Janjić poručio političarima: Držite se Amerikanaca

Stabilnost Balkana zavisi od odlučnosti SAD da se ne povuku iz regiona, kaže Janjić.

Bosna i Hercegovina 09.11.2022 | 18:00
Janjić poručio političarima: Držite se Amerikanaca

Istupanje Srba iz institucija tzv. Kosova korak je u nepoznatom pravcu, ali ga ne prati očekivani stepen eskalacije stanja, kaže za "Avaz" Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda i predsjednik Foruma za etničke odnose.

Dodaje da se radi o novoj fazi konflikt menadžmenta u okviru odmjeravanja snaga tzv. Kosova i Srbije koje traje već godinama.

- Za sada djeluje da je to pod kontrolom i kao da se radi o širem aranžmanu u kojem učestvuju i političari i vlade iz Kvinte. Njemačka i Francuska šute, a vrlo su aktivne, dok su Amerikanci konkretniji, oni zadaju okvir do kojeg se igra može igrati i kažu – “ne smije se ugrožavati regionalna sigurnost” - smatra Janjić.

Radi se o procesu sličnom onom koji su Rusi primijenili u dijelu Ukrajine, koji na kraći rok pravi „institucionalnu rupu“ na sjeveru Kosova, dodaje Janjić, pa će sve stati. Odgovornost je na lokalnim akterima, ali i na državama Petorke.

- Sigurno je da to ne može proći bez incidenata i novih pokušaja mobilizacije, jer ovaj nije uspio. Od Kurtija se nije očekivalo ništa drugo, osim da primijeni mjere reciprociteta. To više nije politika dijaloga i kompromisa, ovo je politika u kojoj ko bude jači, dobit će više. Želi se da se obje strane međusobno „išamaraju“, s obzirom na to da obje države imaju ograničene kapacitete, a onda da se pojavi neki novi Šmit (Schmidt), naprimjer - ističe Janjić.

On dalje navodi da su Srbija i tzv. Kosovo, ali i Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH, opterećeni problemima koji ih mogu povući u neizvjesnost. Janjić podsjeća da je “Otvoreni Balkan” proces koji vodi ka stabilnosti.

- Mi ćemo, naravno, platiti ceh, bez naših majstora nema kvarenja lokalnih mašina, ali je igra mnogo veća. U njoj se lokalni političari mogu vezati za nekoga. Sad je najpametnije vezati se za Amerikance, jer za Ruse se ne možeš uhvatiti, to je suha grana koja ide ka sopstvenom urušavanju - kaže Janjić.

Stabilnost Balkana zavisi od odlučnosti SAD da se ne povuku iz regiona, kaže naš sagovornik.

- Ključ borbe je ono što oni planiraju u ekonomiji, s masovnim investicijama u energetski sektor. Ko zavlada energetskim sektorom zapadnog Balkana, taj će srediti i obogatiti sve zemlje, jer sad se vraća doba uglja i vode, a bajke o ruskom gasu pucaju. Amerikanci su to prepoznali, a njima treba stabilnost - objašnjava Janjić za Avaz.

(BN) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ИГОР

09.11.2022 18:30

КАКО ТИ СЕ ДА ДА М ПАЛАМУДИШ, ЈАЊИЋУ? И, ШТА ЈЕ РЕКАО, ЗНА ЛИ ИКО?

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2022 19:38

Ma ti znaš?

Name

Re

10.11.2022 05:20

Poneki imaju dobro izapran mozak,tu je samo na usluzi svom bosu

Name

Jes jes

10.11.2022 07:09

Dobro Janjić veli. Uostalom, kao i toliko puta do sada. Svaka mu je na mjestu.

Name

He He

09.11.2022 18:31

Čitava Planeta ključa, Svijet je na ivici nuklearnog rata, a ovaj tek sad otkrio "toplu vodu" ! Rusija i NATO ratuju u "šesnaest", Kina plete mrežu oko "Tajvana", Sjeverna i Južna Koreja reže jedni na druge, i sada, u takvoj situaciji, bitni su Srbija i "kosovo" !

ODGOVORITE
Name

Miha

09.11.2022 19:54

Misliš dogovorenog rata

Name

Miha

10.11.2022 02:12

Kao u Hrvatskoj!

Name

Lelojlo

09.11.2022 22:02

Amerika se nalazi pred gradjanskim ratom. Zato joj i treba rat u Europi.

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.11.2022 23:48

Ha ha ha... I tvoja verzija je ipak verzija mogućeg...

Name

Jes jes

10.11.2022 07:08

Amerika samo što se nije raspala. Puca po labavim šavovima. Bogatije federalne jedinice vuku svaka za sebe, samo što nisu izašle iz 'sjedinjenih' država, tog neželjenog, silom prevarom braka.

Name

Rada

10.11.2022 04:24

Auuu, pameti gospode boze. :(

ODGOVORITE
Name

Domet vase

10.11.2022 10:47

Analize je "pricam ti pricu za licnu korist" i nista vise od toga.....

ODGOVORITE