Трговска гора напредује, а из БиХ нико не реагује

Савјет министара усваја стратегију након што је Хрватска завршила сва жељена истраживања и расписала јавну набавку за трећу фазу разминиравање на Трговској гори.  Комплетан процес који спроводи Хрватска крајње је неодговоран, није урађено истраживање читавог терена, оцјењују еколози. 

Република Српска 07.11.2022 | 20:47
Трговска гора напредује, а из БиХ нико не реагује

Савјет министара БиХ једногласно је усвојио стратегију правне заштите интереса БиХ у вези с одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора, коју је правни тим урадио још половином године.

У Удружењу "Грин тим" из Новог Града кажу да су учињени помаци али да то није довољно да се ријеши случај и заштите грађани. 

Савјет министара усваја стратегију након што је Хрватска завршила сва жељена истраживања и расписала јавну набавку за трећу фазу разминиравање на Трговској гори.  Комплетан процес који спроводи Хрватска крајње је неодговоран, није урађено истраживање читавог терена, оцјењују еколози. 

''Шта год био резултат њихових истраживања то није нешто што може бити прихваћено. С друге стране када је у питању БиХ имамо крајње троме активности, напокон је усвојена та дуго очекивана правна стратегија али треба бити јасан и рећи да смо ми то чекали и више од двије године. Сада имамо тај документ који није савршен. Јако је важно урадити Акциони план који ће показати ко, шта, како и са којим ресурсима ради'', наглашава предсједник Удружења "Грин тим", из Новог Града, Марио Црнковић.

- Хрватска је далеко одмакла у својим намјерама и ради брзим корацима док ми каснимо мишљења су у опозицији. Истичу и да случај треба вратити у Предсједништво БиХ.

''Било би потребно, ако се жели ријешити тај проблем ако неко не ради за хрватске интересе, да се из Савјета министара конкретно одлучивање врати у Предсједништво БиХ, јер су они задужени за спољну политику земље. Сјећате се да је речено да ће бити уложена протетстна нота Хрватској што није урађено.

Потребно је да Предсједништво БиХ донесе одлуку, уколико се не могне постићи договор, да се одобри тужба Суду правде у Хагу против Хрватске са привременом мјером забране градње и покретање тог складишта'', наводи предсједник Одбора за здравство СДС-а, Слободан Станић.

Трговска гора је посљедња линија одбране када је у питању заштита животне средине. Грађани морају бити транспарентно и редовно извјештавани о свему што се дешава. Можемо и морамо одбранити ријеку Уну и више од 250.000 људи који ту живе, поручују из еколошких удружења. 

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

О чему причамо

07.11.2022 20:11

Па све је давно готово. Добро одабрана локација.ако се и десе инциденти вода тече према Балкану .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2022 22:21

Није равно да се ниста не ради. Радили су сви само је Миле све блокадама у институцијама заустављао. Елем сад могу градити Милановић је похвалио Милета

Name

ЗИКАЗ

08.11.2022 02:06

Милорад је Агент Хрватских интереса .

Name

Мира Барјактаревиц

08.11.2022 06:56

Бурле је понављац - треба њему висе пута поновити о цему се ради!

Name

БЛ

07.11.2022 20:13

Ма ту креце витални интерес ентитета рс и блокира се свака залба за одлагање нуклеарног отпада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грог

07.11.2022 20:46

Немој о властима БиХ молим вас, нисте фер уопсте, прво ви ријесите са Додиком неке ствари па цемо онда о властима БиХ, лик је пељески мост прогласио српским виталним интересом, ста онда хоцете од БиХ...хватате се за дрзаву кад вам одговара, а истој тој дрзави зелите зло, хајде само да постени будемо! Да није васег Додика сваки Босњак би уз вас био, а ви цовјека који вриједја Босњаке изгласате по 5ти пут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2022 07:04

Истина

Name

+

07.11.2022 21:03

ТО ЈЕ НЕДОПУСТИВО. ТО ДОДИК ПРЕЋУТНО РАДИ ЗА ХРВАТСКЕ ИНТЕРЕСЕ. НИСАМ НИ БЛИЗУ ПОЛИТИКЕ. АЛИ ОВО ЈЕ СТВАР ДА СЕ СРБИ ИСЕЛЕ ИЗ КРАЈИНЕ. ТО ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИ ЧИН. САМО ДОДИК ТО МОРА РИЈЕШИТИ. СИГУРНО ЋЕ ТО ОБЕЋАТИ ЗА СЛЕДЕЋЕ ИЗБОРЕ. НЕЋЕ НИКАД РИЈЕШИТИ. ДА ЈЕ ХТИО, МОГАО ЈЕ И ДОСАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2022 21:51

Па и треба крајисницима сви су они гласали за Додика сад нек суте..

Name

Паја

07.11.2022 21:55

Ало ТАЈ ИСТИ ЦЕНКОВИЦ ГЛАСА ЗА ДОДИКА И МЕ СЕРИ ВИСЕ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

07.11.2022 22:09

Може ли се тај отпад дислоцирати у Лакташе ? Отпад на отпад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацко

07.11.2022 22:18

Ста казе краки Косарац имамо тим и стратегију ал Хрвати све заврсили па иМилу је зајебо с лазима сад ови уз Уну сто подрзавају црвену банду нек узивају. Сто тразили то и добили

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА

07.11.2022 22:41

Не знам шта се чудимо, вођа правног тима је хрват који је максимално развлачио израду сратегије. Вођа експертског тима није дорастао томе, а у овом тренутку му је истекао мандат замјеника директора и тако да не излази из Себијине и Кошарчеве канцеларије да му продуже мандат. Уједно обећава како ће он то све покренути и спријечити само да га именују. Углавном народе они што живе у СА одлучују о вама, а СА је далеко од Трговске горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је да..

08.11.2022 05:54

Овај се случај води од 1998 године, од одлуке сабора РХ да се отпад одложи према граници са БиХ (смишљено), па до унске декларације 2006 чини ми се. Хрватска добија на времену док нас завлаче. На реду је да се ово изведе пред предсједништво и стави на дневни ред (ако Цвијановић не гласа против). Видјећемо још

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не будите,на крај срца

08.11.2022 07:16

Бурле се толико година бори,"За виталне националне интересе РС",у корист Хрватске,а,ви,би сад да га критикујете.Ко ће коме ,ако не,свој-своме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.11.2022 07:40

Да у БИХ функционише правна држава, проблем Трговске горе би већ бијо оспорен и била би забрањена изградња нуклеарног отпада, у процесу арбитраже судова у Хагу, или у Стразбуру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

08.11.2022 08:08

Јесте ли ви луди , знате да то све коци вас криминалац из лакктаса. Цовјек због пријатељства са цовицем једноставно вас је зртвовао а ви опет глласате за њега. Свака цаст , умри те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо/Милановић

08.11.2022 10:40

Сто Додо шути .изгледа друг Милановић га пелвовао са финим ријечима о њему и дао подршку у свачему наопаком и тако спава у том случају ко јање . Бас га брига за народ и РС колико и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ