Kandidatski status BiH visi o koncu zbog zahtjeva EU

BiH se nalazi pred velikom šansom da na decembarskom samitu EU dobije kandidaturu za članstvo u EU, ali uslov je da ispuni barem neke od uslova koji su navedeni u izvještaju Evropske komisije za BiH prošlog mjeseca i da pokrene postupak ratifikacije sporazuma potpisanih u Berlinu u sklopu Berlinskog procesa.

Bosna i Hercegovina 12.11.2022 | 09:11
Kandidatski status BiH visi o koncu zbog zahtjeva EU

Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, pozvao je vlasti da što prije ratifikuju tri sporazuma iz Berlina, koji se odnose na kretanje ljudi regionom samo s ličnim kartama i međusobno priznavanje nekih vrsta diploma.

"Sada je važno za Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH da brzo započnu proces ratifikacije tri sporazuma", napisao je on na Twitteru nakon razgovora s Tomasom Fičenom, njemačkim ambasadorom u BiH, i Majlindom Bregu, predsjednicom Regionalnog savjeta za saradnju o uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta u regionu.

Iako je Savjet ministara BiH na nedavnoj sjednici na dnevnom redu imao čak 279 tačaka, nijedna od njih se nije odnosila na potpisane sporazume u Berlinu. Uputili smo pitanje kada bi se evropske reforme mogle naći na dnevnom redu, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nismo dobili odgovor.

U nezvaničnim razgovorima koje su "Nezavisne novine" proteklih dana imale s nekoliko diplomata iz zemalja članica EU rečeno nam je da nikada nije bila veća šansa da BiH dobije kandidaturu, ali da još postoji skepsa u više zemalja članica da li je BiH zaista posvećena reformama.

Oni kažu da bi postupak ratifikacije ovih sporazuma i početak reformi na osam ključnih tačaka iz proteklog izvještaja Evropske komisije bili dovoljni da se ubijede skeptici.

Oni, međutim, kažu da ako do toga ne dođe u decembru, pitanje je hoće li biti dovoljno dobre volje da se to uradi na narednom samitu u martu naredne godine.

Podsjećanja radi, Karoline Edštadler, austrijska ministarka za Evropu, nedavno je u intervjuu za "Nezavisne novine" izjavila da je optimista ako BiH krene u sprovođenje reformi.

Inače, u sklopu Berlinskog samita usvojena je i deklaracija o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji, a kao što smo pisali, BiH je nije potpisala jer je kasno dobila tekst, a izbori su odgodili raspravu unutar BiH.

Deklaracija je usklađena s namjerom Evropske komisije da regionu dodijeli milijardu evra s ciljem suzbijanja posljedica energetske krize.

(Nezavisne  Foto:BiH dijaspora)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

mrga

12.11.2022 08:37

Samo ukinite sve privatne fakultete i poništite im diplome, pa neka vrate pare narodu. Tako će se srušiti ovaj idiotizam nepismenih, koji neovlašteno gaze beton već 30 godina.

ODGOVORITE
Name

ReMrga

12.11.2022 11:46

Znanje je bitno, ne diploma. Sa diplomom mozes obrisati straznjicu ako nista ne znas. E sad, sto mi zivimo u glibu, a ne normalnoj drzavi, drugi je par opanaka. Ja imam drzavni tehnički fakultet od kojeg nisam zaradio ništa i privatni tehnički uz platu od 4000KM neto u ovoj raspad državi, privatna njemacka kompanija. Sutra da odu iz ove države, opet ću raditi barem za te 4000KM i opet u privatnom sektoru, javni mi se gadi otkad sam završio svoj prvi fakultet. Zato, ne potenciraj diplomu vec znanje. Ako želiš, pokloniću ti ovu svoju državnu, da je ne iskoristim u wc-u.

Name

Babangida

12.11.2022 13:31

Znaš i sam kako si taj privatni faks završio, tako da gdin iznad nije puno pogriješio.

Name

Miroslav

12.11.2022 23:23

Nikoga nije briga. A šta to znači kandidatura, šta je to? Bacanje peska u oči, ili obećanje ludom radovanje. Sa Balkanom i EU je završeno, niko nikoga tu ne želi. Lažu oni nas, lažemo mi njih, oni navrate da bi bili face važne,a mi im kao pridajemo značaj.

Name

realnost

12.11.2022 08:54

Sta trazi BiH unutar EU? Da kupuje njihovu hranu kao sto sada radi i da bude jos siromasnija? Ili da bude bogata kao Hrvatska? Ulazak u EU nema nikakvog ekonomskog opravdanja!

ODGOVORITE
Name

Gale

12.11.2022 10:13

Druže, mnogo veće zemlje su se ulaskom u EU preobrazile, fondovi,bespovratne pomoći,subvencije, sprovođenje zakona i nema države kojoj je ulaskom bilo lošije.

Name

Doboj za Gale

12.11.2022 20:57

Gale, ili si glup ili bot stranih ambasada!!! Ko normalan zeli biti dio anglo-saksonskog propalog projekta zvani EU?

Name

BL

12.11.2022 09:17

Nas u EU nece niko sa toliko pasoša kriminalaca i terorista. Nece probleme niko. To je osnovna reforma za ulazak u EU. Druga je transparentnost trosenja novca. To je za BiH trenutno naucna fantastika. Treca reforma skolstva. To je sa ovim neznalicama takodje misija nemoguce.

ODGOVORITE
Name

Gale

12.11.2022 10:15

Čije pasoše koriste kriminalci, sa kojim pasošima je omogućeno kretanje. Kocka kocka kockica

Name

Branči

12.11.2022 10:25

Pa ispade da si samo ti sveznalica i školovan.BL bolje da nekomentarišeš svaku.

Name

Koroslav

12.11.2022 09:21

Trebaju ljude sa diplom,budale im ne trebaju.

ODGOVORITE
Name

Nema šanse

12.11.2022 10:41

Nemoguća je misija da se političari dogovore po pitanju članstva u EU,jer im kriminal,i korupcija odgovara,a garnitura političara,je nikad gora.Mnogo su tome kumovali strani predstavnici,tako da od toga ništa biti neće.

ODGOVORITE
Name

Stranix

12.11.2022 11:29

BiH u EU??????Pa dajte molim vas .Pa koji zgembo kvazi politicar u ovoj jadnoj zemlji ima interes da ista bude clanica EU,naravno ni jedan.Tu se zavrsava pljacka na svim nivoima,prestaje korupcija od kokošara pa do najviseg nivoa,pravosudje mora postati nezavisno itd itd ...Dok god je trio fantastiko,Mile ,Bakir i Dragan, u vlasti ,oni ce raznim opstrukcijama uciniti sve da ova zemlja ne udje u EU , jer tad njih nema tu da se ugrade.UPAMTITEEEEE .

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

12.11.2022 17:00

Vecina u EU ne zeli BH. Nas svoje nekadasnje drzavljane ste otjerali zbog nepotizma korupcije nacionalizma pljacke itd. I sad bi da udjete u EU i da bez problema ratni profiteri kriminalci sa opljackanim novcem po EU diriguju. E nece moci, ako ikada i dobijete sansu u sta sumnjam idu referendumi u zemljama EU a onda taraba… Kada uhapsite Bakira Dragana Milu i ostale plus Tajkuni da ne nabrajam imena, onda mozda…

ODGOVORITE