Њемачки канцелар о посјети Кини: Било је корисно

По повратку из Пекинга, немачки канцелар Олаф Шолц се поново бранио од критика на рачун посете, али је рекао да вреди посетити Кину, јер су он и председник Си Ђинпинг заједнички изразили противљење употреби нуклеарног оружја у Украјини.

Свијет 06.11.2022 | 09:35
Њемачки канцелар о посјети Кини: Било је корисно

Шолц је у петак пожурио у једнодневну посету Кини, што је изазвало велико негодовање како у Немачкој, тако и међу њеним западним савезницима, који оптужују Пекинг за непоштену трговинску праксу, кршење људских права и суздржан став према рату Русије у Украјини.

„Пошто смо кинеска влада, председник и ја изјавили да нуклеарно оружје не треба да се користи у овом рату, само то је учинило путовање вредним труда“, рекао је Шолц на састанку своје Социјалдемократске партије.

Си је пристао да се супротстави употреби претње нуклеарним оружјем у Украјини, али није осудио руску војну агресију нити позвао Москву да повуче своје снаге.

Шолц је такође оптужен за наставак погрешне стратегије зависности од једне земље. Након што се прича несрец́но завршила прекомерном зависношц́у од гаса из Русије, Немачка сада постаје све више економски зависна од Кине, која јој је од 2016. године најважнији трговински партнер.

Али канцелар је одбацио ове критике, рекавши да се оне фокусирају на диверсификацију, која је кључна за ограничавање могуц́их негативних последица у случају погоршања односа, што се догодило у случају Русије. То је, како је рекао, рекао и директорима водец́их немачких компанија који су га пратили на путу за Кину.

"Имамо јасан план и следимо га. А то значи диверзификацију за све земље са којима тргујемо, посебно наравно за земљу која је тако велика и која има тако велики удео у светској економији", рекао је Шолц о Кини.

Према његовим речима, они ц́е наставити економску размену са Кином, али ц́е то учинити тако да у сваком тренутку могу да се изборе са ситуацијом, било за десет година или за 30 година.

Према неименованом извору, он је током путовања упозорио водец́е представнике немачких компанија као што су Дојче банка, Фолксваген, БАСФ, Сименс, БМВ, Мерк и БиоНтек да не стављају диверзификацију по страни. На састанку иза затворених врата, Шолц је наводно рекао да ц́е бити потребно 10 до 15 година да се у потпуности диверзификује немачка привреда.

(Курир.рс/РТВ СЛО Фото: ЕПА Yао Даwеи)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Свако нормалан

06.11.2022 09:28

Свако нормалан се противи томе било када и било гдје, али ту трку је давно запоцео бас Запад а корјени тога сезу бас из Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.11.2022 12:12

Предсједник СИ није прузио руку госту. То сасвим довољно говори .Дали је запад укапирао да се увалио у говна па сада трази како да се исцупа из њих.Све у свему ниста није нормално

Name

Кљуцна ствар

06.11.2022 12:43

Неповјерење, односно повјерење које је похлепни Запад сатрао. Тако да је то сада све јако јако компликовано. Запад је огољен до срзи у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ