Одржан помен за погинуле студенте Универзитета у БЛ

Полагањем вијенаца на Спомен плочу на платоу код Правног и Машинског факултета у Бањалуци одата је почаст за 87 погинулих студената,радника и професора Универзитета у Бањалуци током Одбрамбено отаџбинског рата.

Република Српска 04.11.2022 | 15:51
Одржан помен за погинуле студенте Универзитета у БЛ

Полагању вијенаца присуствовали су бројни званичници, студенти, али и породице страдалих. Војин Чавић из Мркоњић Града, отац погинулог студента Слободана каже да ће вјечно бити поносан на свог сина.

"Син ми је имао 25 година кад је 9 студената погинуло на Грабежу и мој је погинуо тамо покој души свима. Кад би сад имао 100 синова онаквог не бих имао“, каже Војин Чавић, отац погинулог студента.

Вијенце су, између осталих, положили и представници Универзитета у Бањалуци и ресорног министарства. Поручено је да се увијек мора чувати сјећање на студенте и раднике Универзитета који су за стварање Републике Српске дали оно најсветије што су имали - своје животе.

"Република Српска се никада неће моћи одужити овим младим људима који су у најљепшем дијелу свог живота књиге замијенили пушкама. Такво је вријеме било, отаџбина је то од њих тражила и они су свој допринос отаџбини дали", каже Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. 

„У формирању Ррпублике Српске  учествовали су чланови академске заједнице из реда студената и запослени, у стварању мира и орука је да мир морамо пажљиво чувати и никада не заборавити оне који су стварали Републику Српску и обезбиједили нама мир и достојанство“, истиче Радослав Гајанин, Ректор Универзитета у Бањалуци.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да ће Српска бити вјечно захвална студентима и професорима који су показали велику храброст и придружили се борбу за слободу Републике Српске.

"Сви су имали усађени ген патриотизма, одазвали се позиву и упућени су на најкритичније тачке фронта и бојишта. Један дио њих је цијену слободе платио цијену слободе својим животима и уградио своје животе у темеље Републике Српске", истиче  Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Студентска бригада формирана је 4. новембра 1994. године и имала је 2.104 припадника у саставу Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.Имена 87 погинулих студената и радника Универзитета урезана су на спомен-плочи између Правног и Машинског факултета у Бањалуци.

(БН Фото: Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бања Лука

04.11.2022 15:00

Нидје везе..само полагате вјенце..дизете споменике..а зиви борци се боревза голу егзистенцију...једите висе говна..мајмуни ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

04.11.2022 15:03

Баш тако...срам вас било

Name

Ре

04.11.2022 15:19

Ова недузна дјеца, момци су изгинули и треба их памтити, сјећати их се и молити Богу за њих. Они и њихове породице су највецу могућу жртву у рату дали и то треба поштовати. А жив човјек може на милион начина функционисати и борити се.

Name

П.г.

04.11.2022 15:57

Покој им дуси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затворити

04.11.2022 15:58

Битанге које су иако знајући да Це Дејтон слали омладину у смрт. Освета лоших дјака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

04.11.2022 17:20

Вјечна им слава, и за све хвала.

Name

БЛ

04.11.2022 17:39

Лопов и криминалац кад те се сјети, они који су се богатили на тудим зивотима, то је највеца залост овог друства. То нису студенти, то су припадници војске која је осудјена за генозид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

05.11.2022 01:12

Срам да те буде иди на ваше портале. Војска Републике Српске није никад осуђена за геноцид, а ко јој суди треба само да буде поносна као што је и била.

Name

Xxцx

04.11.2022 17:59

За ово се гинуло?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индеx

04.11.2022 19:56

Оставите дјецу да почивају у миру ,срам вас било .Црвена секта неког жали ,све сами дезертери ,крадљивци .Срам вас било .Борачка ,Рајчевић,боље да заобидјете све што је у вези са борцима ,бруко и срамото људског рода ,само грабите себи ,а преживјели борци умиру од глади .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љути крајишник

05.11.2022 19:03

То захвалити треба лично Младићу и Крајишнику и Радовану . А Младић их је постројио и прозивао да су пи.к. бањалучке које се извлаче на конто факса да не иду на ратиште и онда их преко чистине слао у сигурну смрт да нахрани своју ситну душу и пред покрет им говорио да им Сарајлије бране кућу и њих саме , док су у то вријеме по Бања Луци све ал баш све Сарајлије били "донатори" и нису били ни секунде на ратишту али су зато носали кожне јакне и возали ТАС-ове ГОЛФ-ове покрадене из ТАС-а . ЕЕЕЕЕЕ то су највећи крвници Српског народа! Лака им црна земља била , свим студентима и свим борцима који положише кости у темеље Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ