Си Ђинпинг отворио 5. Међународни сајам увоза у Шангају

Председник Кине Си Ђинпинг је данас путем видео везе присуствовао и говорио на свечаном отварању 5. Међународног сајма увоза у Шангају.

Свијет 04.11.2022 | 15:18
Си Ђинпинг отворио 5. Међународни сајам увоза у Шангају

„Пре пет година најавио сам организацију Међународног сајма увоза са циљем повећања отварања Кине, како би велико кинеско тржиште постало огромна шанса за цео свет. Данас, сајам је постао прозор кроз који Кина гради нови развојни образац, платформа на којој Кина унапређује отварање високог стандарда као и јавно добро у чијим користима ужива цео свет“, навео је Си у говору под насловом „Заједничким напорима за лепу, отворену и просперитетну будућност“.

Си је нагласио да је отварање важан мотор напретка људске цивилизације и неминован пут ка просперитетном развоју света. У овом тренутку, убрзавају се велике промене невиђене у протеклих сто година и недостаје покретач опоравка светске привреде.

- Кроз отварање треба да решавамо проблеме у развоју, удружимо снаге за сарадњу, стварамо тренд иновација и остварујемо узајамну корист, и на тај начин непрестано унапређујемо економску глобализацију, повећавамо мотор развоја у свим земљама, како би користи развоја на бољи и равноправнији начин уживали народи свих земаља, подвукао је Си.  

На 20. Националном конгресу Комунистичке партије Кине је наглашено да ће Кина инсистирати на основној политици отварања према свету, стратегији о остварењу узајамне и заједничке користи, правом путу ка економској глобализацији, као и на интеракцијама између ресурса на домаћем и међународном тржишту.

Кина ће такође путем сопственог развоја пружати нове прилике свету и унапређивати изградњу светске економије отвореног карактера, нагласио је председник Кине.    

Кина ће са свим земљама поделити шансе огромног тржишта, убрзати изградњу снажног домаћег тржишта, побољшати трговину робом, унапредити иновације трговине услугама, повећати увоз висококвалитетних производа, изградити водећу зону за сарадњу е-трговине међу земљама дуж „Појаса и пута“, изградити демонстрационе зоне за иновацију трговине услугама, и унапредити заједничку изградњу „Појаса и пута“.

Кина ће стабилно повећати отварање правила, управљања и стандарда, спроводити Листу за стимулисање улагања страних предузећа, спроводити стратегије о пробној зони за слободну трговину, убрзати изградњу луке за слободну трговину на острву Хаинану, играти улогу платформе за реформе и отварање Кине према свету.

Кина ће унапредити све земље да заједно поделе прилике међународне сарадње, унапредити трговинске и инвестиционе олакшице, јачати координацију међународних макроекономских политика, активно унапредити Свеобухватни и прогресивни споразум о транспацифичком партнерству (ЦПТПП), повећати мрежу зоне за слободну трговину према целом свету, одлучно подржати развој земаља у развоју, и унапредити изградњу заједнице заједничке будућности.

Кина жели да заједно са свим земљама, инсистира на правом мултилатерализму, прикупи више сагласности о отварању, и да савлада потешкоће са којима се суочава глобална економија, како би отварање донело нову светлу будућност глобалном развоју, закључио је председник Си, преноси КМГ.

(БН Фото: КМГ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ре

04.11.2022 16:02

Кинези су мудар народ. Треба добро размислити шта то нуде свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

04.11.2022 16:36

Нуде да се иде у цркву и да се моли богу.

Name

Ста? Па зна се!

04.11.2022 17:26

Црвени змај це 2050 бити апсолутни владар свјетом без икакве физицке агресивности за разлику од праксе Запада. Они то цине онако "мекано" љупко, суптилно, (све свила и кадифа) и јако интелигентно....

Name

Корослав

04.11.2022 16:15

Треба му реци нек открва тројке на овој слици.Ја сам зспазијо 3.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биолог

06.11.2022 10:44

Када су питали кинеза ста мисли о отварању кинеског трзиста свету , он је одговорио : с тим долазе и бубасвабе , комарци , пијавице...

ОДГОВОРИТЕ