"Шта је човјек урадио, то је за сваку осуду"

“То је за сваку осуду што је човјек урадио, али гдје су сви ти људи који су све то коментарисали? Гдје су сви ти људи који су шеровали, лајковали, подржали тог човјека? Ту је кључно питање. Мислим да у овом случају треба да оптужимо човјека и ту нема дилеме, али је оно што се десило искључиво на грађанима.”, каже Јурић.

Република Српска 04.11.2022 | 22:36
"Шта је човјек урадио, то је за сваку осуду"

Самоубиство Младена Дулића из Лакташа, који је дигао руку на себе због видео снимка обајвљеног на друштвеним мрежама, била је једна од тема у емисији "Изазови" БН телевизије.

- Особа која је направила снимак младића Младена Дулића, законски се може санкционисати само за неовлашћено снимање. Међутим, важна је колективна одговорност друштва, каже  Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану дјецу из Београда.

“То је за сваку осуду што је човјек урадио, али гдје су сви ти људи који су све то коментарисали? Гдје су сви ти људи који су шеровали, лајковали, подржали тог човјека? Ту је кључно питање. Мислим да у овом случају треба да оптужимо човјека и ту нема дилеме, али је оно што се десило искључиво на грађанима.”, каже Јурић.

“Онога тренутка када се фотографија или видео снимак пусти у дигитални свијет, ви више немате контролу над тим, нити знате који круг људи је укључен у то злостављање? Апелујемо на родитеље да провјере како њихово дијете проводи вријеме ван куће и да његују однос повјерења.”, наглашава омбудсмен за дјецу Републике Српске Гордана Рајић.

Правосудне институције требају бити отвореније према онима који пријављују кривична дјела вршњачког или насиља на интернету.

“Притисак јавности ће свакако утицати на то зато што су код нас сви ти органи постављени на потпуно погрешан начин. Они се не баве откривањем кривичних дјела, они само поступају по пријавама.”, наводи адвокат Бојан Стојановић.

- У порасту је вршњачко насиље у Републици Српској, наводи психолог Данијела Остојић.

“Мислим да школски систем иако има протоколе, исте не примјењује. Или, просто људи у школском систему нису довољно свјесни да се заправо ради о вршњачком насиљу. Тако кажу нпр. `Ма пустите их, то су дјеца, само се играју!`, а ја у подацима добијем чисту клиничку слику агресивног понашања.”

- Дијете које је агресивно такође је жртва, као и оно које трпи насиље, додаје Остојићева.

“Не зна се коме је ту теже. Ми углавном радимо са жртвама вршњачког насиља. То су углавном дјеца посљедње 2-3 године са изузетно депресивном клиничком сликом, са вербализацијама типа: `Ја не могу више да издржим! Ја ћу се убити!`

Такве изјаве су аларм за узбуну. Савјет родитељима даје Игор Јурић.

“Сједите са дјететом од 12-13 година и читајте коментаре и слушајте дјецу како они закључују да ли је нешто шала? Да ли је нешто увреда или један коментар позитиван? Реагујте када видите да су погрешна размишљања Вашег дјетета, али то заједно радите.”

Адвокат Стојановић, апелује на полицију и Тужилаштво који процесуирају ова кривична дјела да се и код њих више ради на едукацији, да се више специјализују. Односно да постоје лица која ће водити такве предмете, да се ангажују стручна лица као сарадници у тим предметима. 

На насилне облике понашања утичу друштвена средина и интернет, зато је потребано развијати свијест о интернет и вршњачком насиљу, како би се заштитили од фаталних исхода, закључено је у " Изазовима".

(БН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Мирко

04.11.2022 22:06

Кључно питање није закон него да ли је тај Вељко Тришић брат или рођак мужа Горице Додик!? Ако је то тачно, онда квака лежи ту, а не у закону!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само побјеци

05.11.2022 05:32

Тузиоце сауцеснице у убијању младог зивота. И ви полиxајци којима се обрацао сте сауцwсници

Name

Ре

05.11.2022 06:19

Ако је повезано са Додиком онда овај Трисиц ниста неце бити крив јер ови Додиковци могу да раде ста хоце за њих закон не постоји..Примјер само ево јавно је Змај од Сипова извриједјао Бореновица и Јелену па ником ниста,,секта је то.

Name

ре

05.11.2022 06:24

Тата јој је,какве сад везе има ко је цији,срамота је понизавати некога као сто је он урадио,и до цега је то довело на крају,такве ствари убудуце законом строго казњавати

Name

Министар

05.11.2022 07:21

РЕ Мирко Кљуцно питање је недостатак свијести и пристојности. Овај млади цовјек је зелио да се постеним радом избори за своју егзистенцију. Умјесто да то остане непримјецено као нормална и уобицајена појава, велики број људи је одлуцио да га исмијава. А када је досло до смрти, велики број људи је горим тоном ударио на Трисица. Не изједнацавам, нити оправдавам Трисица али умјесто да из овога људи извуку поуку, досло је до јос вецег испливавања социопатије. Одавно је досло вријеме да се поцнемо бавати понасањем великог процента популације. Код нас је срамота отици психотерапеуту и психијатру али многе није срамота реци да Трисица треба убити. Ти несрецници не схватају да тиме постају исти као он и да им је потребна помоц.

Name

Боки

05.11.2022 13:34

Свеће проћи као са јадним Драгичевић и много других поштени којису били жртве папак хоботниве

Name

Ре

05.11.2022 18:20

Претјерујес са фантазијама

Name

Цццц

04.11.2022 22:09

Ми смо необразовано друштво нама је све оно што не ваља је у реду и ми се томе радо смијемо и уживамо понижавати друге. И тог несретног дечка су уживали исмијавати од онога ко га је пропитивао И снимао до оних који су то лајковали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оки

05.11.2022 06:27

снимак је довео до трагедије,али јос висе је довело исмијавање и лајковање

Name

Ре

05.11.2022 06:56

Зато готово све земље и државе имају сајбер полицију која се бори и хапси против овог вида насиља, а ови наши ни чули још нису за то

Name

Овако

04.11.2022 22:17

Е да јест сигурно би радио на пумпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.11.2022 05:55

Зашто се свак бави овим проблемом Зашто једном у веку полиција часно не одради оно што треба.Мора ли се из авиона видети да је под чизмом секте

Name

Ре

05.11.2022 06:24

Па родбина низег и ниског интелекта и креце од пумпе!!!

Name

Питам

04.11.2022 23:06

Поштовани из Омбудсмана, само се јавите када треба нешто додати и рећи о дјечији правима! А гдје су та права да дјеца одрастају у здравој средини и да их заштитимо тако што ћемо их научити да живе у здравијој средини. Не може се избјећи савремен начин живота, али могу се неговати моралне вриједности и учити их од малена. Мало се запитајте какав је то савремен живот када гостујете у емисији и одговорите себи искрено, нама нисте када смо вас звали у Омбудсман и питали зашто дјеца 4. и 5. разреда сједе у кафани Фабрика Цоффе на кафи, купују се у каду еспресо, неко им то продаје без родитељске пратње, без родитеља!!! Зашто је то дозвољено госпођо Гордана, постоје ли какве инспекције у овој држави да прате шта раде дјеца у кафани, на улици?! Зашто нам се спусти слушалица када вас позовемо због тога? Ваш колега је спустио слушалицу због тога. Зашто се дјеца фотографишу са том кафом и дијеле то на снепчету? Зар није боље да иду кући попити млијеко, какао или да им неко од укућана направи гриз са млијеком за здраве зубе!!! Ето питам, а ви осудите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.11.2022 16:47

Ови Обдусмани су само јос једна институција која постоји ради себе то све треба укинути.Сто висе разних институција веце је Зло.

Name

Ре: Питам

05.11.2022 20:57

Иста ствар је и са насом дјецом из 4 основне сколе из Приједора и Бањалуке на, замислите, по Наставном плану и програму обавезном сколовању у природи. То сколовање се одвија викендом, у вријеме Републицког празника и то из разлога како институције које би морале, не могу реаговати на вријеме, па се докази о тровању сакрију. Не би ме изненадило да се радило и о свјесном тровању, ако узмемо у каквој дрзави зивимо и какви људи су на кљуцним позицијама за доносење одлука, Омбудсман је само јос једна од њих. Обавијестио сам их исту ноц кад сам сазнао да нити једна друга институција неце реаговати на вријеме, написао им сва сазнања са лица мјеста која су ми дјеца, па и моје, пренијели. Они су мени након скоро мјесец дана доставили званицан допис у вези неке истраге везане за сколу из Бањалуке и то оно сто смо сви пар дана прије цули од тих квазиинституција у обицном саопстењу. Ја сам осим тих 260КМ које је по Закону предвидјено да се финансира из будзета Министарства, додао јос дзепарац, плус преко 50КМ на лијекове дјетету, а вријеме и цекања испред Дома здравља, приватно тестови столице, урина итд... на западу скола у природи није нацин да се обезбједи хотелима профит, него настава у природи кад год то временски услови дозволе, одмах ту негдје поред сколе, у парку, поред ријеке...видим то сваки дан у Словенији, Аустрији...

Name

Момак

05.11.2022 06:16

Је пријавио ПОЛИЦИЈИ у Лакташима,,,, ,Није доказивао али да је,??Ставио би пола живота на КОЦКУ,да је и од стране Полиције исмијан и понижен,Везано за овај Случај, имали смо сличан Случај,пријаве за КРИМИНАЛНИ случај,у Полицији у ЛАКТАШИМА и били смо понижени,и још добро смо прошли,А тај "мафијозо" Полицајац је сада ШЕФ .Ако некога занима име.??? А ми смо се Вратили понижени осрамоћени,и покрадени.Е толико о томе.Мој НАРОДЕ Цијела БиХ,мислим и на Р.С.је обични ЕЛДОРАДО,за криминалце.превсранте,и Лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.11.2022 07:29

ДА. СТВАР ЈЕ,У ТОМЕ, АКО ЈЕ ТРИШИЋ, РОЂАК СА ГОРИЧИНИМ МУЖЕМ, ОНДА ЈЕ БИЛА НАМЈЕРА ПОНИЖАВАЊА. ТАКВА ОКРУТНА РАДЊА ПРЕМА НЕВИНОМ, МЛАДОМ БИЋУ, ПРОГЛАСИТИ Ш А Л О М. ТО ЈЕ ПОНИЖАВАЊЕ СВИХ ЉУДИ, КОЈИ ПОШТЕНО МОРАЈУ ДА РАДЕ ЗА , 6ОО, 7ОО, А РИЈЕТКО ЗА 8ОО, ДА БИ ПРЕХРАНИЛИ СВОЈУ ПОРОДИЦУ. А ТРИПИЋ ЈЕ ПРИМИЈЕР, СИЛОВНОГ, БОГАТОГ, КОЈИ СЕ "С Н А П А О" У ИВОМ СИСТЕМУ. ПА МУ ЈЕ ДОСАДНО И МАЛО ДА СЕ ЗАБАВИ ЗАЈЕБАВАЈУЋИ ПОШТЕНЕ, ИСКРЕНЕ. АЛИ ОВИ У ВЛАСТИ ЗНАЈУ СЕ ДОСИЈЕТИТИ И НЕВЈЕРОВАТНОГ. ДА ЈЕ ТО Ш А Л А. ДА БИ ОДБРАНИЛИ, КОГА ХОЋЕ, А И ОКРИВИТИ КОГА ХОЋЕ. СИРОТИЊА ЈЕ УПРАВО ИЗАБРАЛА И ДАЉЕ ОВУ БАХАТУ ИТД, ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

05.11.2022 07:35

Сви они који су коментарисовали лајковали шеровали или како год већ могули мирно спавати а они који имају и дјецу бојели се бога овај младић нек почива у миру а сви који су га исмијавали ако могу спавати и нису људи него само људско дно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропало друштво

05.11.2022 08:03

Бахати,примитивни,без морала,од предсједника државе до најнижих слојева друштва. Неминовна је пропаст,овдје на ове здраве и лијепе просторе требају доћи и доћи ће пуно бољи и нормалнији људи а ми сви идемо у прошлост пуно брже него што смо и мислили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.11.2022 08:05

Сви ви који коментаришете осуђујете или не све то радите на основу претпоставки а не на основу чињеница. Већина вас незна ништа о том дечку а ни о ономе који снима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.11.2022 08:54

А шта то не зна што ти знаш?

Name

Ре

05.11.2022 09:45

Горане,изнеси ти ЧИЊЕНИЦЕ ,нама који не знамо, а коментарисемо! Ето,кад ти знас!

Name

Дјордје

05.11.2022 08:42

У порасту!!!!! Какав црни пораст, вршњачко насиље је никад присутније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

05.11.2022 08:58

И ЈА БИ СТАВИО ПОЛА ЖИВОТА, ДА СУ ГА У У ПОЛИЦИЈИ, ПОНИЗИЛИ У ОЧИ, ДА НЕ КАЖЕМ ИСМИЈАВАЈУ. ИМАМ ИСКУСТВА ПРЕД КОЛИКО НАРОДА НИЗАШТА ИГНОРИШЕ, ДРЗАК, БАХАТ ОНАКО ТРБЛАВ ПОЛИЦАЈАЦ ПРЕМА МЛАДОЈ ЖЕНИ. ПРЕД МУПОМ. А ПРИЈАВЕ ЖЕНА ЗА НАСИЉЕ СУ УВИЈЕК СОРДЊА. У ОЧИ, ИЗА ЛЕЂА И МНОГО НЕ КРИЈУ. ИЗМАЂУ СЕБЕ. СЛОЖНО. ПРОСТАЦИ СУ МНОГИ ПОЛИЦАЈЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

""

05.11.2022 10:21

Требао би Сад Баја,да стави ЗМАЈА Од Шипова за Директора полиције,"није зајебанција" Гарант био би бољи од многих Бајиних ТРБЛОЊА,који су малтретирали Друдницу.

Name

РЕ ГОРАН

05.11.2022 09:04

ПРОЧИТАЈ КОМЕНТАР ПРОПАЛО ДРУШТВО. КОЈИ ПРИЗНАМ. И ЈОШ ГОРЕ ЈЕ. А ТИ БИ ГОРАНЕ, ИЗГЛЕДА ДА КАЖЕШ"КРИВ ОНАЈ КОЈИ СЕ НЕ МОЖЕ БРАНИТИ". СРАМ ТЕ БИЛО. ШТА ЋЕ ТИ ДИЈЕЦА ДОЧЕКАТИ. У ПРЊАВОРУ СУ ПРИЈЕ ГОДИНУ, ДВИЈЕ, ХАПСИЛИ, ЗА ПРОСТИТУЦИЈУ СА МАЛОЉЕТНИЦАНА. СТАРКЕЉЕ БОГАТАШИ. НА ТВ ХАЈКА. А ПОШТО ЈЕ ТО СИРОТИЊА, А ПАРЕ РАДЕ, СИГУРНО СЕ ПРЕКО ПОЛИЦИЈЕ СВЕ ЗАТАШКАЛО. ПРОПАЛО ЈЕ ОВО ДРУШТВО. ОД ПРЕДСЈЕДНИКА ДРЖАВЕ ПА ДО ДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буцо

05.11.2022 09:13

Мислим да смо у једној ери из које нам нема повратка! Ери интернета и друствених мреза. Мислим да је то орузје опасније и од нуклеарног. Из разлога сто је то орузје доступно ама бас сваком земљанину,а назалост 95% нас земљана незна са тим орузјем баратати. Тема је сирока. А назалост мислим да нас неводи добру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицна сеоска дзукела

05.11.2022 13:25

Главни "гријех"младог дјецака је само сто је зелио постено зарадјивати свој хљеб сто јеу овако корумпираном друству велики гријех. Ваљда се зна неки ред, прво постанес "њихов"цлан ,а онда ти не треба ни знање ни диплома као сто је нема ни овај бескрупулозни "сниматељ" ,и сто је нај вазније не треба ти карактер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.11.2022 14:48

Друство такво назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

05.11.2022 17:40

Има ли неко да ми објасни да ли се пријава за посао подноси пумпађији или у кадровску службуТо нико не спомињеПумпађија је прекорачио своја овлаштења и довео дечка у заблуду која је имала тужан епилог.Пумпађија га је требао само упутии у кадровску службу фирме а не лажно са представљати и примати молбе.

ОДГОВОРИТЕ