Стрмоглав пад страних инвестиција због политике

Директна улагања у Босну и Херцеговину стрмоглаво падају. С обзиром на то да је у првих шест мјесеци прошле године БиХ имала 766 милиона директних страних инвестиција, а у истом периоду ове године тек 512 милиона, долази се до бројке од 254 милиона марака мање када су у питању страна улагања.

Република Српска 11.11.2022 | 19:46
Стрмоглав пад страних инвестиција због политике

Дешавања на глобалном нивоу су значајно утицала на пад страних инвестиција, али трендови нису добри годинама уназад, поручује ПДП-ова Јелена Тривић.

„Прилив страних инвестиција у Републику Српску, Босну и Херцеговину генерално је уназад годинама катастрофалан. То се у неким годинама може сматрати статистичком грешком. Рецимо у Србији, за разлику од Републике Српске, ако говоримо о годинама прије короне, тај прилив је био за четири пута виши по глави становника“, каже Тривић.

СДС-ов Милан Радовић напомиње да Босна и Херцговина има идеалне услове за развој економије, због најниже стопе на добит и енергетске ефикасности, али да се тај потенцијал не искоришћава како би требало.

„Једна Црна Гора која је у самом порасту када су у питању инвестиције. Па Србија која има годишњи прилив од четири миљарде еура, то је скоро као бруто друштвени производ Републике Српске. Мислим да су за стране инвестиције потребне политичка и правна сигурност. Ми овдје имамо политичку нестабилност, проузроковану кризама у владајућој коалицији, тако што се народу говори да може горе од овога. Али то је штетно за људе који хоће да инвестирају свој капитал.“, поручује Радовић.

Колико је економска  ситуација у Србији повољнија, говори и то да је Србија чак улагала у БиХ, и ту износу од око 37 милиона марака. Економисти поручују да су за развој економије и нових запошљавања неопходни политичка и правна сигурност.

 „Страни инвеститор неће доћи у земљу гдје постоји високи представник, гдје постоји политичка нестабилност. И наравно да неће доћи тамо гдје судски и правосудни систем није довољно ефикасан да наплати нека своја потраживања.“ , каже Зоран Павловић.

Када су у питању земље с највећим регистрованим износима капитала у Босни и Херцеговини у првих шест мјесеци ове године, прво мјесто заузима Швајцарска са улагањем од 95,7 милиона марака.

Слиједе Аустрија са 86, 7 милиона, Велика Британија са 77,4 милиона, те Словенија 71, 9 и Њемачка 65,3 милиона марака директних улагања у БиХ.

(БН   Фото:Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Xx

11.11.2022 19:49

Док је бурле на власти нема улагања тај покраде свој народ Ада не краде стране ивеститоре .Ко да му вјерује украо Иконупокрао изборе од таквог зликавца сто даље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

12.11.2022 12:57

Док овакви оспоравају изборе нико неће инвестирати у РС Буљина- лешинар мјења странке неби ли се дочепао мјеста мандатара

Name

+

11.11.2022 20:03

Ко це улагати у овако политичко урлање гдје нико не прица о економији него о национализму и пропаганди

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

11.11.2022 20:03

Бозе сачувај које пате. А тапкамо у мјесту 20гофина. Ни једна фабрикат није отворена. Па гдјесу те толике. Цифре. Шта раде људи бозе сачувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.11.2022 20:55

Нема овдје улагања има само излагање

Name

Какве су наводно

11.11.2022 22:01

И биле, боље да их нема. Нико нормалан то није ни видио као инвестицију али са разлогом јесте као пљацку дрзаве и друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зумбул из Босне

11.11.2022 22:47

Полако, улагаце НАТО када буде градио војне базе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.11.2022 23:32

Нема овдје озбиљних инвестиција, све док треба пуно времена за оснивање фирме, добијање дозволе за градњу, све док струцно образовање није ускладјено са привредом, све док нема довољно квалификоване радне снаге, све док спорови трају дуго, све док политицари тразе проценат, све док је све веца администрација, која има све веци број радника, наустрб реалног сектора итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

12.11.2022 04:02

О каквим страним инвестицијама ви прицате? Ко це отворит неку вецу фабрику у дрзави где 70% становниства старије од 55+ година, Кога да запосле у тим фабрикама кад и ови сто тренутно имају нека производне погоне радну снагу увозе из Бангладеса и осталих блиско истоцних земаља, Ово мало младе радне снаге сто је остало у РС су мамини и татини синови и кцери цији су родитељи по разноразним функцијама и који у фабрику неби отисли да им газда да и 3000 КМ плату,Неце нико улозит милионе у фабрику да би у њој запослио раднике који су вец пред пензијом и који це годисње провести 2-3 мјесеца по разноразним боловањима због старости и вец нарусеног здраватвеног стања, Пре него прицате о страним инвестицијама мозда је боље да се пребројите колико у РС има младих до 30 година који цине повољну радну снагу Мозда 10% од укупног броја становниства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

12.11.2022 07:56

Волио бих знати колико ти имаш година и који посао радиш када дајеш овакве небулозне анализе...млад човјек је обична сировина која је и школована неупотребљива уколико не прође праксу у врхунским компанијама гдје ће радећи уз старије стећи знање.