Кинески рецепт успеха није могуће преписати

Под окриљем Кинеске медијске групе и “Ушће” медије, данас се у просторијама Културне Станице Свилара у Новом Саду одржао Форум младих Кине и Србије под називом “Нови пут, нова будућност”.

Свијет 07.11.2022 | 11:35
Кинески рецепт успеха није могуће преписати

На самом почетку одржана је пројекција видео снимака омладине Кине и земаља Централне и Источне Европе под мотоом “Шарена младост”, након чега је у видео формату емитована честитка Специјалне представнице за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, амбасадорке Ђијанг Ју.

Форум је отворио представник Кинеске медијске групе Луо Ћи, који је поздравио све присутне и пренео својевремену честитку Си Ђинпинга Светском форуму младих, да “млади људи из свих земаља треба да носе заједничке вредности мира, развоја, правичности, правде, демократије и слободе за цело човечанство”.

Бојан Лалић, саветник министра за иновације и технолошки развој и професор на новосадском универзитету, напоменуо је важност одржавања оваквих догађаја у актуелним тренуцима.

“Похвалио бих иницијативу да се проучавају важни догађаји у свету. 20. конгрес (Комунистичке партије Кине) је свакако интересантна ствар и ово је први пут да имамо један серијал догађаја, као овај који укључује младе, а који нас ставља у позицију да промишљамо и анализирамо нешто што се десило недавно, а не да промишљамо о неким последицама и искуствима које доживимо кроз две, три године. Мислим да је добро време, непосредно после важног догађаја, а 20. конгрес је прилично важан, са аспекта новог мандата председника Сија, и на неки начин историјски”.

Заменица директора Института за међународну политику и привреду, Ивона Лађевац, фокусирајући се на тему модернизације НР Кине изјавила је да “кинески рецепт није могуће преписати, а начин на који кинеско руководство промишља процесе развоја партије и државе показује да идеје социјализма и комунизма нису осуђене на пропаст , као што многи на Западу мисле”.

“Оно што разликује модернизацију каква се спроводи у Кини од других земаља јесте што она има елементе којих у другим земљама нема. Прва највећа разлика се огледа у броју становника и одлучној намери кинеског руководства да процес модернизације треба да значи бољи живот за све, не за политичку елиту.

Побољшавањем услова за унапређење економског развоја, модернизацијом производних процеса, остварени су бољи материјални услови који су и посредно и непосредно омогућили и културно-етички напредак и развој. До овакве споне је дошло захваљујући кинеском етосу и сталној тежњи да све и увек буде у хармонији једно са другим, да се одржи и очува хармонија и човечанства и природе.

Ако неограничено извлачимо из природе или јој наносимо штету, сигурно ћемо се суочити са њеном осветом. Због тога је Кина, иако опредељена за континуирану модернизацију, посвећена и одрживом развоју, али и очувању природе и њених ресурса. У овом смислу, можемо говорити о кинеској модернизацији као специфично неинвазивној.”

Петар Јеремић, менаџер за етичке стандарде Адриа Медиа Групе говорио је о прилици да буде присутан на 19. конгресу Комунистичке партије Кине.

“Мени је говор 2017. године био упечатљив по томе што сам тада схватио како ви можете да се развијате одрживо ако знате, ако имате план, ако знате где ћете правити град, кога ћете ту да населите, како ћете да образујете то становништво, и да организујете економију - и да на тај начин једноставно подижете животни стандард. Фасцинантно ми је било да тај план није само петогодишњи, него да се у том његовом говору јасно видело до 2049. године где ће Кина да буде у разним областима. Непроцењиво искуство ми је било”.

Свој допринос форуму дао је и Слободан Тркуља, српски инструменталиста и оснивач Кинеског фестивала светала у Београду и Новом Саду, који је свој дојам о искрености, срдачности и гостопримству кинеског народа пренео присутнима.

“Дуги низ година живећи на Западу, док сам студирао у Холандији, сам константно доживљавао једну врсту “ тихог шовинизма”, из простог разлога што сам долазио из Србије. И стално сам мислио да је проблем у томе што ја стварам - да то није довољно добро.

Испоставило се да је политичка коректност тада већ била поприлично присутна, јер оног момента кад смо отишли у Кину 2010. године, ја сам се у Кини осећао као код куће, јер начин на који су реаговали према мени, према нашој традицији, је директно осликавао њихову љубав и њихово поштовање према њиховом.

Јер оно што они вреднују у свом систему и њихова култура и јесте заснована на очувању традиције, се директно рефлектовало и на велики успех који смо ми као “Балканополис” имали тамо”.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мрга

07.11.2022 14:12

Економски спјех се постиже тако што народ шути, слуша и ради. Акценат код нас би требало обратити на ово "слуша", а ту убрајам и новопечене газде, које хоће да им други доносе новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.11.2022 14:54

Није јер кинези раде и улажу у реалну привреду, а код нас је једино исплативо бавити се политиком и паразитирати на државној сиси

ОДГОВОРИТЕ