Јањић поручио политичарима: Држите се Американаца

Стабилност Балкана зависи од одлучности САД да се не повуку из региона, каже Јањић.

Босна и Херцеговина 09.11.2022 | 18:00
Јањић поручио политичарима: Држите се Американаца

Иступање Срба из институција тзв. Косова корак је у непознатом правцу, али га не прати очекивани степен ескалације стања, каже за "Аваз" Душан Јањић, политички аналитичар из Београда и предсједник Форума за етничке односе.

Додаје да се ради о новој фази конфликт менаџмента у оквиру одмјеравања снага тзв. Косова и Србије које траје већ годинама.

- За сада дјелује да је то под контролом и као да се ради о ширем аранжману у којем учествују и политичари и владе из Квинте. Њемачка и Француска шуте, а врло су активне, док су Американци конкретнији, они задају оквир до којег се игра може играти и кажу – “не смије се угрожавати регионална сигурност” - сматра Јањић.

Ради се о процесу сличном оном који су Руси примијенили у дијелу Украјине, који на краћи рок прави „институционалну рупу“ на сјеверу Косова, додаје Јањић, па ће све стати. Одговорност је на локалним актерима, али и на државама Петорке.

- Сигурно је да то не може проћи без инцидената и нових покушаја мобилизације, јер овај није успио. Од Куртија се није очекивало ништа друго, осим да примијени мјере реципроцитета. То више није политика дијалога и компромиса, ово је политика у којој ко буде јачи, добит ће више. Жели се да се обје стране међусобно „ишамарају“, с обзиром на то да обје државе имају ограничене капацитете, а онда да се појави неки нови Шмит (Сцхмидт), напримјер - истиче Јањић.

Он даље наводи да су Србија и тзв. Косово, али и Сјеверна Македонија, Црна Гора и БиХ, оптерећени проблемима који их могу повући у неизвјесност. Јањић подсјећа да је “Отворени Балкан” процес који води ка стабилности.

- Ми ћемо, наравно, платити цех, без наших мајстора нема кварења локалних машина, али је игра много већа. У њој се локални политичари могу везати за некога. Сад је најпаметније везати се за Американце, јер за Русе се не можеш ухватити, то је суха грана која иде ка сопственом урушавању - каже Јањић.

Стабилност Балкана зависи од одлучности САД да се не повуку из региона, каже наш саговорник.

- Кључ борбе је оно што они планирају у економији, с масовним инвестицијама у енергетски сектор. Ко завлада енергетским сектором западног Балкана, тај ће средити и обогатити све земље, јер сад се враћа доба угља и воде, а бајке о руском гасу пуцају. Американци су то препознали, а њима треба стабилност - објашњава Јањић за <стронг>Аваз.

(БН) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ИГОР

09.11.2022 18:30

КАКО ТИ СЕ ДА ДА М ПАЛАМУДИШ, ЈАЊИЋУ? И, ШТА ЈЕ РЕКАО, ЗНА ЛИ ИКО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2022 19:38

Ма ти знаш?

Name

Ре

10.11.2022 05:20

Понеки имају добро изапран мозак,ту је само на услузи свом босу

Name

Јес јес

10.11.2022 07:09

Добро Јањић вели. Уосталом, као и толико пута до сада. Свака му је на мјесту.

Name

Хе Хе

09.11.2022 18:31

Читава Планета кључа, Свијет је на ивици нуклеарног рата, а овај тек сад открио "топлу воду" ! Русија и НАТО ратују у "шеснаест", Кина плете мрежу око "Тајвана", Сјеверна и Јужна Кореја реже једни на друге, и сада, у таквој ситуацији, битни су Србија и "косово" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

09.11.2022 19:54

Мислиш договореног рата

Name

Миха

10.11.2022 02:12

Као у Хрватској!

Name

Лелојло

09.11.2022 22:02

Америка се налази пред градјанским ратом. Зато јој и треба рат у Еуропи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.11.2022 23:48

Ха ха ха... И твоја верзија је ипак верзија могућег...

Name

Јес јес

10.11.2022 07:08

Америка само што се није распала. Пуца по лабавим шавовима. Богатије федералне јединице вуку свака за себе, само што нису изашле из 'сједињених' држава, тог нежељеног, силом преваром брака.

Name

Рада

10.11.2022 04:24

Аууу, памети господе бозе. :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домет васе

10.11.2022 10:47

Анализе је "прицам ти прицу за лицну корист" и ниста висе од тога.....

ОДГОВОРИТЕ