SAD pozvale BG i PR da sprovedu sporazum

 - Američki Stejt department pozvao je danas Beograd i Prištinu da smanje tenzije i sprovedu sporazume koje su potpisali u procesu dijaloga, uključujući i početak razgovora za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom

Svijet 08.11.2022 | 19:17
SAD pozvale BG i PR da sprovedu sporazum

Portparol Stejt departmenta je naglasio da su SAD saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da dovode u opasnost važan napredak koji je do sada postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

Iz Stejt departmenta su naveli da povlačenje Srba iz prištinskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove i ima potencijal za dalju eskalaciju tenzija na terenu.

"Sve strane moraju preduzeti korake za smanjenje tenzija i obezbeđivanje mira i stabilnosti", rekao je portparol Stejt departmenta za portal "Albanijan post".

Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja, kako se dalje navodi, izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i pripadnike međunarodnih mirovnih snaga na terenu, prenosi portal "Кosovo onlajn".

Zbog situacije na sjeveru Кosova danas su aktivisti Socijaldemokratske partije i civilnog društva simboličnim akcijama u Prištini izrazili protivljenje politici premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Кurtija.

Aktivisti Socijaldemokratske partije obojili su prozore na zgradi vlade u Prištini u crno da bi ukazali na zatvorenost vlade prema građanima i medijima, posebno o pitanju dijaloga sa Beogradom, prenosi prištinski Reporteri.

Ranije danas, ubrzo nakon početka sastanka Кurtija sa liderima opozicionih partija, predsjednik Alijanse za budućnost Кosova Ramuš Haradinaj napustio je zgradu vlade.

U Prištini je pokrenut proces zamjene srpskih poslanika koji su podnijeli ostavke. Predsjednik u Prištini Vjosa Osmani uputila je zahtjev izbornoj komisiji da preporuči kandidate za zamjenu poslanika Srpske liste, nakon njihove odluke da vrate mandate skupštini, u sklopu odluke Srba na sjeveru da napuste sve prištinske institucije.

Portparol CIК-a Valjmir Eljezi rekao je medijima u Prištini da će komisija pripremiti preporuku, u skladu sa zakonskim rokom od pet dana.

(Srna Foto: Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nisam U Toku

08.11.2022 19:53

Zbilja, a imaju li Američke Savezne Države i Distrikti pravo na odcjepljenje, osamostaljenje, nezavisnost , kako već ? Da pojasnim, na primjer Vašington, Distrikt Kolumbije, može li on da proglasi nezavisnost od SAD ? Pitam za Komšiju, njega sramota ?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.11.2022 19:56

Ameri uvek pozovu obe strane, a probleme prave šiptari, njihovi miljenici. Oni parafiraju sve što im iz sveta ponude, ali odmah posle parafuranja, odustanu, jer ima ameri tako savetuju. Oni su kao šiptarima napravili "državu", sat hoće od nas, da pristanemo na njihovu "državu" na našoj zemlji, a što da mi poklanjamo bilo kome komad naše zemlje. Neka ameri budu galantni, pa neka im oni daju. Naša zemlja je to, naša istorija, naša kultura, naš soj i rod, pa nedamo vam naše.

ODGOVORITE