САД позвале БГ и ПР да спроведу споразум

 - Амерички Стејт департмент позвао је данас Београд и Приштину да смање тензије и спроведу споразуме које су потписали у процесу дијалога, укључујући и почетак разговора за успостављање Заједнице општина са српском већином

Свијет 08.11.2022 | 19:17
САД позвале БГ и ПР да спроведу споразум

Портпарол Стејт департмента је нагласио да су САД сагласне са ЕУ да су недавни догађаји забрињавајући и да доводе у опасност важан напредак који је до сада постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Из Стејт департмента су навели да повлачење Срба из приштинских институција није рјешење за актуелне спорове и има потенцијал за даљу ескалацију тензија на терену.

"Све стране морају предузети кораке за смањење тензија и обезбеђивање мира и стабилности", рекао је портпарол Стејт департмента за портал "Албанијан пост".

Акције и реторика који повећавају могућност насиља, како се даље наводи, излажу непотребном ризику невине животе и припаднике међународних мировних снага на терену, преноси портал "Косово онлајн".

Због ситуације на сјеверу Косова данас су активисти Социјалдемократске партије и цивилног друштва симболичним акцијама у Приштини изразили противљење политици премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Активисти Социјалдемократске партије обојили су прозоре на згради владе у Приштини у црно да би указали на затвореност владе према грађанима и медијима, посебно о питању дијалога са Београдом, преноси приштински Репортери.

Раније данас, убрзо након почетка састанка Куртија са лидерима опозиционих партија, предсједник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај напустио је зграду владе.

У Приштини је покренут процес замјене српских посланика који су поднијели оставке. Предсједник у Приштини Вјоса Османи упутила је захтјев изборној комисији да препоручи кандидате за замјену посланика Српске листе, након њихове одлуке да врате мандате скупштини, у склопу одлуке Срба на сјеверу да напусте све приштинске институције.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези рекао је медијима у Приштини да ће комисија припремити препоруку, у складу са законским роком од пет дана.

(Срна Фото: Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нисам У Току

08.11.2022 19:53

Збиља, а имају ли Америчке Савезне Државе и Дистрикти право на одцјепљење, осамостаљење, независност , како већ ? Да појасним, на примјер Вашингтон, Дистрикт Колумбије, може ли он да прогласи независност од САД ? Питам за Комшију, њега срамота ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.11.2022 19:56

Амери увек позову обе стране, а проблеме праве шиптари, њихови миљеници. Они парафирају све што им из света понуде, али одмах после парафурања, одустану, јер има амери тако саветују. Они су као шиптарима направили "државу", сат хоће од нас, да пристанемо на њихову "државу" на нашој земљи, а што да ми поклањамо било коме комад наше земље. Нека амери буду галантни, па нека им они дају. Наша земља је то, наша историја, наша култура, наш сој и род, па недамо вам наше.

ОДГОВОРИТЕ