 100 kw mjwsečno i kapak..Eto moj narode za koga ste glasali dabogda vam struja bila 10 puta skuplja nego što je danas.

ODGOVORITE
Name

superneso

13.11.2022 08:57

Nije isto domaćinstvo sa jesnim članom ili sa šest.

ODGOVORITE
Name

Capone

13.11.2022 09:14

500kw je realna ponuda za potrošnju domaćinstva bez grijanja,time bi se zaštirile soc kategorije.. Bolje nego da dignu cijenu po trenutnom modelu i onda svakako dođe skuplja a ni grijanje se opet neće isplatiti

ODGOVORITE
Name

Natalitet

13.11.2022 10:55

Gdje je ovde politika vlade i elektroprivrede o natalitetu šta je sa višećlanim porodicam na primjer porodica sa troje djece potroši mjesečno 500 kilovata u normalnim okolnostima ovo je po meni čista diskriminacija višečlanih porodica

ODGOVORITE