Амерички избори: Републиканци у благом вођству

Прогноза Ен-би-сија је да би републиканци могли да освоје 222 од потребних 218 мјеста у Конгресу, према 213 колико би имале демократе, али већина у Сенату неће бити позната пре другог круга у Џорџији 6. децембра.

Свијет 10.11.2022 | 10:27
Амерички избори: Републиканци у благом вођству

Црвени, републикански талас на изборима био је знатно слабији од громогласних најава. Републиканци ће, највјероватније, имати тијесну већину у Конгресу што ће отежати посао администрацији предсједника Бајдена, али не у мјери да се говори о блокади.

Трка за Сенат неће бити ријешена прије 6. децембра када се одржава други круг избора за мјесто сенатора у Џорџији између двојице Афро-американаца демократе Рафаела Варнока који је освоји 49,2 одсто гласова и републиканца Хершела Вокера који је освојио 48,7.

Закон Џорџије налаже да побједник мора да освоји више од 50 одсто гласова иначе избори иду у други круг гдје учествују два кандидата са највише освојених гласова у првом.

Трку је закомпликовао кандидат либертаријанаца Чејс Оливер који је освојио 2,1 одсто гласова. Прије избора Оливер је изјавио да у случају другог круга неће позвати своје бираче да гласају за неког од преосталих кандидата већ да очекује да ће гласати по сопственом опредјељењу.

У наредним данима знаће се резултати избора за Сенат у Невади гдје би кандидат републиканаца Адам Лаксал могао да преузме мјесто демократској сенаторки Катарини Кортез Масто и у Аризони гдје демократа Марк Кели има значајну предност у односу на републиканца Блејка Мастерса.

Мјесто сенатора Аљаске остаје републиканцима будући да на изборима воде кандидаткиње ове партије. Изборни систем Аљаске од бирача тражи да на гласачком листићу рангира све кандидате те ако ниједан нема више од 50 одсто гласова побједник је онај који је чешће на листићу био други.

У случају да се ове прогнозе остваре републиканци би имали 50, а демократе 49 места у Сенату па би о већини одлучили избори у Џорџији. Наиме, по Уставу САД пресудни глас у Сенату има потпредседник односо потпредседница САД што значи да уколико обе стране имају по 50 мјеста о већини одлучује демократкиња Камала Харис.

Такву ситуацију САД су имале и до ових избора, с тим да су демократе „отеле" Пенсилванију, док ће републиканци преузети мандат у Невади и једино неизвесно место је у Џорџији. Прогнозе за сада говоре да је победи у другом круту ближу кандидат демократа.

Републиканци су, очекивано, ближи већини у Конгресу, али та већина неће бити комотна. Аналитичари сматрају да су демократе кључна места, чак четири, изгубили у држави Њујорк, једној од најлибералнијих у САД. У једном дистрикту републиканац је победио први пут после двадесет година.

Прецизнији изборни резултати могу се очекивати до четвртка увече по америчком времену, мада је могуће да због компликованих и различитих изборних система у свакој од држава коначних резултата не буде пре викенда.

Предсједник САД, демократа Џо Бајден изразио је задовољство резултатима чврсто увјерен да мала републиканска већина у Конгресу неће представљати превелики проблем док он очекује да демократе задрже већину у Сенату.

На другој страни кандидати које је подржао Доналд Трамп нису остварили резултате какве је он очекивао. Напротив, једну од највећих побједа однио је на Флориди Рон Десантис који је одбранио свој гувернерски мандат и можда се наметнуо као бољи кандидат од Трампа на председничким изборима 2024.

Трамп је присталицама најавио "велику одлуку" у уторак 15. новембра док се Десантис до сада није изјашњавао о могућој кандидатури.

(РТС)   Фото: ЕПА-ЕФЕ/ЦАРОЛИНЕ БРЕХМАН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

10.11.2022 14:32

ЂАВОЉА ПОСЛА. РАТУЈУ, АЛИ НА ТУЂЕМ ТЛУ.

ОДГОВОРИТЕ