Рекордна инфлација, грађани највише осјете терет

Инфлација у БиХ је рекордна. Власти нису ништа учиниле да помогну грађанима и привреди, а нема наде ни да ће у наредном периоду нешто учинити, поручено је у емисији "Изазови" БН ТВ.

Република Српска 11.11.2022 | 22:54
Рекордна инфлација, грађани највише осјете терет

БиХ је једна од насиромашнијих земаља Европе, при чему и њени грађани највише осјете терет инфлације, каже економиста Адмир Чавалић и додаје да је инфлација је врло необоичан економски феномен.

“Ми имамо раст свих економских индикатора, раст извоза, раст јавних прихода чиме се власти неоправдано хвале, имамо чак раст запослености и раст просјечне плате, а то је све привид, јер с друге стране имамо раст цијена”, каже Чавалић.

А грађане највише брину поскупљења која ће тек услиједити, упозорава Јован Василић из Удружења потрошача "Звоно", Бијељина:

“Ово повећање пензија и плата инфлација је појела већ пловином године. С друге стране погледајте по продавницама 90 посто производа је из увоза,  имамо мало валстите производње да би могли на инфлацију утицати. И друго, није онда код нас инфлација 17 посто. Она није испод 25, 30 посто”.

Кад је ријеч о привреди, привредници не могу правити економске калкулације на дужи период и та непредвидивост се негативно одражава на пословање и финансијске резултате, каже Владимир Благојевић испред Привредне коморе РС:

“Оно што нас сада на неки начин плаши јесте то што је инфлацију на почетку пратио привредни раст, па смо сад дошли у ситуацију стагнације и плашим се да улазимо у то што економисти зову стагфлација, да ће наставити да расте инфлација, али нажалост да ће привредна активност да буде у паду. Већ сада неки параметри пословања привреде за девет мјесеци говоре да нажалост обарамо просјеке из септембра”.

“Ако уђемо рецесију следеће године онда ће бити теже да се инфлација на неки начин побјеђује растом плата. Ту треба посебно нагласити да раст плата може да доведе до једног циркуларног повећања инфлације и ту сад већ имамо  неких корекција банака у смислу раста каматних стопа, али у суштини пројекције указују за следећу годину инфлацију око 6 посто што је по нама прилично оптимистично”, каже Саша Аћић из Уније удружења послодаваца РС.

Власти су имали током цијеле године прилику да помогну грађанима, да укину акцизе, али нису хтјеле, тврди Чавалић и додаје да је још у мају мјесецу знао да од тога неће бити ништа.

“Учестовао сам са групом економиста. Колега Фарук је осмислио тај приједлог са пар парламентараца из опозиције, они су покренули ту причу. Добили смо информацију од представника већине да једноставно то неће бити тако, али да у изборној години не смије нико да каже. Изгубило се у парламентарној процедури, уствари оно је још тамо, али нема наде да ће бити усвојено”, каже Чавалић.

Следећа година је кључна за унапређење пословног амбијента, унапређења социјалне заштите, те боље економске дипломатије, ако за то буде воље, поручено је у смисији “Изазови” БН ТВ.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ре

11.11.2022 22:42

Изабрани су поново они који нису ништа помогли грађанима. Тражили сте гледајте. Пасите траву. Идите у Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

11.11.2022 22:57

У Сарајеву се инфлација не осјети. Плате расту успоредо са цијенама а влада кантона редовно помазе најугрозеније. У Сарајеву нема обицног конобара или трговца који ради за плату испод 1000 КМ. Пензионери кантона Сарајево сваки мјесец од владе кантона Сарајево добивају по 100 КМ на постојецу пензију. Здравствени систем је на нивоу једне њемацке. Кантоном Сарајево не влада ни СДА ни ХДЗ ни СНСД. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.11.2022 02:28

Послије ових избора це бити јос горе али за насе добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титов пионир

12.11.2022 04:13

Па градјани и треба да сносе највеце последице скупоце јер они су гласали за ове олосе даим намецу скупоце и на основу глупака постају тајкуни,,само све поскупити нек оци искоце биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.11.2022 08:09

Градјани су дозволили овим лоповима да покраду изборе. Сада цемо сви трпети а лопови и даље богатити.

Name

марко,њемацка

12.11.2022 08:49

Тако је,и ја сам исто Титов пионир,био и осто,и кад је била СФРЈ нисам морао у Њемацку,али кад додје "демократија"морао сам отици на рад код сваба,јер су унистили насе фабрике,тајкуни

Name

XОXО

12.11.2022 06:12

Гласајте опет за СЕКТУ која ништа не подузима по питању раста цијена и инфлације а вођа СЕКТЕ себи додјелио преко 50 милиона НАРОДНИХ пара да се бахати а од Србије ће тражити помоћ то је јадно и бједно а ти Народе само ћути и чекај свој нестанак у БЈЕДИ нека нам је бог на помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

100КМ

12.11.2022 06:31

Једина срећа у свему је што смо добили по 100КМ па лакше ово све подносимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненаад

12.11.2022 07:18

Обзиром да власт краде све што стигне и морамо почети исто. Знам да не можемо колико могу они али потрудићемо се бар толико да преживимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

12.11.2022 10:12

Ништа без Интернационале

Name

Циро

12.11.2022 07:28

Да прво расправимо: је ли БиХ једна земља или су то двије дрзаве с лабавим везама које треба да буду сто лабавије, по могуцности да се подијеле као сто најављују? Дзаба прица о еономији ако политицки односи нису ријесени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дабогда

12.11.2022 08:52

Била јос веца , дабогда свw поскупило јос дупло , другације народ не мозе схватити какве греске прави приликом избора .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛА

12.11.2022 09:04

Добили сте по 100 КМ, гласали сте за њих, продали сте се, сад ћутите и трпите. Имате "стоју" па полако то развуците 4 године :)

ОДГОВОРИТЕ