Strmoglav pad stranih investicija zbog politike

Direktna ulaganja u Bosnu i Hercegovinu strmoglavo padaju. S obzirom na to da je u prvih šest mjeseci prošle godine BiH imala 766 miliona direktnih stranih investicija, a u istom periodu ove godine tek 512 miliona, dolazi se do brojke od 254 miliona maraka manje kada su u pitanju strana ulaganja.

Republika Srpska 11.11.2022 | 19:46
Strmoglav pad stranih investicija zbog politike

Dešavanja na globalnom nivou su značajno uticala na pad stranih investicija, ali trendovi nisu dobri godinama unazad, poručuje PDP-ova Jelena Trivić.

„Priliv stranih investicija u Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu generalno je unazad godinama katastrofalan. To se u nekim godinama može smatrati statističkom greškom. Recimo u Srbiji, za razliku od Republike Srpske, ako govorimo o godinama prije korone, taj priliv je bio za četiri puta viši po glavi stanovnika“, kaže Trivić.

SDS-ov Milan Radović napominje da Bosna i Hercgovina ima idealne uslove za razvoj ekonomije, zbog najniže stope na dobit i energetske efikasnosti, ali da se taj potencijal ne iskorišćava kako bi trebalo.

„Jedna Crna Gora koja je u samom porastu kada su u pitanju investicije. Pa Srbija koja ima godišnji priliv od četiri miljarde eura, to je skoro kao bruto društveni proizvod Republike Srpske. Mislim da su za strane investicije potrebne politička i pravna sigurnost. Mi ovdje imamo političku nestabilnost, prouzrokovanu krizama u vladajućoj koaliciji, tako što se narodu govori da može gore od ovoga. Ali to je štetno za ljude koji hoće da investiraju svoj kapital.“, poručuje Radović.

Koliko je ekonomska  situacija u Srbiji povoljnija, govori i to da je Srbija čak ulagala u BiH, i tu iznosu od oko 37 miliona maraka. Ekonomisti poručuju da su za razvoj ekonomije i novih zapošljavanja neophodni politička i pravna sigurnost.

 „Strani investitor neće doći u zemlju gdje postoji visoki predstavnik, gdje postoji politička nestabilnost. I naravno da neće doći tamo gdje sudski i pravosudni sistem nije dovoljno efikasan da naplati neka svoja potraživanja.“ , kaže Zoran Pavlović.

Kada su u pitanju zemlje s najvećim registrovanim iznosima kapitala u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci ove godine, prvo mjesto zauzima Švajcarska sa ulaganjem od 95,7 miliona maraka.

Slijede Austrija sa 86, 7 miliona, Velika Britanija sa 77,4 miliona, te Slovenija 71, 9 i Njemačka 65,3 miliona maraka direktnih ulaganja u BiH.

(BN   Foto:Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Xx

11.11.2022 19:49

Dok je burle na vlasti nema ulaganja taj pokrade svoj narod Ada ne krade strane ivestitore .Ko da mu vjeruje ukrao Ikonupokrao izbore od takvog zlikavca sto dalje .

ODGOVORITE
Name

Budimir

12.11.2022 12:57

Dok ovakvi osporavaju izbore niko neće investirati u RS Buljina- lešinar mjenja stranke nebi li se dočepao mjesta mandatara

Name

+

11.11.2022 20:03

Ko ce ulagati u ovako političko urlanje gdje niko ne prica o ekonomiji nego o nacionalizmu i propagandi

ODGOVORITE
Name

@@@

11.11.2022 20:03

Boze sačuvaj koje pate. A tapkamo u mjestu 20gofina. Ni jedna fabrikat nije otvorena. Pa gdjesu te tolike. Cifre. Šta rade ljudi boze sačuvaj

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.11.2022 20:55

Nema ovdje ulaganja ima samo izlaganje

Name

Kakve su navodno

11.11.2022 22:01

I bile, bolje da ih nema. Niko normalan to nije ni vidio kao investiciju ali sa razlogom jeste kao pljacku drzave i drustva.

ODGOVORITE
Name

Zumbul iz Bosne

11.11.2022 22:47

Polako, ulagace NATO kada bude gradio vojne baze!

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.11.2022 23:32

Nema ovdje ozbiljnih investicija, sve dok treba puno vremena za osnivanje firme, dobijanje dozvole za gradnju, sve dok strucno obrazovanje nije uskladjeno sa privredom, sve dok nema dovoljno kvalifikovane radne snage, sve dok sporovi traju dugo, sve dok politicari traze procenat, sve dok je sve veca administracija, koja ima sve veci broj radnika, naustrb realnog sektora itd.

ODGOVORITE
Name

Sydney

12.11.2022 04:02

O kakvim stranim investicijama vi pricate? Ko ce otvorit neku vecu fabriku u drzavi gde 70% stanovnistva starije od 55+ godina, Koga da zaposle u tim fabrikama kad i ovi sto trenutno imaju neka proizvodne pogone radnu snagu uvoze iz Bangladesa i ostalih blisko istocnih zemalja, Ovo malo mlade radne snage sto je ostalo u RS su mamini i tatini sinovi i kceri ciji su roditelji po raznoraznim funkcijama i koji u fabriku nebi otisli da im gazda da i 3000 KM platu,Nece niko ulozit milione u fabriku da bi u njoj zaposlio radnike koji su vec pred penzijom i koji ce godisnje provesti 2-3 mjeseca po raznoraznim bolovanjima zbog starosti i vec narusenog zdravatvenog stanja, Pre nego pricate o stranim investicijama mozda je bolje da se prebrojite koliko u RS ima mladih do 30 godina koji cine povoljnu radnu snagu Mozda 10% od ukupnog broja stanovnistva

ODGOVORITE
Name

Analitičar

12.11.2022 07:56

Volio bih znati koliko ti imaš godina i koji posao radiš kada daješ ovakve nebulozne analize...mlad čovjek je obična sirovina koja je i školovana neupotrebljiva ukoliko ne prođe praksu u vrhunskim kompanijama gdje će radeći uz starije steći znanje.