Кина представила белу књигу о заједничкој изградњи сајбер простора

Кина је у понедељак објавила белу књигу у којој је представила своју визију развоја интернета и управљања у новој ери.

Свијет 08.11.2022 | 09:48
Кина представила белу књигу о заједничкој изградњи сајбер простора

Кина је у белој књизи поделила своја достигнуц́а у промовисању изградње заједнице са заједничком будуц́ношц́у у сајбер простору и оцртала изгледе за међународну сарадњу.

Белу књигу под називом „Заједнички изградимо заједницу са заједничком будуц́ношц́у у сајбер простору“, објавила је Канцеларија за информисање Државног савета.

Бела књига има укупно 24.000 кинеских знакова и састоји се од предговора, четири поглавља и закључка.

У њој се истиче да су заједнички напори од виталног значаја за изградњу заједнице са заједничком будуц́ношц́у у сајбер простору.
Интернет је претворио свет у глобално село, а међународна заједница постаје све више и више међусобно повезана, а заједничка будуц́ност постаје све очигледнија, наводи се у белој књизи.

Бела књига истиче да је одговорност целог човечанства да добро развија, користи и управља интернетом и да га учини кориснијим за човечанство.
Као највец́а земља у развоју на свету и земља са највец́им бројем корисника интернета, Кина „разуме основне трендове информационог доба, подржава приступ усредсређен на људе и подржава глобално управљање засновано на опсежним консултацијама, заједничком доприносу и заједничким користима “, наводи се у књизи.

„Настојимо да остваримо циљеве развоја заснованог на иновацијама, безбедности, једнакости, поштовању, отворености и заједничким интересима у сајбер простору, тако да сајбер простор буде заједница која користи целом човечанству“, додаје се у белој књизи.
Развој дигиталне економије у Кини

Кина је спремна да ојача своју снагу у сајбер простору и дигиталним технологијама, наводи се у белој књизи, уз напомену да је постигнут напредак у јачању дигиталне економије.

Вредност кинеске дигиталне економије је до 2021. године достигла 45,5 билиона јуана (око 6,3 билиона долара), што је чинило 39,8 одсто њеног БДП-а, наводи се у белој књизи.

До јуна 2022. године у Кини је било 1,05 милијарди корисника интернета,а стопа пенетрације интернета достигла је 74,4 одсто. Поред тога, Кина је и светски лидер у 5Г стандардима и технологији са 1,85 милиона 5Г торњева и 455 милиона претплатника 5Г мобилних телефона.

Са глобалним сателитским навигационим системом БеиДоу-3, који је сада оперативан и који почиње да пружа глобалне услуге од јула 2020. године, индустријски систем БеиДоу је успостављен и пружа значајне економске и друштвене користи.

У белој књизи се наводи и да Кина енергично негује нове технологије и апликације као што су вештачка интелигенција, Интернет ствари и комуникационе мреже следец́е генерације да би убрзала трансформацију од дигитализације и услуга заснованих на мрежи ка вештачкој интелигенцији у различитим економским и друштвеним секторима.

Е-трговина наставља да расте јер је кинеска онлајн малопродаја робе широке потрошње износила 10,8 билиона јуана у 2021. години, што је повец́ање од 12 одсто у односу на претходну годину.

Побољшана сарадња у сајбер простору

Кина је наставила да јача међународну размену и сарадњу у сајбер простору, наводи се у белој књизи.

Ангажована је у активној прекограничној сарадњи у погледу дигиталне економије, безбедности сајбер простора, као и у реформи и развоју управљања глобалним сајбер простором у циљу промовисања инклузивног развоја интернета.

Кина користи технологију и интернет не само како би смањила сиромаштво у својој земљи, већ и да би помогла земљама у развоју да побољшају широкопојасни приступ у најсиромашнијим областима и областима са малом густином насељености.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Исто тако

08.11.2022 15:38

Су и творци говорили па су ското па све то претворили у сусту супротност. На залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здрав разум

08.11.2022 15:43

Не постоји вјестацка интелигенција него само која нам се вјестацки намеце. "Неција природна" одабрана са свом својом прецизном сврхом.

ОДГОВОРИТЕ