Šta za Srbiju znače rezultati izbora u SAD - veći pritisak?!

Američki takozvani "midterm" izbori, odnosno izbori za Kongres i Senat, doneli su šokantne rezultate koje je malo ko predvideo. Politički eksperti za "Blic" predviđaju da će se ovakav ishod - koji se generalno smatra povoljnim po aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, a lošim za njegovog arhineprijatelja Donalda Trampa - na Srbiju odraziti pojačanim interesom SAD da što jače i što brže rade na rešenju kosovskog pitanja.

Srbija 10.11.2022 | 08:08
Šta za Srbiju znače rezultati izbora u SAD - veći pritisak?!

A to rešenje bi, kako smo u utorak videli u nacrtu predloga Francuske i Nemačke za rešenje kosovskog pitanja, praktično značilo da se Srbija pritisne da neformalno prizna Kosovo time što će pristati na nepovredivost njegovih granica "sada i u budućnosti".

- Izbori za Kongres i Senat apsorbovali su dosta pažnje unutar SAD, tako da će se verovatno Vašington u narednom periodu više posvetiti spoljnopolitičkim pitanjima, između ostalog i kosovskim problemom i situacijom u BiH.

Zato očekujem još veći pritisak na Srbiju da se ta pitanja reše - kaže za "Blic" bivši diplomata Srećko Đukić.

Iako se očekivalo da će republikanci "počistiti" demokrate na izborima za kontrolu Senata i Kongresa, to se nije dogodilo.

S jedne strane, demokrate jeste sputavao rekordno loš rejting Bajdena, ali ih je spaslo pitanje kontrole abortusa, koje je ove godine eksplodiralo u američkoj javnosti posle odluke Vrhovnog suda.

Tramp i njegove pristalice su se nadale velikom talasu pobeda u najvažnijim trkama za Senat i Kongres, što bi poguralo Trampovu kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. protiv Bajdena, koji se ovog puta smatra slabim protivkandidatom.

To bi, posledično, promenilo orijentaciju administracije u Vašingtonu ka unutrašnjoj politici i odsudnoj "biti, ili ne biti" bici između Trampa i Bajdena.

U drugi plan bi pala spoljnopolitička agenda, poput pritiska na Srbiju da ubrzano pristane na posredno ili neposredno priznanje nezavisnosti Kosova.

Tako bi vlada Ane Brnabić dobila na vremenu da možda čak i odloži rešenje kosovskog pitanja do eventualnog izbora novog predsednika SAD iz redova republikanaca, koji bi, poput Trampa, imao mekši odnos prema Srbiji.

(Blic  Foto: Anadolija)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

10.11.2022 07:37

Nego sta odma priznati Kosovo I razmijeniti ambasadore Krenuti u normalan zivot bez ratova Vrijeme je

ODGOVORITE
Name

Nada

10.11.2022 08:30

Ma nemoj, ko brani Albanci ma da žive normalno na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji.

Name

AR

10.11.2022 10:53

Samo priznati Kosovo sto prije to bolje Pa I onako smo u jadu I bijedi jos treba da se bijemo sa komsijama Dosta smo se tukli I sto je najgore uzalud Izgubili svaki rat sta vise

Name

Shodno situaciji

10.11.2022 11:07

Ne znace vise nista ni SAD a kamo li nekome drugome....

ODGOVORITE