На корак смо до животног рјешења за ове мјештане

- Битан састанак, историјски могу рећи, је данас одржан у Градској управи, саопштио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић. 

Република Српска 10.11.2022 | 18:39
На корак смо до животног рјешења за ове мјештане

Он је навео да становници насеља ГТЗ на Пет језера више од двије деценије траже правду, достојанство и поштовање основних људских права! 

"Становници  овог насеља претходних 20 и више година суочавају се са неријешеним стамбеним питањем, са животом у нехуманим условима, јер нису вољни да улажу у старе објекте за које не знају да ли ће икада бити у њиховом власништву, натјерани су да мијењају документа сваке двије године", каже Петровић и додаје да је од многих чуо “Градоначелниче, осјећамо се као грађани другог реда…"

"Ове људе је заборавила претходна надлежна локална и републичке власти , посјећивали су их само прије избора, зарад своје кампање, и све се завршавало на пуким обећањима, а био је велики број неискоришћених прилика… Сада смо више него икад спремни да ријешимо проблем ових људи. Када сам био у посјети прије мјесец дана рекао сам им да ћу урадити све, и могуће и немогуће, али да ћемо проблем ријешити. Ако треба, ићи ћемо заједно испред канецеларија ОХР-а у Сарајеву и нећемо се помаћи док не добијемо одговор", каже Петровић.

Наглашава да су на данашњем састанку добили свјетло од УНХЦР-а, Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске и од Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

"Обећање испред ОХР-а и ОЕБСа да ће урадити све да ријешимо овај проблем и да ћемо дефинитивни одговор добити најкасније до средине децембра када ћемо се још једном састати", наводи Петровић и додаје да ће лично, у случају да ОЕБС и ОХР буду одлагали рјешење овог проблема, у складу са Статутом града, пословником рада Скупштине града,  Законом о локалној самоуправи и подзаконским актима, упутити приједлог Одуке у Скупштину града којим ће град омогућити рјешење стамбеног питања- откуп станова по бенефицираним цијенама као што је то био случај у другим градовима широм Српске и Федерације БиХ.

"Нећу дозволити да људи који су пропатили, током ратних дешавања и даље доживљавају понижења. Међународна заједница и организације не могу једној страни бити мајка, а другој маћеха - тражимо реципроцитет и правду! Спреман сам све да урадим да побољшамо статус свих расељених, спреман сам за договоре и преговоре, моја политика није политка мржње, већ политика дијалога, али нека свако зна да нећу дозволити даља понижења мог народа, борићу се да правда буде задовољена на свим пољима, а посебно ту гдје је у питању живот и достојанство људи", поручио је Петровић.

Идемо даље, каже он, заједно, стрпљиво и са вјером.

"Нема проблема који заједно нећемо ријешити, заједно можемо све", констатовао је Петровић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бл

10.11.2022 18:13

Браво људино!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

10.11.2022 21:33

Блокираће то Предсједник Скупштине и СНСД са својом већином. Не одговара њима што градоначелник помаже народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Захвалност

10.11.2022 23:24

Заиста осецам захвалност сто имамо овако доброг, цеститог и паметног цовека на овако вазној позицији... Свака цаст, даље у нове победе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

11.11.2022 09:00

Можда ви јесте на корак, али ће вас влада РС или потплести или вратити 5 корака уназад, јер ви нисте Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

11.11.2022 16:57

Браво чести СРБИНЕ

ОДГОВОРИТЕ