Колабирао систем плаћен вртоглавих 26 милиона марака

– Нови интегрисани здравствени информациони програм (ИЗИС) за који смо компанији “ММС Цоде” искеширали вртоглавих 26 милиона марака успио је за само осам дана тестног коришћења у Бањалуци до лудила довести и љекаре и пацијенте који уопште не могу да закажу специјалистичке прегледе, издају рецепте или дознаке.

Република Српска 08.11.2022 | 19:46
Колабирао систем плаћен вртоглавих 26 милиона марака

Ово тврде медицински радници, који за портал ЦАПИТАЛ кажу да је од првог дана коришћења новог система наступио пакао за све, јер више не могу да обраде ни 30 одсто пацијената колико су примали раније, па су чекаонице дупке пуне болесних људи који узалуд чекају.

Они говоре да је сада љекару опште праксе потребан чак 81 клик да би пацијенту издао рецепт за лијек, упутницу, заказао “магнет” или ЦТ, и то ако систем све те кликове прихвати и обради задате информације.

Санда Билић, предсједница Синдикалне организације Дома здравља Бањалука у којем ради као медицинска сестра, прича да је стање катастрофално и да је само питање када ће неко главом платити због проблема који је ИЗИС изазвао.

Билићка као примјере наводи ситуације у којима пацијентима обољелим од дијабетеса нису могли да издају рецепте за инсулин, другом нису могли да закажу магнет па су издали болничку упутницу, а о редовима и чекањима би тек имала шта да каже.

“Ово је ужасно! Катастрофално! Десиће се нека глупост и да ће неко платити главом због овога. Не може бити да ниједан љекар не зна да користи систем. То је немогуће. Докторка је имала, без обзира на постојећих 25 термина, сваки дан око 60 пацијената. Данас је то максимално 20, али ништа није до краја урађено, а шта да радимо са осталима. Термин за магнет и ЦТ не може нико послати. Ми смо се борили са заказивањем магнета и онда је докторка одустала и пацијенту дала болничку упутницу. Вољела бих да дође неко ко је то наредио и да види какве проблеме је направио”, каже Билићка.

Зову подршку, али нико се не јавља

Медицинске сестре, прича, имају додатни проблем, јер све што љекар кликне, прихватио то систем или не, штампа као рачун за партиципацију.

“Сестре ће сада бити у минусима због партиципације. Љекари укуцавају један по један налог и сваки пут када кликну и нешто ажурирају, нама овамо откуцава партиципација пацијенту. Систем је направљен тако да за сваки лијек појединачно или упутницу морате примати посебан термин. Шта да радимо са пацијентима којима треба десет лијекова? Или више упутница? Пацијенти често наручују терапију телефоном, а дешава се да она уопште није пребачена из старе апликације, па се мора ручно уносити, а пацијенти, навикли су иду правац у апотеку, сада нешто могу добити, а нешто не”, каже Билићка.

Прича да стално зову на бројеве гдје би требало да пријаве нефункционалности система, али да не могу да добију везу. На питање зшто је систем, који релативно добро функционише у мањим општинама, потпуно колабирао у Бањалуци, Билићка каже, да је то вјероватно јер су велико оптерећење и слаб интернет заједно.

“Они су почели прво да раде са малим општинама и тимовима љекара, гдје није толики број пацијената. Када су дошли до нас и нашег великог система од 12 тимова, све се распало. Данас је једна наша докторка куцала дознаку. Систем врти и врти и врати је на почетак као да је радња неуспјела и треба да понови. За то вријеме код сестре је изашао рачун без обзира да ли је успјела. Кажем вам, ово је катастрофа”, каже она.

Доктор Раде Дујаковић, који ради у Амбуланти породичне медицине на Старчевици каже да му је чекаоница пуна пацијената, дневно и преко стотину, а да систем допушта обраду њих 20-ак, и то ако успију да обаве све што је за њих потребно.

Притисак до пуцања, испаштају и пацијенти и медицински радници
Др Дујаковић каже да су љекари и сестре, али и пацијенти изложени невјероватном притиску због увођења технологије која не ради и која није прилагођена стварним потребама.

“У ситуацији када ручно пишем рецепте и упутнице, док моја колегиница то унесе у систем њих 20, ја сам обрадио њих 100. Толико је ефикасан тај систем. Међутим, проблем је што се тражи да се све унесе у рачунар, писане рецепте лабораторија и друге службе не прихватају, па се пацијенти враћају. За то вријеме ФЗО нас претвара у своје статистичаре и дактилографе. У овом програму не постоји ставка “преглед пацијента”, постоји “пацијент у чекаоници” и укуцавање података. На љекара и сестру у амбуланти породичне медицине пао је огроман терет уношења информација, па ми умјесто у пацијента, ми гледамо у екран. Дневно добијем по стотину порука од пацијената којима треба допуна терапије и које смо електронским путем слали на апотеке. Сада морају заказати термин и доћи физички, што је бесмислено и непотребно, посебно за старије пацијенте, као и оне који редовно узимају и допуњавају терапију”, објашњава др Дујаковић.

Он прича да се овдје сасвим јасно ради опструкцији или саботажи, била она смишљена или не, пацијенти и медицинско особље испаштају заједно. Уз све то, каже он, слаб је и проток интернета и да није тачно да је за ове потребе појачан.

“Имам 2.500 регистрованих пацијената. На старом програму могао сам дневно да обрадим од 60, али дешавало се да буде и преко 100 пацијената. Међутим, са овим новим програмом не можемо ни 20 дневно. Радимо много тога за шта нема опција у том систему. Не можемо сторнирати налог, нити издати упутницу за магнет, формирати налог за пелене за пензионере у дому и тако даље. Огорчење пацијента се прелило на нас, а ми нисмо ништа криви, ово је одговорност Фонда здравственог осигурања”, каже Дујаковић.

Девелопери криве интернет и докторе за нестручност

У компанији “ММС Цоде” кажу да је овај систем замишљен као јединствено софтверско рјешење које обухвата све нивое здравствене заштите, односно прати комплетно кретање пацијента кроз здравствени систем, али да су проблеми на које се жале љекари и пацијенти често изазвани нестручним руковањем и лошом интернет конекцијом.

“Жалбе медицинских радника произилазе из лошег руковања апликацијама појединаца. То је нормално када се прелази са једне на другу. Што се тиче успоравања система, проблеми се јављају код интернета, конекције екстерних система као што су ЛИС (лабораторијски информациони систем), као и код неких других подсистема ИЗИС-а. То је стандардно када имате имплементацију која је тек покренута, као што је у ДЗ Бањалука. Администратори су нас обавијестили да овај ДЗ има проблем са интернетом годинама. ДЗ Бијељина систем користи више од двије године, имплементиран је за седам дана, а запослени су га са одушевљењем прихватили”, рекли су у менаџменту ове компаније.

ИЗИС је, кажу, замишљен тако да увеже све пацијенте који имају електронске здравствене картице, којима више не треба овјеравање и који ће користити електронске рецепте, што је требало да донесе уштеду и контролу трошкова.

“Дакле акценат је стављен на пацијента, а са циљем лакшег и једноставнијег приступа свим здравственим и медицинским подацима, као и контроли пружених услуга, смањење листа чекања, управљања трошковима, а што би резултирало бољом здравственом заштитом. Напомињемо да је више од 7.000 медицинских радника прошлу обуку кориштења, да смо развили сопствену платформу за видео и онлине едукацију, снимили стотине видео часова и написали упутства на 12.000 страна”, кажу у менаџменту ове компаније.

На питање да ли се у ИЗИС-у налазе сви медицински подаци одговарају да су “дали веома много новца да се подаци који су се налазили на неком другом мјесту врате тамо гдје им је мјесто, у надлежност здравственог ситема РС”.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да је ИЗИС омогућио да сви медицински подаци буду интегрисани на једном мјесту, за разлику од раније.

“ИЗИС је знатно напреднији, сложенији и сигурнији програм за који очекујемо да ће допринијети ефикасности, а будући да се ради о новом програму, као и све што је ново, захтијева извјесно вријеме док се у потпуности здравствени радници не прилагоде новом начину рада. Фонд је са имплементаторима пројекта, и прије саме имплементације ИЗИС-а, у континуитету држао обуке здравственим радницима и администраторима здравствених установа за овај систем, а и сада је имплементатор пројекта у сталној комуникацији са представницима здравствених установа, управо у циљу да се све предности система усвоје на што бржи и лакши начин, али и да им помогну да евентуалне проблеме и недоумице са којима се сусрећу у раду превазиђу“, рекли су у ФЗО.

Када је ријеч о ДЗ Бањалука, кажу, представници Фонда као и имплементатори пројекта су у сталној комуникацији, али и на лицу мјеста у самој здравственој установи како би  здравственим радницима максимално олакшали да на што лакши начин усвоје новине које доноси ИЗИС.

“Будући да је ријеч о највећој здравственој установи примарног нивоа, Фонд је прије имплементације ИЗИС-а у ДЗ Бањалуци, одржао броје обуке и предавања како би ИЗИС у пракси био што функционалнији и спроводив онако како је и замишљен. Свјесни смо да свака промјена у раду изазива страх од новог и вријеме да се здравствени радници уходају, али дигитализација је начин живота у свим сферама друштва, па самим тим и неминовност здравственог система Српске“, рекли су у ФЗО.

Подсјећамо, ”ММСЦОДЕ” и ”Ланацо” из Бањалуке, са фирмом ”Ерицссон Никола Тесла” из Загреба изабрани су за најповољнијег понуђача за имплементацију Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) вриједног чак 22,9 милиона КМ без ПДВ-а, односно више од 25 милиона КМ с урачунатим порезом.

Поред е-картона и е-картица, ИЗИС подразумијева и електронске упутнице и рецепте. Електронска упутница омогућава размјену информација између различитих нивоа здравствене заштите и пружа податке за лијечење пацијената. Е-рецепт омогућава електронско прописивање рецепата, те пружа податке о алергијама на лијекове, као и обнављање терапије.

(Цапитал Фото: Пиxабаy)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Логично

08.11.2022 19:08

То Дјеца у Кини праве на часу "опште-техничког-образовања" ! Цијену тамо, не смијем вам рећи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

08.11.2022 20:04

Битно је да су они платили 26 милиона, сада систем дорадити са још 15 милиона има се може се. Ако је Ђајић бирао могу мислити. Дерите док има, вјероватно нико није крив.

Name

08.11.2022 21:22

У Бјељини је директорица натјерала све докторе да потпису како је програм добор.

Name

Добој

09.11.2022 00:25

Засто се не писе и о проблему са новим правилником из марта ове године? По њему исто тако пате пацијенти и љекари породицне медицине. Они плацају неке сулуде казне од 500КМ због глупости које је неки дебил написао из фонда здравства у тај непримјењиви правилник. Ово је страсно

Name

Све намјерно

09.11.2022 05:15

Син и тата су узели паре а болесни народ нека цркне павто је њихов крајњи циљ. Ко то јос није схватио јадан је.

Name

Програм у сврху аганде

08.11.2022 19:25

У корист профита медицинско фармацрутске итд. бјелосвјетске мафије. Цаст љекарима али вазније је да се усаврсавају да издају рецепте а не болесцу пацијената ни је предвидјено бавити се њима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

08.11.2022 19:27

Све се своди на једно, а то је да се све контролише од влада, ни у wц се више неће моћи отићи, а да неко за то не зна. Не говорим о нашој “влади” они су глупи да то ураде сами, говорим о свјетским тј. у будућности само једној влади на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММС Цоде

08.11.2022 19:28

Ма, само опуштено, надоћераћемо ми њега... Но сикирики! Важно је да су генге у џепу, хехе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ММС Цоде

08.11.2022 22:06

Битно је да је оптузени Славко Бојиц власник те исте фирме стрпао неколико милиона КМ у новцаник То су тзв. ИТ струцњаци намјерно урадили да би добили јос 10 милиона за "надиградњу система" А засто измисљате "топлу воду" када сте могли узети исти систем из Србије за много мање пара само уз мале "корекције" Али ствар је у томе да неко из будзета извуце 26 милиона марака... Срам вас било све вас у ланцу одговорности. Дабогда ви највисе "користили тај систем", скенере, ел. рецепте и упутнице. Дабогда вам био пун систем васих података о васим болестима.

Name

реалност

09.11.2022 06:00

Ум царује, а СНСД папцине ствара..

Name

Борац

08.11.2022 19:34

Какав министар,такав систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2022 20:42

Министар је нерадник, 0 од човјека, битанга,

Name

Ре Борац

09.11.2022 15:39

Ни до прозора му пљунити не можете. Да је више таквих људи и ви бисте били бољи. Али, ако сте већ писмени па судите, прочитајте нешто о пројекцији, биће вам јасније како мали цовјек и његов ум завара его кудеци бољег од себе. Нисте криви, хендикеп је то.

Name

Ре

09.11.2022 16:46

Видело се око набавке,док је корона била. Сто нам је највеца смртност? Техницки гас?.......све сто су могли,то су покрали.

Name

Градјанин БЛ

08.11.2022 19:38

Битно да се ортаку намакну милиони, а што народ испашта ником ништа! Они у хитној у БЛ немају исправан топломјер а ови измишљају програме који не раде како треба, јел могуће да ништа не функционише у РС-у?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

08.11.2022 19:41

Данас ми је супруга исла да добије лијекове. Некада се то рјесавало телефонским позивом, а сада је цекала три сата. Када је љекар отворио њену страницу она је била празна. Гдје нестадосе све дијагнозе и остало. Ово је страсно, толике паре дати за несто сто не ваља. Колико се само њих уградило у ту цифру. У овом слуцају здравље пацијената је најмање битно. Битно је да је неко дигао огромне паре. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.11.2022 19:42

Стоко има несто позитивно у насоје Р . Српској ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наведи

08.11.2022 20:01

Шта?

Name

Мисо

08.11.2022 20:56

Јадан је ова глупи народ што је гласао за ове битанге док је оловка била све је функционисало ,измишљају топлу воду да би узели милионе док није било породичне медицине сто пута је било боље ,радници су у фирмама имали свог доктора у Тимом систему то је била држава а ово је спрдња и само да се узму огромне паре да се ту неко угради мора и Министар викендицу завршити а луди Зељковић он је колатерална штета и за све ће платити.

Name

ЕУ-Демонкратија

09.11.2022 06:15

Има: лазни предједник Додик!

Name

Неки тамо, не знаш га ти

08.11.2022 19:55

Све ми се огадило у овој "држави". Ја са 60 и кусур размишљам куда даље, што даље... Дотле је дошло! Фууујјј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

08.11.2022 19:57

Програм је купљен у Њемацкој, и то је њихов застарио програм који су ови лопови превели и то неадекватно и продали папрено по налогу зна се кога / оца нације /. До када више лоповлук господине Додик. Станите мало доста сте се направи хајде мало да радите за ову напомену РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

08.11.2022 20:00

Мало се распитајте колики су проблеми извјесног Едуком програма због неоптимизације на који када се улогује у току дана највећи број предавача и школа једноставно врти до бесвјести и постаје нереспонзиван или излогује предавача са налога или реагује двоструким уписом. Слушам пријатеље и познанике који раде по школама те исто тако чујем и за тај ИЗИС програм у сектору здравства. Умјесто да олакśају људима раде супротно задајући им огромне главобоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам...

08.11.2022 20:12

А да вратите WебМедиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

08.11.2022 21:30

Па да и онда да дата центар буде у приватној кући као досада. Ја се само надам да ће неко због тог одговарати.

Name

Бранчи

08.11.2022 20:24

Од куда 100 пацијената у чекаони кад се наручује телефоном.Мислим да су ово дезинформације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.11.2022 20:33

пазите ово УПУСТВО НА 12000 СТРАНА. Па треба година да се прочита. Ништа смјешније и жалосније не прочита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2022 21:46

Вала баш. Да није трагично било би смијешно.

Name

Колак

08.11.2022 20:36

Систем не ваља ДЗ Бања Лука а ваља ДЗ Бијељина хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2022 06:38

У Бјељини су присиљени да потпису да ваља. Мада сви знају да не ваља.

Name

ре Колак

09.11.2022 06:56

Не ваља никоме само што неко смије а неко не смије рећи.

Name

Фочак Р. К.

08.11.2022 20:40

Словеначки сметљар и мркоњићки лопов развија ИТ у највећем граду Српске хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

08.11.2022 20:48

Колико су паметни види се,картицу кад даш у апотеци неможе је очитати већ ти траже матични број или стару књижицу значи о њиховој стручности је излишно говорити а паре знају узети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фантастиц

08.11.2022 21:11

Ма одавно је ово све отисло у 3 пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

08.11.2022 21:24

Криминал је обухватио све поре друства.Неко је депело наплатио так лос програм док сад испастају и пацијенти и доктори.Све док не буде закона и реда у Српској и да свако одговсра за своје греске,неце нам бити добро ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.11.2022 21:25

Казу да у другим опстинама функционисе..ма да нам се неко несвети због пораза у БЛ,све је могуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

09.11.2022 05:54

Ма функционисе мало сутра. Само ако брзе крену куцати, систем се сруси. Пронаци старе налазе,немогуца мисија... непрегледан, доктори само кукају, буље у екран, никоне гледа пацијента

Name

Рашо

08.11.2022 21:38

Измишљено само да неко узме паре, а ИЗИС је у суштини једно велико срање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

08.11.2022 21:57

Убрзано до нестанка!!!! Што брже то боље!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

08.11.2022 23:12

Цекао три сата упутницу. Доктор бијесан, трази по матицном броју. Удари ентер и избаци му сервер еррор и све се побрисе, па куцај поново. Казе цовјек, сад по њима треба гледати да ли це сервер бити доступан и буљити и екран а пацијенте ко шиша. Досла нека старлета у ДЗ, као из ПИО (неција муза), као она моли за стрпљење и досла да помогне (а само се гледа у огледалце) сви јој псују мајку, хаос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

09.11.2022 05:16

Васић директор фонда је стручњак обратите се њему све решава.а може и др.стевандићу.а џаја 3 црте ма има перје да лети...

Name

Н

09.11.2022 04:56

Људи чекају 3 сата за један рецепт и онда падне систем и каза примили сте довољно пацијената.Лопузе Бојиц Зељковицз Дјајиц продали систем а сад Проинтер мора продати рачунаре и зарадити који милион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

09.11.2022 05:02

Систем је пројектован да један доктор мозе дневно прегледат 20 пацијената сто доде неких 20 минута по пацијенту , Занима ме каква је то услуга и преглед ако данас један доктор прегледа 50-70 пацијената,Какву то дијагнозу и лијецницку помоц мозе доктор прузит пацијенту ако са њим проведе 5 минута, Па док му пацијент објасни ста га боли потребно је тих 5 минута, Господо боље прегледајте дневно 20 пацијената али ваљано вец 70 само да се сто пре отарасите пацијента и приказете како имате велики број пацијената

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаус

09.11.2022 11:20

Ето посла Проинтеру анекс уговора па дери сиротињу кад воли . Деру црвени само тако тразио вас је дио народа сад нек узивају или нек идеу код Дзајица нек им он заврси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ериц

09.11.2022 12:32

Гласај народе за Додика!

ОДГОВОРИТЕ