Kolabirao sistem plaćen vrtoglavih 26 miliona maraka

– Novi integrisani zdravstveni informacioni program (IZIS) za koji smo kompaniji “MMS Code” iskeširali vrtoglavih 26 miliona maraka uspio je za samo osam dana testnog korišćenja u Banjaluci do ludila dovesti i ljekare i pacijente koji uopšte ne mogu da zakažu specijalističke preglede, izdaju recepte ili doznake.

Republika Srpska 08.11.2022 | 19:46
Kolabirao sistem plaćen vrtoglavih 26 miliona maraka

Ovo tvrde medicinski radnici, koji za portal CAPITAL kažu da je od prvog dana korišćenja novog sistema nastupio pakao za sve, jer više ne mogu da obrade ni 30 odsto pacijenata koliko su primali ranije, pa su čekaonice dupke pune bolesnih ljudi koji uzalud čekaju.

Oni govore da je sada ljekaru opšte prakse potreban čak 81 klik da bi pacijentu izdao recept za lijek, uputnicu, zakazao “magnet” ili CT, i to ako sistem sve te klikove prihvati i obradi zadate informacije.

Sanda Bilić, predsjednica Sindikalne organizacije Doma zdravlja Banjaluka u kojem radi kao medicinska sestra, priča da je stanje katastrofalno i da je samo pitanje kada će neko glavom platiti zbog problema koji je IZIS izazvao.

Bilićka kao primjere navodi situacije u kojima pacijentima oboljelim od dijabetesa nisu mogli da izdaju recepte za insulin, drugom nisu mogli da zakažu magnet pa su izdali bolničku uputnicu, a o redovima i čekanjima bi tek imala šta da kaže.

“Ovo je užasno! Katastrofalno! Desiće se neka glupost i da će neko platiti glavom zbog ovoga. Ne može biti da nijedan ljekar ne zna da koristi sistem. To je nemoguće. Doktorka je imala, bez obzira na postojećih 25 termina, svaki dan oko 60 pacijenata. Danas je to maksimalno 20, ali ništa nije do kraja urađeno, a šta da radimo sa ostalima. Termin za magnet i CT ne može niko poslati. Mi smo se borili sa zakazivanjem magneta i onda je doktorka odustala i pacijentu dala bolničku uputnicu. Voljela bih da dođe neko ko je to naredio i da vidi kakve probleme je napravio”, kaže Bilićka.

Zovu podršku, ali niko se ne javlja

Medicinske sestre, priča, imaju dodatni problem, jer sve što ljekar klikne, prihvatio to sistem ili ne, štampa kao račun za participaciju.

“Sestre će sada biti u minusima zbog participacije. Ljekari ukucavaju jedan po jedan nalog i svaki put kada kliknu i nešto ažuriraju, nama ovamo otkucava participacija pacijentu. Sistem je napravljen tako da za svaki lijek pojedinačno ili uputnicu morate primati poseban termin. Šta da radimo sa pacijentima kojima treba deset lijekova? Ili više uputnica? Pacijenti često naručuju terapiju telefonom, a dešava se da ona uopšte nije prebačena iz stare aplikacije, pa se mora ručno unositi, a pacijenti, navikli su idu pravac u apoteku, sada nešto mogu dobiti, a nešto ne”, kaže Bilićka.

Priča da stalno zovu na brojeve gdje bi trebalo da prijave nefunkcionalnosti sistema, ali da ne mogu da dobiju vezu. Na pitanje zšto je sistem, koji relativno dobro funkcioniše u manjim opštinama, potpuno kolabirao u Banjaluci, Bilićka kaže, da je to vjerovatno jer su veliko opterećenje i slab internet zajedno.

“Oni su počeli prvo da rade sa malim opštinama i timovima ljekara, gdje nije toliki broj pacijenata. Kada su došli do nas i našeg velikog sistema od 12 timova, sve se raspalo. Danas je jedna naša doktorka kucala doznaku. Sistem vrti i vrti i vrati je na početak kao da je radnja neuspjela i treba da ponovi. Za to vrijeme kod sestre je izašao račun bez obzira da li je uspjela. Kažem vam, ovo je katastrofa”, kaže ona.

Doktor Rade Dujaković, koji radi u Ambulanti porodične medicine na Starčevici kaže da mu je čekaonica puna pacijenata, dnevno i preko stotinu, a da sistem dopušta obradu njih 20-ak, i to ako uspiju da obave sve što je za njih potrebno.

Pritisak do pucanja, ispaštaju i pacijenti i medicinski radnici
Dr Dujaković kaže da su ljekari i sestre, ali i pacijenti izloženi nevjerovatnom pritisku zbog uvođenja tehnologije koja ne radi i koja nije prilagođena stvarnim potrebama.

“U situaciji kada ručno pišem recepte i uputnice, dok moja koleginica to unese u sistem njih 20, ja sam obradio njih 100. Toliko je efikasan taj sistem. Međutim, problem je što se traži da se sve unese u računar, pisane recepte laboratorija i druge službe ne prihvataju, pa se pacijenti vraćaju. Za to vrijeme FZO nas pretvara u svoje statističare i daktilografe. U ovom programu ne postoji stavka “pregled pacijenta”, postoji “pacijent u čekaonici” i ukucavanje podataka. Na ljekara i sestru u ambulanti porodične medicine pao je ogroman teret unošenja informacija, pa mi umjesto u pacijenta, mi gledamo u ekran. Dnevno dobijem po stotinu poruka od pacijenata kojima treba dopuna terapije i koje smo elektronskim putem slali na apoteke. Sada moraju zakazati termin i doći fizički, što je besmisleno i nepotrebno, posebno za starije pacijente, kao i one koji redovno uzimaju i dopunjavaju terapiju”, objašnjava dr Dujaković.

On priča da se ovdje sasvim jasno radi opstrukciji ili sabotaži, bila ona smišljena ili ne, pacijenti i medicinsko osoblje ispaštaju zajedno. Uz sve to, kaže on, slab je i protok interneta i da nije tačno da je za ove potrebe pojačan.

“Imam 2.500 registrovanih pacijenata. Na starom programu mogao sam dnevno da obradim od 60, ali dešavalo se da bude i preko 100 pacijenata. Međutim, sa ovim novim programom ne možemo ni 20 dnevno. Radimo mnogo toga za šta nema opcija u tom sistemu. Ne možemo stornirati nalog, niti izdati uputnicu za magnet, formirati nalog za pelene za penzionere u domu i tako dalje. Ogorčenje pacijenta se prelilo na nas, a mi nismo ništa krivi, ovo je odgovornost Fonda zdravstvenog osiguranja”, kaže Dujaković.

Developeri krive internet i doktore za nestručnost

U kompaniji “MMS Code” kažu da je ovaj sistem zamišljen kao jedinstveno softversko rješenje koje obuhvata sve nivoe zdravstvene zaštite, odnosno prati kompletno kretanje pacijenta kroz zdravstveni sistem, ali da su problemi na koje se žale ljekari i pacijenti često izazvani nestručnim rukovanjem i lošom internet konekcijom.

“Žalbe medicinskih radnika proizilaze iz lošeg rukovanja aplikacijama pojedinaca. To je normalno kada se prelazi sa jedne na drugu. Što se tiče usporavanja sistema, problemi se javljaju kod interneta, konekcije eksternih sistema kao što su LIS (laboratorijski informacioni sistem), kao i kod nekih drugih podsistema IZIS-a. To je standardno kada imate implementaciju koja je tek pokrenuta, kao što je u DZ Banjaluka. Administratori su nas obavijestili da ovaj DZ ima problem sa internetom godinama. DZ Bijeljina sistem koristi više od dvije godine, implementiran je za sedam dana, a zaposleni su ga sa oduševljenjem prihvatili”, rekli su u menadžmentu ove kompanije.

IZIS je, kažu, zamišljen tako da uveže sve pacijente koji imaju elektronske zdravstvene kartice, kojima više ne treba ovjeravanje i koji će koristiti elektronske recepte, što je trebalo da donese uštedu i kontrolu troškova.

“Dakle akcenat je stavljen na pacijenta, a sa ciljem lakšeg i jednostavnijeg pristupa svim zdravstvenim i medicinskim podacima, kao i kontroli pruženih usluga, smanjenje lista čekanja, upravljanja troškovima, a što bi rezultiralo boljom zdravstvenom zaštitom. Napominjemo da je više od 7.000 medicinskih radnika prošlu obuku korištenja, da smo razvili sopstvenu platformu za video i online edukaciju, snimili stotine video časova i napisali uputstva na 12.000 strana”, kažu u menadžmentu ove kompanije.

Na pitanje da li se u IZIS-u nalaze svi medicinski podaci odgovaraju da su “dali veoma mnogo novca da se podaci koji su se nalazili na nekom drugom mjestu vrate tamo gdje im je mjesto, u nadležnost zdravstvenog sitema RS”.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je IZIS omogućio da svi medicinski podaci budu integrisani na jednom mjestu, za razliku od ranije.

“IZIS je znatno napredniji, složeniji i sigurniji program za koji očekujemo da će doprinijeti efikasnosti, a budući da se radi o novom programu, kao i sve što je novo, zahtijeva izvjesno vrijeme dok se u potpunosti zdravstveni radnici ne prilagode novom načinu rada. Fond je sa implementatorima projekta, i prije same implementacije IZIS-a, u kontinuitetu držao obuke zdravstvenim radnicima i administratorima zdravstvenih ustanova za ovaj sistem, a i sada je implementator projekta u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, upravo u cilju da se sve prednosti sistema usvoje na što brži i lakši način, ali i da im pomognu da eventualne probleme i nedoumice sa kojima se susreću u radu prevaziđu“, rekli su u FZO.

Кada je riječ o DZ Banjaluka, kažu, predstavnici Fonda kao i implementatori projekta su u stalnoj komunikaciji, ali i na licu mjesta u samoj zdravstvenoj ustanovi kako bi  zdravstvenim radnicima maksimalno olakšali da na što lakši način usvoje novine koje donosi IZIS.

“Budući da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa, Fond je prije implementacije IZIS-a u DZ Banjaluci, održao broje obuke i predavanja kako bi IZIS u praksi bio što funkcionalniji i sprovodiv onako kako je i zamišljen. Svjesni smo da svaka promjena u radu izaziva strah od novog i vrijeme da se zdravstveni radnici uhodaju, ali digitalizacija je način života u svim sferama društva, pa samim tim i neminovnost zdravstvenog sistema Srpske“, rekli su u FZO.

Podsjećamo, ”MMSCODE” i ”Lanaco” iz Banjaluke, sa firmom ”Ericsson Nikola Tesla” iz Zagreba izabrani su za najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) vrijednog čak 22,9 miliona KM bez PDV-a, odnosno više od 25 miliona KM s uračunatim porezom.

Pored e-kartona i e-kartica, IZIS podrazumijeva i elektronske uputnice i recepte. Elektronska uputnica omogućava razmjenu informacija između različitih nivoa zdravstvene zaštite i pruža podatke za liječenje pacijenata. E-recept omogućava elektronsko propisivanje recepata, te pruža podatke o alergijama na lijekove, kao i obnavljanje terapije.

(Capital Foto: Pixabay)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Logično

08.11.2022 19:08

To Djeca u Kini prave na času "opšte-tehničkog-obrazovanja" ! Cijenu tamo, ne smijem vam reći !

ODGOVORITE
Name

d

08.11.2022 20:04

Bitno je da su oni platili 26 miliona, sada sistem doraditi sa još 15 miliona ima se može se. Ako je Đajić birao mogu misliti. Derite dok ima, vjerovatno niko nije kriv.

Name

4d

08.11.2022 21:22

U Bjeljini je direktorica natjerala sve doktore da potpisu kako je program dobor.

Name

Doboj

09.11.2022 00:25

Zasto se ne pise i o problemu sa novim pravilnikom iz marta ove godine? Po njemu isto tako pate pacijenti i ljekari porodicne medicine. Oni placaju neke sulude kazne od 500KM zbog gluposti koje je neki debil napisao iz fonda zdravstva u taj neprimjenjivi pravilnik. Ovo je strasno

Name

Sve namjerno

09.11.2022 05:15

Sin i tata su uzeli pare a bolesni narod neka crkne pavto je njihov krajnji cilj. Ko to jos nije shvatio jadan je.

Name

Program u svrhu agande

08.11.2022 19:25

U korist profita medicinsko farmacrutske itd. bjelosvjetske mafije. Cast ljekarima ali vaznije je da se usavrsavaju da izdaju recepte a ne bolescu pacijenata ni je predvidjeno baviti se njima....

ODGOVORITE
Name

Neko

08.11.2022 19:27

Sve se svodi na jedno, a to je da se sve kontroliše od vlada, ni u wc se više neće moći otići, a da neko za to ne zna. Ne govorim o našoj “vladi” oni su glupi da to urade sami, govorim o svjetskim tj. u budućnosti samo jednoj vladi na svijetu.

ODGOVORITE
Name

MMS Code

08.11.2022 19:28

Ma, samo opušteno, nadoćeraćemo mi njega... No sikiriki! Važno je da su genge u džepu, hehe...

ODGOVORITE
Name

Za MMS Code

08.11.2022 22:06

Bitno je da je optuzeni Slavko Bojic vlasnik te iste firme strpao nekoliko miliona KM u novcanik To su tzv. IT strucnjaci namjerno uradili da bi dobili jos 10 miliona za "nadigradnju sistema" A zasto izmisljate "toplu vodu" kada ste mogli uzeti isti sistem iz Srbije za mnogo manje para samo uz male "korekcije" Ali stvar je u tome da neko iz budzeta izvuce 26 miliona maraka... Sram vas bilo sve vas u lancu odgovornosti. Dabogda vi najvise "koristili taj sistem", skenere, el. recepte i uputnice. Dabogda vam bio pun sistem vasih podataka o vasim bolestima.

Name

realnost

09.11.2022 06:00

Um caruje, a SNSD papcine stvara..

Name

Borac

08.11.2022 19:34

Kakav ministar,takav sistem.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2022 20:42

Ministar je neradnik, 0 od čovjeka, bitanga,

Name

Re Borac

09.11.2022 15:39

Ni do prozora mu pljuniti ne možete. Da je više takvih ljudi i vi biste bili bolji. Ali, ako ste već pismeni pa sudite, pročitajte nešto o projekciji, biće vam jasnije kako mali covjek i njegov um zavara ego kudeci boljeg od sebe. Niste krivi, hendikep je to.

Name

Re

09.11.2022 16:46

Videlo se oko nabavke,dok je korona bila. Sto nam je najveca smrtnost? Tehnicki gas?.......sve sto su mogli,to su pokrali.

Name

Gradjanin BL

08.11.2022 19:38

Bitno da se ortaku namaknu milioni, a što narod ispašta nikom ništa! Oni u hitnoj u BL nemaju ispravan toplomjer a ovi izmišljaju programe koji ne rade kako treba, jel moguće da ništa ne funkcioniše u RS-u?!

ODGOVORITE
Name

BB

08.11.2022 19:41

Danas mi je supruga isla da dobije lijekove. Nekada se to rjesavalo telefonskim pozivom, a sada je cekala tri sata. Kada je ljekar otvorio njenu stranicu ona je bila prazna. Gdje nestadose sve dijagnoze i ostalo. Ovo je strasno, tolike pare dati za nesto sto ne valja. Koliko se samo njih ugradilo u tu cifru. U ovom slucaju zdravlje pacijenata je najmanje bitno. Bitno je da je neko digao ogromne pare. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Petar

08.11.2022 19:42

Stoko ima nesto pozitivno u nasoje R . Srpskoj ?

ODGOVORITE
Name

Navedi

08.11.2022 20:01

Šta?

Name

Miso

08.11.2022 20:56

Jadan je ova glupi narod što je glasao za ove bitange dok je olovka bila sve je funkcionisalo ,izmišljaju toplu vodu da bi uzeli milione dok nije bilo porodične medicine sto puta je bilo bolje ,radnici su u firmama imali svog doktora u Timom sistemu to je bila država a ovo je sprdnja i samo da se uzmu ogromne pare da se tu neko ugradi mora i Ministar vikendicu završiti a ludi Zeljković on je kolateralna šteta i za sve će platiti.

Name

EU-Demonkratija

09.11.2022 06:15

Ima: lazni predjednik Dodik!

Name

Neki tamo, ne znaš ga ti

08.11.2022 19:55

Sve mi se ogadilo u ovoj "državi". Ja sa 60 i kusur razmišljam kuda dalje, što dalje... Dotle je došlo! Fuuujjj!

ODGOVORITE
Name

SAVJEST

08.11.2022 19:57

Program je kupljen u Njemackoj, i to je njihov zastario program koji su ovi lopovi preveli i to neadekvatno i prodali papreno po nalogu zna se koga / oca nacije /. Do kada više lopovluk gospodine Dodik. Stanite malo dosta ste se napravi hajde malo da radite za ovu napomenu RS.

ODGOVORITE
Name

Dr

08.11.2022 20:00

Malo se raspitajte koliki su problemi izvjesnog Edukom programa zbog neoptimizacije na koji kada se uloguje u toku dana najveći broj predavača i škola jednostavno vrti do besvjesti i postaje neresponzivan ili izloguje predavača sa naloga ili reaguje dvostrukim upisom. Slušam prijatelje i poznanike koji rade po školama te isto tako čujem i za taj IZIS program u sektoru zdravstva. Umjesto da olakśaju ljudima rade suprotno zadajući im ogromne glavobolje.

ODGOVORITE
Name

Samo pitam...

08.11.2022 20:12

A da vratite WebMedic?

ODGOVORITE
Name

Goran

08.11.2022 21:30

Pa da i onda da data centar bude u privatnoj kući kao dosada. Ja se samo nadam da će neko zbog tog odgovarati.

Name

Branči

08.11.2022 20:24

Od kuda 100 pacijenata u čekaoni kad se naručuje telefonom.Mislim da su ovo dezinformacije.

ODGOVORITE
Name

Miki

08.11.2022 20:33

pazite ovo UPUSTVO NA 12000 STRANA. Pa treba godina da se pročita. Ništa smješnije i žalosnije ne pročita.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2022 21:46

Vala baš. Da nije tragično bilo bi smiješno.

Name

Kolak

08.11.2022 20:36

Sistem ne valja DZ Banja Luka a valja DZ Bijeljina haha

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2022 06:38

U Bjeljini su prisiljeni da potpisu da valja. Mada svi znaju da ne valja.

Name

re Kolak

09.11.2022 06:56

Ne valja nikome samo što neko smije a neko ne smije reći.

Name

Фочак Р. К.

08.11.2022 20:40

Словеначки сметљар и мркоњићки лопов развија ИТ у највећем граду Српске хахаха

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

08.11.2022 20:48

Koliko su pametni vidi se,karticu kad daš u apoteci nemože je očitati već ti traže matični broj ili staru knjižicu znači o njihovoj stručnosti je izlišno govoriti a pare znaju uzeti

ODGOVORITE
Name

Fantastic

08.11.2022 21:11

Ma odavno je ovo sve otislo u 3 pm.

ODGOVORITE
Name

Igor

08.11.2022 21:24

Kriminal je obuhvatio sve pore drustva.Neko je depelo naplatio tak los program dok sad ispastaju i pacijenti i doktori.Sve dok ne bude zakona i reda u Srpskoj i da svako odgovsra za svoje greske,nece nam biti dobro ?

ODGOVORITE
Name

A

08.11.2022 21:25

Kazu da u drugim opstinama funkcionise..ma da nam se neko nesveti zbog poraza u BL,sve je moguce

ODGOVORITE
Name

Nn

09.11.2022 05:54

Ma funkcionise malo sutra. Samo ako brze krenu kucati, sistem se srusi. Pronaci stare nalaze,nemoguca misija... nepregledan, doktori samo kukaju, bulje u ekran, nikone gleda pacijenta

Name

Rašo

08.11.2022 21:38

Izmišljeno samo da neko uzme pare, a IZIS je u suštini jedno veliko sranje.

ODGOVORITE
Name

NAROD

08.11.2022 21:57

Ubrzano do nestanka!!!! Što brže to bolje!!!!

ODGOVORITE
Name

Goran

08.11.2022 23:12

Cekao tri sata uputnicu. Doktor bijesan, trazi po maticnom broju. Udari enter i izbaci mu server error i sve se pobrise, pa kucaj ponovo. Kaze covjek, sad po njima treba gledati da li ce server biti dostupan i buljiti i ekran a pacijente ko šiša. Dosla neka starleta u DZ, kao iz PIO (necija muza), kao ona moli za strpljenje i dosla da pomogne (a samo se gleda u ogledalce) svi joj psuju majku, haos...

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

09.11.2022 05:16

Vasić direktor fonda je stručnjak obratite se njemu sve rešava.a može i dr.stevandiću.a džaja 3 crte ma ima perje da leti...

Name

N

09.11.2022 04:56

Ljudi čekaju 3 sata za jedan recept i onda padne sistem i kaza primili ste dovoljno pacijenata.Lopuze Bojic Zeljkovicz Djajic prodali sistem a sad Prointer mora prodati računare i zaraditi koji milion.

ODGOVORITE
Name

Sydney

09.11.2022 05:02

Sistem je projektovan da jedan doktor moze dnevno pregledat 20 pacijenata sto dode nekih 20 minuta po pacijentu , Zanima me kakva je to usluga i pregled ako danas jedan doktor pregleda 50-70 pacijenata,Kakvu to dijagnozu i lijecnicku pomoc moze doktor pruzit pacijentu ako sa njim provede 5 minuta, Pa dok mu pacijent objasni sta ga boli potrebno je tih 5 minuta, Gospodo bolje pregledajte dnevno 20 pacijenata ali valjano vec 70 samo da se sto pre otarasite pacijenta i prikazete kako imate veliki broj pacijenata

ODGOVORITE
Name

Laus

09.11.2022 11:20

Eto posla Prointeru aneks ugovora pa deri sirotinju kad voli . Deru crveni samo tako trazio vas je dio naroda sad nek uzivaju ili nek ideu kod Dzajica nek im on zavrsi

ODGOVORITE
Name

Eric

09.11.2022 12:32

Glasaj narode za Dodika!

ODGOVORITE