Трамп добија противкандидата републиканца

Сматра се „великим победником" избора за амерички Конгрес и гувернера неких америчких држава одржаним у уторак у Сједињеним Државама и нашироко се сматра могућим изазивачем Доналда Трампа за републиканску председничку номинацију 2024.

Свијет 10.11.2022 | 20:55
Трамп добија противкандидата републиканца

Гувернер Флориде Рон Десантис победио је на реизбору са уверљивом разликом од 1,5 милиона гласова, што је подстакло даље спекулације да би се републиканац могао кандидовати за председника за две године.

Сматра се „великим победником" избора за амерички Конгрес и гувернера неких америчких држава одржаним у уторак у Сједињеним Државама и нашироко се сматра могућим изазивачем Доналда Трампа за републиканску председничку номинацију 2024.

Десантис је релативно новајлија у политици, али је стекао национални значај након што је постао гувернер Флориде 2019.

Само неколико сати пре избора средине мандата у уторак, Доналд Трамп је упозорио Десантиса да се не кандидује за председника 2024, рекавши да би то нашкодило Републиканској странци.

„Мислим да би направио грешку. Мислим да се странци то не би допало", рекао је бивши председник за Фокс њуз.

Чини се да су његови чврсти ставови о контроверзним питањима као што су пол, подучавање расних питања у школама и абортус наишли на одјек код бирача, јер је наводно повећао бирачку базу у скоро свим демографским категоријама.

Од Јејла до канцеларије гувернера

Са 44 године, Десантис је још релативно свеж у америчкој политици, пошто је први пут изабран у Представнички дом 2012.

Само шест година касније, 2018, после краткотрајног покушаја да постане сенатор, изабран је за гувернера.

Рођен у Џексонвилу, на Флориди, 1978, Десантис је наставио да студира историју на Универзитету Јејл, где је био капитен бејзбол тима, а убрзо потом и на Правном факултету Харварда.

Током друге године на Харварду, именован је за официра у америчкој морнарици и додељен је њеном правном огранку, Корпусу генералног правобраниоца (ЈАГ).

Његова служба као официра ЈАГ-а укључивала је рад са затвореницима у заливу Гвантанамо, као и задатак правног саветника за елитну америчку јединицу „Морнаричке фоке" распоређене у Ираку.

Десантис је часно отпуштен из војске 2010. године, иако и даље служи у резерви америчке морнарице.

Отприлике у то време упознао је супругу Кејси, репортерку локалних ТВ вести и преживелу од рака која је помогла у прикупљању средстава погођенима ураганом Ијан 2022.

Магазин Њујоркер је касније описао пар и њихову децу као „спремне за брошуру кампање", и цитирао једног Десантисовог колегу који је рекао да „изгледају као да су са главног кастинга".

Након што је завршио активну службу, Десантис је постао савезни тужилац.

Затим је 2012. године ушао у трку за место у Шестом конгресном округу Флориде, једном од најконзервативнијих у држави.

Током овог почетног продора у политику Флориде, Десантис је углавном водио кампању на платформи „мале владе" и смањених пореза - као и наглашеног противљења Обаминој администрацији.

Он је осудио, како је оценио, тенденцију владе да интервенише по „практично било ком питању, од обима струка деце до температуре земље".

„Моја мисија је углавном била да зауставим Барака Обаму", присетио се он у фебруарском говору на конзервативној конференцији у Тексасу.

„То су биле добре борбе. Важне борбе."

Десантис је 2018, после пет година на Капитол Хилу, где је помогао оснивање „Кокус слободе" екстремно десничарских конзервативаца, објавио намеру да се кандидује за гувернера, уз пуну подршку тадашњег председника Доналда Трампа.

Положио је заклетву као гувернер у јануару 2019.

Гувернер и пандемија корона вируса

Први велики изазов Десантиса као гувернера дошао је 2020, усред пандемије ковида-19.

До априла је наредио затварање у целој држави, успоставио стотине центара за тестирање и наручио милионе маски - за које је јавно рекао да би „могле да одврате инфекције за најугроженије".

Међутим, до априла 2020, Десантис је почео да укида државна ограничења и до јула је, упркос наглом порасту случајева и оштрим критикама, наредио је да школе поново буду отворене.

„Ковид је заправо оно по чему је стекао име, јер је био неко ко се у то време борио против националне мудрости", рекла је Сара Лонгвел, републиканска стратешкиња и оснивачица групе Републикански гласачи против Трампа, за ББЦ.

„У држави има много људи који цене његову позицију."

Истовремено, преко националне телевизије Фокс њузу, напао је председника Џозефа Бајдена након што је положио заклетву у Белој кући у јануару 2021.

Ствари које је од тада „урадио" довеле су га до позиције једне од најпрепознатљивијих републиканских личности у земљи.

У марту 2022, на пример, потписао је закон, који су активисти назвали „Не говори геј", којим се забрањују дискусије о сексуалној оријентацији или родном идентитету у основним школама.

Основао је и „Канцеларију за изборне злочине и безбедност" 2022. како би истражио наводна недела на изборима.

Неки људи који су раније осуђивани за кривична дела ухапшени су због наводне преваре бирача, али су изразили збуњеност, рекавши да су им локални званичници рекли да имају право гласа и да су им послали регистрационе картице.

Након што је Врховни суд САД-а уклонио уставно право на абортус, Десантис је изјавио да су „молитве милиона" услишене.

Од тада је био мање гласан по том питању, за који су неки спекулисали да је политичка калкулација усмерена на балансирање притиска конзервативних елемената у Републиканској странци са ставовима гласача Флориде, од којих је већина за избор по питању абортуса.

Закон који је потписао гувернер и којим се забрањују абортуси после истека 15 недеља изазвао је правне изазове, а њиме се сада бави врховни суд државе.

Критичари су недавно оптужили Десантиса да је „наоружао" мигранте као део политичког трика, када је организовао да група углавном венецуеланских тражилаца азила буде пребачена из Тексаса у Мартас Вињард, либералну енклаву у Масачусетсу.

„Преко миграната се опет веома проактивно увлачио у културни рат", рекао је бивши портпарол Републичког националног комитета Даг Хеј.

„Спреман је да игра улогу главног културног ратника."

Лонгвел је рекла да би битке Десантиса са медијима око његове контроверзније политике могле на крају бити оно што га доводи до политичке славе.

„Људи много придоносе томе кога ће Рон Десантис да мрзи, али једно од његових највећих предности је ко га мрзи", рекла је она.

„Медији га сматрају ужасним, и он то воли. То је још једна ствар коју је научио од Трампа.

„Ако изнервирате медије, они много причају о вама, а то појачава спомињање вашег имена и помаже вам код обожавалаца."

Наследник?

До сада, Десантис није најавио никакву намеру да се кандидује за председника 2024. и рекао је да је усредсређен само на трку на Флориди 2022.

Неке анкете показују да је Десантис сада испред Трампа у истраживањима јавног мњења на Флориди о потенцијалном обрачуну 2024. и у тесној трци са њим на националном нивоу.

Непосредно пре завршних избора за Конгрес, потенцијално ривалство је избило на видело када је Трамп наводно одбацио Десантиса тако што га није позвао на митинг на Флориди за сенатора Марка Рубија.

Митинг је одржан истог дана када је Десантис требало да одржи низ скупова.

На одвојеном догађају у Пенсилванији, Трамп га је назвао „Рон Десанктимонијус", што је изазвало прекоре конзервативаца.

Дан касније, међутим, Трамп је признао да ће Десантис вероватно победити, чак и ако га није експлицитно подржао.

Лонгвел, која често води фокус групе са бирачима за Трампа 2020, рекла је да је Десантис „име број један које се појављује" када се учесници питају кога би желели да виде да се кандидује ако Трамп није део трке.

Иако она верује да се он „позиционира" за ту могућност у том сценарију, „остаје нејасно" да ли ће успети да победи Трампа у номинацији.

„Нисам сигурна да ли Десантис има тајни напитак или способност да се суочи са Трампом један на један", рекла је она.

„Много људи говори о њему као о будућности Републиканске партије. Али прерано је то предвиђати - никада нисмо видели овог момка да делује на националној сцени."

(ББЦ Фото: Ева Марие Узцатегуи/Геттy Имагес)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бајден

10.11.2022 20:45

Дзаба бука Бајден оwтварио најбољи резултат медјуизбора у задњих 30 год

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизи

11.11.2022 06:44

И треба младји да додју доста је висе дједускара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурке

11.11.2022 07:41

Миле ће бити посебно разочаран...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све андроиди

11.11.2022 07:51

Бог нек је на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трам је мала маца

11.11.2022 11:09

У односу на овога господина.

ОДГОВОРИТЕ