Кандидатски статус БиХ виси о концу због захтјева ЕУ

БиХ се налази пред великом шансом да на децембарском самиту ЕУ добије кандидатуру за чланство у ЕУ, али услов је да испуни барем неке од услова који су наведени у извјештају Европске комисије за БиХ прошлог мјесеца и да покрене поступак ратификације споразума потписаних у Берлину у склопу Берлинског процеса.

Босна и Херцеговина 12.11.2022 | 09:11
Кандидатски статус БиХ виси о концу због захтјева ЕУ

Јохан Затлер, шеф Канцеларије ЕУ у БиХ, позвао је власти да што прије ратификују три споразума из Берлина, који се односе на кретање људи регионом само с личним картама и међусобно признавање неких врста диплома.

"Сада је важно за Савјет министара БиХ и Предсједништво БиХ да брзо започну процес ратификације три споразума", написао је он на Тwиттеру након разговора с Томасом Фиченом, њемачким амбасадором у БиХ, и Мајлиндом Брегу, предсједницом Регионалног савјета за сарадњу о успостављању заједничког регионалног тржишта у региону.

Иако је Савјет министара БиХ на недавној сједници на дневном реду имао чак 279 тачака, ниједна од њих се није односила на потписане споразуме у Берлину. Упутили смо питање када би се европске реформе могле наћи на дневном реду, али до закључења овог броја "Независних новина" нисмо добили одговор.

У незваничним разговорима које су "Независне новине" протеклих дана имале с неколико дипломата из земаља чланица ЕУ речено нам је да никада није била већа шанса да БиХ добије кандидатуру, али да још постоји скепса у више земаља чланица да ли је БиХ заиста посвећена реформама.

Они кажу да би поступак ратификације ових споразума и почетак реформи на осам кључних тачака из протеклог извјештаја Европске комисије били довољни да се убиједе скептици.

Они, међутим, кажу да ако до тога не дође у децембру, питање је хоће ли бити довољно добре воље да се то уради на наредном самиту у марту наредне године.

Подсјећања ради, Каролине Едштадлер, аустријска министарка за Европу, недавно је у интервјуу за "Независне новине" изјавила да је оптимиста ако БиХ крене у спровођење реформи.

Иначе, у склопу Берлинског самита усвојена је и декларација о енергетској сигурности и зеленој транзицији, а као што смо писали, БиХ је није потписала јер је касно добила текст, а избори су одгодили расправу унутар БиХ.

Декларација је усклађена с намјером Европске комисије да региону додијели милијарду евра с циљем сузбијања посљедица енергетске кризе.

(Независне  Фото:БиХ дијаспора)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

мрга

12.11.2022 08:37

Само укините све приватне факултете и поништите им дипломе, па нека врате паре народу. Тако ће се срушити овај идиотизам неписмених, који неовлаштено газе бетон већ 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеМрга

12.11.2022 11:46

Знање је битно, не диплома. Са дипломом мозес обрисати стразњицу ако ниста не знас. Е сад, сто ми зивимо у глибу, а не нормалној дрзави, други је пар опанака. Ја имам дрзавни технички факултет од којег нисам зарадио ништа и приватни технички уз плату од 4000КМ нето у овој распад држави, приватна њемацка компанија. Сутра да оду из ове државе, опет ћу радити барем за те 4000КМ и опет у приватном сектору, јавни ми се гади откад сам завршио свој први факултет. Зато, не потенцирај диплому вец знање. Ако желиш, поклонићу ти ову своју државну, да је не искористим у wц-у.

Name

Бабангида

12.11.2022 13:31

Знаш и сам како си тај приватни факс завршио, тако да гдин изнад није пуно погријешио.

Name

Мирослав

12.11.2022 23:23

Никога није брига. А шта то значи кандидатура, шта је то? Бацање песка у очи, или обећање лудом радовање. Са Балканом и ЕУ је завршено, нико никога ту не жели. Лажу они нас, лажемо ми њих, они наврате да би били фаце важне,а ми им као придајемо значај.

Name

реалност

12.11.2022 08:54

Ста трази БиХ унутар ЕУ? Да купује њихову храну као сто сада ради и да буде јос сиромаснија? Или да буде богата као Хрватска? Улазак у ЕУ нема никаквог економског оправдања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

12.11.2022 10:13

Друже, много веће земље су се уласком у ЕУ преобразиле, фондови,бесповратне помоћи,субвенције, спровођење закона и нема државе којој је уласком било лошије.

Name

Добој за Гале

12.11.2022 20:57

Гале, или си глуп или бот страних амбасада!!! Ко нормалан зели бити дио англо-саксонског пропалог пројекта звани ЕУ?

Name

БЛ

12.11.2022 09:17

Нас у ЕУ неце нико са толико пасоша криминалаца и терориста. Неце проблеме нико. То је основна реформа за улазак у ЕУ. Друга је транспарентност тросења новца. То је за БиХ тренутно науцна фантастика. Треца реформа сколства. То је са овим незналицама такодје мисија немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

12.11.2022 10:15

Чије пасоше користе криминалци, са којим пасошима је омогућено кретање. Коцка коцка коцкица

Name

Бранчи

12.11.2022 10:25

Па испаде да си само ти свезналица и школован.БЛ боље да некоментаришеш сваку.

Name

Корослав

12.11.2022 09:21

Требају људе са диплом,будале им не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема шансе

12.11.2022 10:41

Немогућа је мисија да се политичари договоре по питању чланства у ЕУ,јер им криминал,и корупција одговара,а гарнитура политичара,је никад гора.Много су томе кумовали страни представници,тако да од тога ништа бити неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

12.11.2022 11:29

БиХ у ЕУ??????Па дајте молим вас .Па који згембо квази политицар у овој јадној земљи има интерес да иста буде цланица ЕУ,наравно ни један.Ту се заврсава пљацка на свим нивоима,престаје корупција од кокошара па до највисег нивоа,правосудје мора постати независно итд итд ...Док год је трио фантастико,Миле ,Бакир и Драган, у власти ,они це разним опструкцијама уцинити све да ова земља не удје у ЕУ , јер тад њих нема ту да се уграде.УПАМТИТЕЕЕЕЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

12.11.2022 17:00

Вецина у ЕУ не зели БХ. Нас своје некадасње дрзављане сте отјерали због непотизма корупције национализма пљацке итд. И сад би да удјете у ЕУ и да без проблема ратни профитери криминалци са опљацканим новцем по ЕУ диригују. Е неце моци, ако икада и добијете сансу у ста сумњам иду референдуми у земљама ЕУ а онда тараба… Када ухапсите Бакира Драгана Милу и остале плус Тајкуни да не набрајам имена, онда мозда…

ОДГОВОРИТЕ