Са народног скупа у Сјеверној Митровици поручено: Срби остају "своји на своме"

У Сјеверној Митровици завршен је велики народни скуп Срба, с циљем да се међународној заједници упути јасна порука да се не прихвата одлука премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија о пререгистрацији возила и његово одбијање да формира Заједницу српских општина како је утврђено Бриселским споразумом.

Србија 06.11.2022 | 13:20
Са народног скупа у Сјеверној Митровици поручено: Срби остају "своји на своме"

Скуп у Сјеверној Митровици са кога су се чуле порука мира и да Срби остају "свој на своме" завршен је пјесмом "Ово је Србија".

На народном скупу у Косовској Митровици окупило се данас преко 10.000 људи, а скуп је почео интонирањем химне "Боже правде" након чега је уследило обраћање говорника.

Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командандир полиције на КиМ обратио се ријечима: "Славни мој роде, част је данас стајати испред вас".

Поручио је да "Срби немају другу земљу и да хоће на својој земљи да саде цвеће које ће раширити мирис мира".

Подсјетио је на речи Патријарха Павла који је говорио да "пре него што ми судиш узми моје ципеле и иди њима". 

Окупљеним грађанима у Северној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић. Стевановићева је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.

"Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа", истакла је Стевановићева.

Стевановићева је рекла да људи на КиМ траже елементарна људска права. 

"Ово је наша порука мира, упућена међународној заједници, али и нашим комшијама и апел да се споразуми поштују", напоменула је Стевановићева. 

Милан Радојевић, бивши градоначелник Северне Митровице захвалио се свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

"Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику", истакао је Радојевић. 

Ракиц: Желимо само мир,доста је обесправљивања Срба на КиМ

Председник Српске листе Горан Ракић поручцио је данас да Срби на КиМ желе само мир, и наставиће да се боре за своја права, за поштовање споразума мирним и демократским средствима, јер је доста угњетавања и обесправљивања српског народа на КиМ.

“Желим да вам јавно вратимо мандате, јер сте нас ви бирали, а не Приштина”, рекао је Ракић окупљеним Србима, након што су јутрос Срби у косовским институцијама и званично поднели оставке.

Ракић је поручио да су се данас окупили да никад јаче, снажније, сложно и јединствено упуте поруку, Приштини и међународној заједници, да је доста шиканирања, малтретирања, угњетавања и обесправљивања Срба на КиМ.

Подсетио је да су Срби последњих годину дана ускраћени за право гласа на изборима и референдум, за слободу кретања и говора, док су политички представници под отпужбама без доказа, а цео север КиМ криминалзован.

“Отимали су људима имања, градили базе без законског права, лекарима онемгућавали набавку лекова и вакицна, малтретирали спортисте и претили их хапшењима. Небројено пута уз демонстрацију силе, малтретирали наше суграђане. Доста је гажења бирселских договора и права Срба”, поручио је Ракић.

Додао је да дана стоји пред својим суграђанима мирне савести, уверен да су Срби учинили све да кроз разговор и сарадњу решавају проблеме српског и албанског народа.

“Наша решеност да се кроз дијалог и примену споразума створе бољи услови за живот свих, је неупутна. Оставкама бранимо Бриселски споразум и међународно јавно право”, рекао је Ракић.

Указао је и да су Војса Османи и Аљбин Курти, као и други лидери из Пришине, на десетине пута поновили да за њих не постоји Бриселски споразум и да неће бити Заједнице српских општина, чиме су тај споразум поништили и пљунули у лице ЕУ, која је гарант његовог спровођења.

“Ми желимо мир, мир и само мир. Не наседајте на провокације, борбу ћемо наставити мирним и демократским средствима. Ми нисмо реметилачки фактор, никоме нећемо да претимо. Само хоћемо ЗСО, да се испуне обавезе, како је договорено у Бриселу. Да се поувку све једностране одлуке које се тичу регистарских таблица”, поручио је Ракић.

Пренео је Србима са КиМ срдачне поздраве председника Александра Вуцића, који је, казао је, од њих тражио да буду мирни и стрпљиви, да чувају мир, али и једни друге, те поновио да ће Србија бити уз свој народ у сваком смислу, и да неће дозволити убијање и протеривање Срба са КиМ.

“Захваљујући председнику Вучићу и Србији, Срби су данас на Космету. И биће и сутра, и прекосута, и на многаја љета. Ми смо овде своји на своме и нећемо одустати, јер одавде нема назад”, рекао је Ракић.

(Тањуг Фото: Б92)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Вишеград

06.11.2022 12:17

Свака част полицији и правосуђу.Овако се брани свој народ.А не као код нас.Нити решавају нерјешена убиства нити криминал,корупција цвјета.Само штите лопурде,име им се не помињало.Наша дјеца по свијету раде,желимо их,а они само себи намјештају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.11.2022 13:42

Е мој Вишеграде док се деца нагоде то су шумске јагоде

Name

Милица

06.11.2022 12:29

Имал неко од високих званичника ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2022 14:12

Па био је Ракић. Ко би требао још бити?

Name

Слаба енергија

06.11.2022 13:22

Скуп без енергије, порука, дугачки професорски говори који су сморили људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

06.11.2022 13:28

Треба на косову РС направити

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ

06.11.2022 14:45

Је Србија. То се не прави него наследјује од предака.

Name

055

06.11.2022 13:31

Тако је команданте полиције"слобода је задатак и циљ",нема алтернативе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица

06.11.2022 13:31

Додик а богами и пуно осталих политицара у Републици Српској су задњих година својим понасањем пуно уцинили да Срби на Косову не добију заједницу српских опстина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.11.2022 16:25

Могао бих да се слозим са Васим размисљањем.Додика не интересује Српски народ него власт и моц да унисти нас народ.За сада му иде све по плану.За опозицију немам ста да казем јер не могу ниста да одлуцују,треба их прво изгласати па тек онда би се могло реци несто о њима.За сада имају моју подрску.

Name

Будала као и ти

06.11.2022 13:37

И? Шта сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

06.11.2022 14:27

Све ми ово мирисе на оно "нико не смије да вас бије..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис да смије?!

06.11.2022 14:47

Онда си опако у заблуди.

Name

Пр

06.11.2022 14:55

Шта каже РТРС,2-2500људи на протесту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СЛАВИЦА

06.11.2022 14:59

ЗА БИ ЖЕЛИО ДА САМ ЈОШ МАЛО У КОМЕНТАРУ ЧУО ВАШЕ МИШЉЕЊЕ. ДОДИК ЈЕ СВЕ ЛОШЕ УЧУНИО ЗА НАРОД У РС ЗА СВЕ ВРИЈЕМЕ. 2О . ГОДИНА. 99 % ДИЈЕЛОВАЊЕЖА У ПОЛИТИЦИ, ЧАК СЕ МОЖЕ РЕЋИ И ИД 92. И ЦИЈЕЛО ВРИЈЕМЕ УНИШТАВАЈУЋИ РС, ЕКОНОМСИКИ, А БОГАТЕЋИ СЕБЕ И СВОЈЕ ПОЛТРОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозицијо РС

06.11.2022 15:25

Ово је скуп без борбе за власт и интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

06.11.2022 16:12

Истрајте у борби достојанствено, подршка нашем народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Славица

06.11.2022 19:34

Сад ће Додик са Ћовићем и у РСу да истријеби Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyw

07.11.2022 18:08

Мириши на подјелу!

ОДГОВОРИТЕ