Održan pomen za poginule studente Univerziteta u BL

Polaganjem vijenaca na Spomen ploču na platou kod Pravnog i Mašinskog fakulteta u Banjaluci odata je počast za 87 poginulih studenata,radnika i profesora Univerziteta u Banjaluci tokom Odbrambeno otadžbinskog rata.

Republika Srpska 04.11.2022 | 15:51
Održan pomen za poginule studente Univerziteta u BL

Polaganju vijenaca prisustvovali su brojni zvaničnici, studenti, ali i porodice stradalih. Vojin Čavić iz Mrkonjić Grada, otac poginulog studenta Slobodana kaže da će vječno biti ponosan na svog sina.

"Sin mi je imao 25 godina kad je 9 studenata poginulo na Grabežu i moj je poginuo tamo pokoj duši svima. Kad bi sad imao 100 sinova onakvog ne bih imao“, kaže Vojin Čavić, otac poginulog studenta.

Vijence su, između ostalih, položili i predstavnici Univerziteta u Banjaluci i resornog ministarstva. Poručeno je da se uvijek mora čuvati sjećanje na studente i radnike Univerziteta koji su za stvaranje Republike Srpske dali ono najsvetije što su imali - svoje živote.

"Republika Srpska se nikada neće moći odužiti ovim mladim ljudima koji su u najljepšem dijelu svog života knjige zamijenili puškama. Takvo je vrijeme bilo, otadžbina je to od njih tražila i oni su svoj doprinos otadžbini dali", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

„U formiranju Rrpublike Srpske  učestvovali su članovi akademske zajednice iz reda studenata i zaposleni, u stvaranju mira i oruka je da mir moramo pažljivo čuvati i nikada ne zaboraviti one koji su stvarali Republiku Srpsku i obezbijedili nama mir i dostojanstvo“, ističe Radoslav Gajanin, Rektor Univerziteta u Banjaluci.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da će Srpska biti vječno zahvalna studentima i profesorima koji su pokazali veliku hrabrost i pridružili se borbu za slobodu Republike Srpske.

"Svi su imali usađeni gen patriotizma, odazvali se pozivu i upućeni su na najkritičnije tačke fronta i bojišta. Jedan dio njih je cijenu slobode platio cijenu slobode svojim životima i ugradio svoje živote u temelje Republike Srpske", ističe  Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Studentska brigada formirana je 4. novembra 1994. godine i imala je 2.104 pripadnika u sastavu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.Imena 87 poginulih studenata i radnika Univerziteta urezana su na spomen-ploči između Pravnog i Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

(BN Foto: Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

04.11.2022 15:00

Nidje veze..samo polagate vjence..dizete spomenike..a zivi borci se borevza golu egzistenciju...jedite vise govna..majmuni ..

ODGOVORITE
Name

Vvv

04.11.2022 15:03

Baš tako...sram vas bilo

Name

Re

04.11.2022 15:19

Ova neduzna djeca, momci su izginuli i treba ih pamtiti, sjećati ih se i moliti Bogu za njih. Oni i njihove porodice su najvecu moguću žrtvu u ratu dali i to treba poštovati. A živ čovjek može na milion načina funkcionisati i boriti se.

Name

P.g.

04.11.2022 15:57

Pokoj im dusi.

ODGOVORITE
Name

Zatvoriti

04.11.2022 15:58

Bitange koje su iako znajući da Ce Dejton slali omladinu u smrt. Osveta loših djaka

ODGOVORITE
Name

Mm

04.11.2022 17:20

Vječna im slava, i za sve hvala.

Name

BL

04.11.2022 17:39

Lopov i kriminalac kad te se sjeti, oni koji su se bogatili na tudim zivotima, to je najveca zalost ovog drustva. To nisu studenti, to su pripadnici vojske koja je osudjena za genozid.

ODGOVORITE
Name

Mirko

05.11.2022 01:12

Sram da te bude idi na vaše portale. Vojska Republike Srpske nije nikad osuđena za genocid, a ko joj sudi treba samo da bude ponosna kao što je i bila.

Name

Xxcx

04.11.2022 17:59

Za ovo se ginulo?????

ODGOVORITE
Name

Index

04.11.2022 19:56

Ostavite djecu da počivaju u miru ,sram vas bilo .Crvena sekta nekog žali ,sve sami dezerteri ,kradljivci .Sram vas bilo .Boračka ,Rajčević,bolje da zaobidjete sve što je u vezi sa borcima ,bruko i sramoto ljudskog roda ,samo grabite sebi ,a preživjeli borci umiru od gladi .

ODGOVORITE
Name

Ljuti krajišnik

05.11.2022 19:03

To zahvaliti treba lično Mladiću i Krajišniku i Radovanu . A Mladić ih je postrojio i prozivao da su pi.k. banjalučke koje se izvlače na konto faksa da ne idu na ratište i onda ih preko čistine slao u sigurnu smrt da nahrani svoju sitnu dušu i pred pokret im govorio da im Sarajlije brane kuću i njih same , dok su u to vrijeme po Banja Luci sve al baš sve Sarajlije bili "donatori" i nisu bili ni sekunde na ratištu ali su zato nosali kožne jakne i vozali TAS-ove GOLF-ove pokradene iz TAS-a . EEEEEE to su najveći krvnici Srpskog naroda! Laka im crna zemlja bila , svim studentima i svim borcima koji položiše kosti u temelje Republike Srpske.

ODGOVORITE