Кина и Немачка истичу сарадњу „у времену промена и нестабилности“

Немачки канцелар Олаф Шолц, први лидер ЕУ који је дошао у Пекинг након успешног сазивања 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине, боравио је у петак у званичној посети Кини.

Република Српска 04.11.2022 | 14:09
Кина и Немачка истичу сарадњу „у времену промена и нестабилности“

Констатујуц́и сложен и флуидан међународни пејзаж, кинески председник Си Ђинпинг рекао је Шолцу да две велике земље, са великим утицајем, треба да раде заједно „у времену промена и нестабилности“ и да више доприносе глобалном миру и развоју.

Шолц је нагласио да се његова земља нада да ц́е одржати комуникацију и координацију са Кином како би боље заштитила регионални и светски мир и безбедност.

Сарадња Кине и Немачке користи ЕУ и свету

Пошто је Немачка кључна земља у ЕУ, просперитет континента је уско повезан са Немачком, па ц́е продубљивање сарадње Кине и Немачке и Кине и ЕУ служити интересима обе стране и шире. Током њиховог састанка, Си је нагласио да је Кина спремна да ради са Немачком на изградњи свестраног стратешког партнерства оријентисаног на будуц́ност и подстицању новог напретка у односима Кине и Немачке и Кине и ЕУ.
Кина и Немачка треба да поштују једна другу, да се придржавају суштинских интереса једне друге, да се придржавају дијалога и консултација и да се заједнички одупру мешању и конфронтацијама у табору, рекао је Си.

Кина је спремна да ојача координацију и сарадњу са Немачком и ЕУ у међународним пословима и заједнички пронађе решења за глобална питања попут климатских промена, заштите биодиверзитета и безбедности хране, рекао је председник.

Немачка се противи конфронтацији у логорима, нагласио је он.

У међувремену, двојица лидера су разменила мишљења и о кризи у Украјини. Кина подржава Немачку и ЕУ у игрању важне улоге у промовисању мировних преговора и изградњи уравнотеженог, ефикасног и одрживог европског безбедносног оквира, рекао је Си.

Кинеско-немачка сарадња показује огроман потенцијал

Посета немачког канцелара поклапа се са 50. годишњицом успостављања дипломатских веза између Кине и Немачке. Током протеклих 50 година, практична сарадња Кине и Немачке се продубила, а билатерална трговина је порасла за скоро хиљаду пута, рекао је Си и додао да две стране треба да наставе да праве „торту“ заједничких интереса.

С тим у вези, истакао је ревитализацију сарадње у новим областима као што су нова енергија, вештачка интелигенција и дигитализација уз проширење потенцијала сарадње у традиционалним областима.

Шолц је рекао да је Кина важан економски и трговински партнер Немачке и Европе, а његова земља је спремна да продуби економску и трговинску сарадњу са Кином.

Немачка чврсто подржава трговинску либерализацију и економску глобализацију и противи се „раздвајању“, нагласио је он.

Кина је шесту годину заредом била најважнији трговински партнер Немачке у 2021. Обим трговине између њих порастао је на више од 250 милијарди долара у 2021. са мање од 300 милиона долара на самом почетку дипломатских односа.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Добро

04.11.2022 14:02

Знамо како је то врзино коло све функ. до сада (ко јр коме дузани како је досло до тога) али нико није сигуран како даље?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

04.11.2022 14:49

А овде неки не баш нарочито интелигентни људи кажу Кина уз руссију..а Кина се удаљава све више од руссије,јер са лудим народом неће нико посла да има..поражени војно,економски,политички..кина се окренула онима који имају лове..ЕУ,САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

05.11.2022 11:47

Само нека се надају да су то земље са ловом и просперитетом.

Name

Русија нема дугова

04.11.2022 16:54

Ни према коме,дузни су само њој постовање али?!

ОДГОВОРИТЕ