Шта за Србију значе резултати избора у САД - већи притисак?!

Амерички такозвани "мидтерм" избори, односно избори за Конгрес и Сенат, донели су шокантне резултате које је мало ко предвидео. Политички експерти за "Блиц" предвиђају да ће се овакав исход - који се генерално сматра повољним по актуелног председника Џоа Бајдена, а лошим за његовог архинепријатеља Доналда Трампа - на Србију одразити појачаним интересом САД да што јаче и што брже раде на решењу косовског питања.

Србија 10.11.2022 | 08:08
Шта за Србију значе резултати избора у САД - већи притисак?!

А то решење би, како смо у уторак видели у нацрту предлога Француске и Немачке за решење косовског питања, практично значило да се Србија притисне да неформално призна Косово тиме што ће пристати на неповредивост његових граница "сада и у будућности".

- Избори за Конгрес и Сенат апсорбовали су доста пажње унутар САД, тако да ће се вероватно Вашингтон у наредном периоду више посветити спољнополитичким питањима, између осталог и косовским проблемом и ситуацијом у БиХ.

Зато очекујем још већи притисак на Србију да се та питања реше - каже за "Блиц" бивши дипломата Срећко Ђукић.

Иако се очекивало да ће републиканци "почистити" демократе на изборима за контролу Сената и Конгреса, то се није догодило.

С једне стране, демократе јесте спутавао рекордно лош рејтинг Бајдена, али их је спасло питање контроле абортуса, које је ове године експлодирало у америчкој јавности после одлуке Врховног суда.

Трамп и његове присталице су се надале великом таласу победа у најважнијим тркама за Сенат и Конгрес, што би погурало Трампову кандидатуру на председничким изборима 2024. против Бајдена, који се овог пута сматра слабим противкандидатом.

То би, последично, променило оријентацију администрације у Вашингтону ка унутрашњој политици и одсудној "бити, или не бити" бици између Трампа и Бајдена.

У други план би пала спољнополитичка агенда, попут притиска на Србију да убрзано пристане на посредно или непосредно признање независности Косова.

Тако би влада Ане Брнабић добила на времену да можда чак и одложи решење косовског питања до евентуалног избора новог председника САД из редова републиканаца, који би, попут Трампа, имао мекши однос према Србији.

(Блиц  Фото: Анадолија)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

10.11.2022 07:37

Него ста одма признати Косово И размијенити амбасадоре Кренути у нормалан зивот без ратова Вријеме је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

10.11.2022 08:30

Ма немој, ко брани Албанци ма да живе нормално на Косову и Метохији у Републици Србији.

Name

АР

10.11.2022 10:53

Само признати Косово сто прије то боље Па И онако смо у јаду И биједи јос треба да се бијемо са комсијама Доста смо се тукли И сто је најгоре узалуд Изгубили сваки рат ста висе

Name

Сходно ситуацији

10.11.2022 11:07

Не знаце висе ниста ни САД а камо ли некоме другоме....

ОДГОВОРИТЕ