Na korak smo do životnog rješenja za ove mještane

- Bitan sastanak, istorijski mogu reći, je danas održan u Gradskoj upravi, saopštio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 

Republika Srpska 10.11.2022 | 18:39
Na korak smo do životnog rješenja za ove mještane

On je naveo da stanovnici naselja GTZ na Pet jezera više od dvije decenije traže pravdu, dostojanstvo i poštovanje osnovnih ljudskih prava! 

"Stanovnici  ovog naselja prethodnih 20 i više godina suočavaju se sa neriješenim stambenim pitanjem, sa životom u nehumanim uslovima, jer nisu voljni da ulažu u stare objekte za koje ne znaju da li će ikada biti u njihovom vlasništvu, natjerani su da mijenjaju dokumenta svake dvije godine", kaže Petrović i dodaje da je od mnogih čuo “Gradonačelniče, osjećamo se kao građani drugog reda…"

"Ove ljude je zaboravila prethodna nadležna lokalna i republičke vlasti , posjećivali su ih samo prije izbora, zarad svoje kampanje, i sve se završavalo na pukim obećanjima, a bio je veliki broj neiskorišćenih prilika… Sada smo više nego ikad spremni da riješimo problem ovih ljudi. Kada sam bio u posjeti prije mjesec dana rekao sam im da ću uraditi sve, i moguće i nemoguće, ali da ćemo problem riješiti. Ako treba, ići ćemo zajedno ispred kanecelarija OHR-a u Sarajevu i nećemo se pomaći dok ne dobijemo odgovor", kaže Petrović.

Naglašava da su na današnjem sastanku dobili svjetlo od UNHCR-a, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

"Obećanje ispred OHR-a i OEBSa da će uraditi sve da riješimo ovaj problem i da ćemo definitivni odgovor dobiti najkasnije do sredine decembra kada ćemo se još jednom sastati", navodi Petrović i dodaje da će lično, u slučaju da OEBS i OHR budu odlagali rješenje ovog problema, u skladu sa Statutom grada, poslovnikom rada Skupštine grada,  Zakonom o lokalnoj samoupravi i podzakonskim aktima, uputiti prijedlog Oduke u Skupštinu grada kojim će grad omogućiti rješenje stambenog pitanja- otkup stanova po beneficiranim cijenama kao što je to bio slučaj u drugim gradovima širom Srpske i Federacije BiH.

"Neću dozvoliti da ljudi koji su propatili, tokom ratnih dešavanja i dalje doživljavaju poniženja. Međunarodna zajednica i organizacije ne mogu jednoj strani biti majka, a drugoj maćeha - tražimo reciprocitet i pravdu! Spreman sam sve da uradim da poboljšamo status svih raseljenih, spreman sam za dogovore i pregovore, moja politika nije politka mržnje, već politika dijaloga, ali neka svako zna da neću dozvoliti dalja poniženja mog naroda, boriću se da pravda bude zadovoljena na svim poljima, a posebno tu gdje je u pitanju život i dostojanstvo ljudi", poručio je Petrović.

Idemo dalje, kaže on, zajedno, strpljivo i sa vjerom.

"Nema problema koji zajedno nećemo riješiti, zajedno možemo sve", konstatovao je Petrović.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bl

10.11.2022 18:13

Bravo ljudino!

ODGOVORITE
Name

Bogdan

10.11.2022 21:33

Blokiraće to Predsjednik Skupštine i SNSD sa svojom većinom. Ne odgovara njima što gradonačelnik pomaže narodu.

ODGOVORITE
Name

Zahvalnost

10.11.2022 23:24

Zaista osecam zahvalnost sto imamo ovako dobrog, cestitog i pametnog coveka na ovako vaznoj poziciji... Svaka cast, dalje u nove pobede!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

11.11.2022 09:00

Možda vi jeste na korak, ali će vas vlada RS ili potplesti ili vratiti 5 koraka unazad, jer vi niste Srbi

ODGOVORITE
Name

XOXO

11.11.2022 16:57

Bravo česti SRBINE

ODGOVORITE