Rekordna inflacija, građani najviše osjete teret

Inflacija u BiH je rekordna. Vlasti nisu ništa učinile da pomognu građanima i privredi, a nema nade ni da će u narednom periodu nešto učiniti, poručeno je u emisiji "Izazovi" BN TV.

Republika Srpska 11.11.2022 | 22:54
Rekordna inflacija, građani najviše osjete teret

BiH je jedna od nasiromašnijih zemalja Evrope, pri čemu i njeni građani najviše osjete teret inflacije, kaže ekonomista Admir Čavalić i dodaje da je inflacija je vrlo neoboičan ekonomski fenomen.

“Mi imamo rast svih ekonomskih indikatora, rast izvoza, rast javnih prihoda čime se vlasti neopravdano hvale, imamo čak rast zaposlenosti i rast prosječne plate, a to je sve privid, jer s druge strane imamo rast cijena”, kaže Čavalić.

A građane najviše brinu poskupljenja koja će tek uslijediti, upozorava Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača "Zvono", Bijeljina:

“Ovo povećanje penzija i plata inflacija je pojela već plovinom godine. S druge strane pogledajte po prodavnicama 90 posto proizvoda je iz uvoza,  imamo malo valstite proizvodnje da bi mogli na inflaciju uticati. I drugo, nije onda kod nas inflacija 17 posto. Ona nije ispod 25, 30 posto”.

Kad je riječ o privredi, privrednici ne mogu praviti ekonomske kalkulacije na duži period i ta nepredvidivost se negativno odražava na poslovanje i finansijske rezultate, kaže Vladimir Blagojević ispred Privredne komore RS:

“Ono što nas sada na neki način plaši jeste to što je inflaciju na početku pratio privredni rast, pa smo sad došli u situaciju stagnacije i plašim se da ulazimo u to što ekonomisti zovu stagflacija, da će nastaviti da raste inflacija, ali nažalost da će privredna aktivnost da bude u padu. Već sada neki parametri poslovanja privrede za devet mjeseci govore da nažalost obaramo prosjeke iz septembra”.

“Ako uđemo recesiju sledeće godine onda će biti teže da se inflacija na neki način pobjeđuje rastom plata. Tu treba posebno naglasiti da rast plata može da dovede do jednog cirkularnog povećanja inflacije i tu sad već imamo  nekih korekcija banaka u smislu rasta kamatnih stopa, ali u suštini projekcije ukazuju za sledeću godinu inflaciju oko 6 posto što je po nama prilično optimistično”, kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Vlasti su imali tokom cijele godine priliku da pomognu građanima, da ukinu akcize, ali nisu htjele, tvrdi Čavalić i dodaje da je još u maju mjesecu znao da od toga neće biti ništa.

“Učestovao sam sa grupom ekonomista. Kolega Faruk je osmislio taj prijedlog sa par parlamentaraca iz opozicije, oni su pokrenuli tu priču. Dobili smo informaciju od predstavnika većine da jednostavno to neće biti tako, ali da u izbornoj godini ne smije niko da kaže. Izgubilo se u parlamentarnoj proceduri, ustvari ono je još tamo, ali nema nade da će biti usvojeno”, kaže Čavalić.

Sledeća godina je ključna za unapređenje poslovnog ambijenta, unapređenja socijalne zaštite, te bolje ekonomske diplomatije, ako za to bude volje, poručeno je u smisiji “Izazovi” BN TV.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Re

11.11.2022 22:42

Izabrani su ponovo oni koji nisu ništa pomogli građanima. Tražili ste gledajte. Pasite travu. Idite u Njemačku.

ODGOVORITE
Name

Edo

11.11.2022 22:57

U Sarajevu se inflacija ne osjeti. Plate rastu usporedo sa cijenama a vlada kantona redovno pomaze najugrozenije. U Sarajevu nema obicnog konobara ili trgovca koji radi za platu ispod 1000 KM. Penzioneri kantona Sarajevo svaki mjesec od vlade kantona Sarajevo dobivaju po 100 KM na postojecu penziju. Zdravstveni sistem je na nivou jedne njemacke. Kantonom Sarajevo ne vlada ni SDA ni HDZ ni SNSD. Pozdrav.

ODGOVORITE
Name

Goran

12.11.2022 02:28

Poslije ovih izbora ce biti jos gore ali za nase dobro.

ODGOVORITE
Name

Titov pionir

12.11.2022 04:13

Pa gradjani i treba da snose najvece posledice skupoce jer oni su glasali za ove olose daim namecu skupoce i na osnovu glupaka postaju tajkuni,,samo sve poskupiti nek oci iskoce bijedi.

ODGOVORITE
Name

Borac

12.11.2022 08:09

Gradjani su dozvolili ovim lopovima da pokradu izbore. Sada cemo svi trpeti a lopovi i dalje bogatiti.

Name

marko,njemacka

12.11.2022 08:49

Tako je,i ja sam isto Titov pionir,bio i osto,i kad je bila SFRJ nisam morao u Njemacku,ali kad dodje "demokratija"morao sam otici na rad kod svaba,jer su unistili nase fabrike,tajkuni

Name

XOXO

12.11.2022 06:12

Glasajte opet za SEKTU koja ništa ne poduzima po pitanju rasta cijena i inflacije a vođa SEKTE sebi dodjelio preko 50 miliona NARODNIH para da se bahati a od Srbije će tražiti pomoć to je jadno i bjedno a ti Narode samo ćuti i čekaj svoj nestanak u BJEDI neka nam je bog na pomoći

ODGOVORITE
Name

100KM

12.11.2022 06:31

Jedina sreća u svemu je što smo dobili po 100KM pa lakše ovo sve podnosimo.

ODGOVORITE
Name

Nenaad

12.11.2022 07:18

Obzirom da vlast krade sve što stigne i moramo početi isto. Znam da ne možemo koliko mogu oni ali potrudićemo se bar toliko da preživimo.

ODGOVORITE
Name

Nena

12.11.2022 10:12

Ništa bez Internacionale

Name

Ciro

12.11.2022 07:28

Da prvo raspravimo: je li BiH jedna zemlja ili su to dvije drzave s labavim vezama koje treba da budu sto labavije, po mogucnosti da se podijele kao sto najavljuju? Dzaba prica o eonomiji ako politicki odnosi nisu rijeseni.

ODGOVORITE
Name

Dabogda

12.11.2022 08:52

Bila jos veca , dabogda svw poskupilo jos duplo , drugacije narod ne moze shvatiti kakve greske pravi prilikom izbora .

ODGOVORITE
Name

GLA

12.11.2022 09:04

Dobili ste po 100 KM, glasali ste za njih, prodali ste se, sad ćutite i trpite. Imate "stoju" pa polako to razvucite 4 godine :)

ODGOVORITE