Министар Ћорић уцјењивао кинеску компанију која гради аутопут Бањалука – Приједор?!

Још увијек актуелни министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Ћорић сумњичи се да је уназад годину дана у више наврата уцјењивао представнике кинеске компаније “Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)” у вези са изградњом ауто-пута Бањалука – Приједор, сазнаје портал Инфовеза.

Република Српска 04.11.2022 | 11:50
Министар Ћорић уцјењивао кинеску компанију која гради аутопут Бањалука – Приједор?!

Влада Српске је још у децембру 2018. године потписала уговор о концесији са наведеном фирмом, али упркос снажном инсистирању јавности да се тај уговор добије на увид, он још увијек није објављен и држи се у тајности.

Према ријечима упућених у сам случај, вјероватно је и сама та чињеница допринијела томе да се појединци из власти дискреционо понашају и покушавају да остваре личну корист за себе.

Како наш портал сазнаје, Недељко Ћорић се, заједно са својим сарадницима, сумњичи за кривична дјела уцјене, погодовање и стицање противправне имовинске користи. Уцјена се односила на избор извођача радова за ауто-пут Банајлука – Приједор и избор послова независног надзора радова на предметној изградњи. Ћорић је од Кинеза захтијевао да изградњу пута врши компанија „Приједорпутеви а.д. Приједор“, а да за независно тијело које ће надгледати изградњу буде изабрана фирма „АГ Институт д.о.о. Нови Сад“.

Посебно је занимљива чињеница да су Тужилаштву БиХ у кривичној пријави поднесени и аудио записи са састанака (било их је више, како званичних, тако и незваничних) из којих се јасно могу чути наведене уцјене. Иако за сада немамо званичну потврду, претпоставља се да су тонске записе сачинили представници Шандонга.

Тужилаштву БиХ смо у првој половини октобра послали званичан упит на основу којег смо жељели да провјеримо да ли је званично формиран предмет против Ћорића. Они су нам потврдили да су формирали предмет, али да је накнадно уступљен Окружном суду у Бијељини.

„Након испитивања основаности захтјева, утврђено је да је исти сачињен у складу са Законом и да је тражена информација под контролом Тужилаштва Босне и Херцеговине. Предмет који је био формиран у Тужилаштву БиХ против лица Недељка Ћорића уступљен је на надлежност Окружном тужилаштву Бијељина“, наводе из Тужилаштва БиХ.

Што се тиче фирми које је, према пријави Ћорић протежирао, одавно је јасно да се Приједорпутеви (директор Раденко Црногорац) доводе у везу са градском, али и републичком власти и да је ова фирма у јавности означена као фирма блиска структурама СНСД-а, али о фирми АГ Институт Нови Сад нема пуно јавних информација.

На њиховом званичном сајту наводи се да су они компанија за пројектовање, инжењеринг и консалтинг, основана у мају 2011. године у Новом Саду. Видљиво је да је компанија највише пословала са јавним сектором, односно државом Србијом и градовима и општинама у Србији. Међутим, индикативно је да је власник компаније Ђорђе Поповић поријеклом из Зворника, гдје је завршио средњу школу, док је факултет уписао у Сарајеву. Поповић је каријеру започео у фабрици глинице “Бирач” у Зворнику, за коју се везују многобројне афере.

Интересантно је да чињеница да се Ћорић сумњичи да је учествовао у криминалним радњама везаним за изградњу ауто-пута Бањалука – Приједор Влади Републике Српске не представља сметњу, тако да се уназад мјесец и по Ћорић појављује на свим званичним обиљежавањима почетака градње других путева и ауто-путева и учествује у разним преговорима везаним за инфраструктурне пројекте.

Политиколог Велизар Антић мишљења је да, уколико се заиста испостави као тачно да је министар уцјењивао кинеску компанију и, на одређени начин, тражио рекет, како каже, то не би представљало неко велико изненађење.

„Једноставно, живимо у држави са јако слабим институцијама са једне стране, а са друге стране, у партократском систему у коме је најважније бити члан политичких партија на власти и све вам је дозвољено. Институције које би требало да санкционишу овакво понашање су или слабе и немају довољно снаге да се изборе са корупцијом, или су и саме заробљене од стране људи које су на те позиције поставиле политичке партије“, тврди Антић и додаје да би се више изненадио када би чуо да неки министар или директор јавног предузећа није узео одређени проценат од компанија које ангажују или склапају неки посао са њима.

Он појашњава и да би, уколико се испостави да су ове оптужбе истините, правосуђе морало да донесе јако оштре санкције.

„На тај начин би се послала порука да и високи страначки функционери могу да дођу под удар закона и да нема недодирљивих. То би, сасвим сигурно, послужило као јако добар примјер и осталим високо рангираним функционерима да се не исплати бавити корупцијом и учествовати у недозвољеним радњама.

Са друге стране, уколико и овај случај заврши у ладицама правосудних институција и дође до нивоа застаре или развлачења надлежности од једног до другог тужилаштва и од једног до другог суда, бојим се да ће се послати јако лоша порука грађанима да се исплати понашање мимо закона, јер нећете сносити никакву одговорност“, категоричан је Антић који се пита и како је човјек са оваквим оптужбама и даље у Влади.

„Прво питање које се намеће је то да ли су у владајућој коалицији уопште упознати са овим случајем, јер постоји могућност да и не знају да је министар под овако великом и тешком сумњом и да се води поступак против њега. У том случају се може говорити о необавијештености чланова владајуће коалиције.

Међутим, уколико у Влади РС знају за овај случај и нису се поводом њега огласили, онда они на одређени начин пружају подршку министру Ћорићу и стоје иза њега“, закључује Антић.

Према незваничним информацијама и доказима који су у посједу нашег портала, видљиво је да су и Министарство саобраћаја и веза, као и сама Влада Републике Српске, упознати о процесу који се води против Ћорића.

Упите за коментар смо послали и министру Ћорићу и Аутопутевима РС, док смо Окружно јавно тужилаштво у Бијељини и Окружни суд у Бијељини питали у којој фази се налази поменути предмет који се води против Ћорића. Сви су одлучили да ћуте.

Подсјећамо, цијена изградње ауто-пута Бањалука – Приједор износи 300 милиона евра, а уговори који су потписани између институција РС и кинеске компаније су и даље тајни.

(Инфовеза/аутор:Стефан Благић   Фото:Сцхреенсхот/Yоутубе)

Коментари / 70

Оставите коментар
Name

Добој

04.11.2022 11:04

Нема дрзаве, па га јеби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2022 11:22

Па како нема, а Република Српска? Тако тврди СНСД!?

Name

Борац

04.11.2022 11:33

Ста оцекивати од лопова који је крао радио из аута и обијао пуснице. То је он само по налогу радио. Тако је проинтеру дао 10 милиона да би га балван поставио за министра.

Name

Бухахаа

04.11.2022 12:18

Имају ентитети и "специјалне везе"

Name

Како нема

04.11.2022 12:18

Па добили смо новог предсједника,нови будзет предсједника који је 5x веци у односу на просли и зар то нису довољни показатељи да имамо дрзаву ал Додигову, уз онакав ЦИК и Тузиластво Миле са разлогом пјева ,,НЕМОЗЕ МИ НИКО НИСТА,,,,

Name

Саки

04.11.2022 12:47

Сад видио да немамо дрзаву,лмао само љустуру

Name

Борис

04.11.2022 13:06

Битанга као и сеф му.

Name

За Борца

04.11.2022 15:08

За касетофоне и пуснице незнам али знам да је досао у БН и поцео радити на БП Монацо и за кратко вријеме је добио отказ ради крадје а потом је радио пиво и кекс преко моста с пассат 3 са стековима па ни то није исло а затим га је сестта Маја запослила на МАН&Цо ОИЛ и ту је био као неки сеф на БП која је била на Сепку (данасњи НИС) и ту се запалио приликом крадје горива и једва је зив остао па је и ту добио отказ а затим одлази у Биро за запосљавање преко Раде Иконица (брат му зиви у Рогатици) и ту поциње његова лоповија и веза са СНСД-ом! Знамо ко за њега купује некретнине по Бијељини и Новом Саду

Name

Ре за борца

04.11.2022 16:01

Свака ти цаст, све истина од слова до слова

Name

Будимир

04.11.2022 16:13

Умри те гњиде Изгубили сте изборе,Миле вас Разбуцао Снимак који терети Ћорића не може бити употребљен против њега јер није настао по налогу суда,с тим снимком мачку о реп А ја би први лобирао да домаће фирме буду подизвођачи,је ли то уцјена ако наше фирме раде Јесте само за БН и ове њихове сељобере који пјене ко Вепрови кад се спомене снсд Ћорићу,подршка лобирај увјек за наше грађевинце

Name

трагац

04.11.2022 16:34

Како нема, златне кашике, мед и млијеко теку.

Name

Босанка

04.11.2022 17:51

Ма браво минисре наставите да пљацкате не само градјане него и изводјаве радова. Фуј гаде

Name

Ре Будимир

05.11.2022 06:56

Нека раде наше фирме ко им брани, немој се правити паметан кад ниси ,људи дају своје паре и они одређује ко ће радити а не Ћорић ако је истина забринути му да ради и било којој институцији РС

Name

ре

06.11.2022 17:49

Погрешио је само што кинезе није потпуно истерао, шта они овде траже..

Name

МК

04.11.2022 11:05

Ово је као нешто ново.Пребачено у Суд у Бијељини да се заташка.Ово је међународни криминал и треба да поступак води суд БиХ али они су очито купљени од власти у РС и пребацују поступак у Бијељину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.11.2022 12:19

Каква шума такви зечеви, паметном доста!?

Name

Војводина

04.11.2022 12:20

Војводина је сва Додикова висе него Бакинци мало се распитајте па це те видјети има у тој фирми и његових прста уплетених не помиње се она као слуцајно

Name

Лактаси

04.11.2022 11:05

Мисле да могу рекетирати странце,ето засто бјезе страни инвеститори,марва?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

04.11.2022 11:06

Ауто радио... Пуснице... Аутии..... Ста је чудно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љјба

04.11.2022 11:09

Док је ова власт неце се доље ниста добро.Доктори суство ух полиција све корунпирано .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

04.11.2022 11:15

Није то уцјена, то је саставни дио посла у министарству, тендери су најбитнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

04.11.2022 11:22

ЦРВЕНДАЦИ,ИМА ЛИ ИКО ПОСТЕН КОД ВАС !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2022 11:27

Изгледа да и чистачица има прсте у набавкама и тендерима

Name

Wwww

04.11.2022 11:24

Наша држава. Је јако лијепа. И има потенцијала. Само је мафија. Окупирала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.11.2022 12:09

Док се ова држава тотално не "преоре"и док се тотално коров не искорени неће ни просперирати

Name

Их

04.11.2022 11:48

Ћоки је догурао до министра. Прешао је на виши ниво од крађе касетофона на међународни рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факултет из Богатица

04.11.2022 11:58

Научио у Рогатици на престижном факултету. Није чудо колико је човјек за кратко вријеме скупио некретнина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одати му признање

04.11.2022 12:03

Мора се признати приличан вртоглав напредак Министара Ћорића. У Рогатици се сумњичио за крађу аутокасетофона, сада се сумњичи за уцјену мултинационалних компанија. Мора му се одати признање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рођо

04.11.2022 12:09

Основни проблем у БиХ, тако и у РС су судови и тужилаштва. Нема сегмента у друштву кога није захватила корупција. Овај народ је имао шансу 02.10.2022. да нешто учини али није успио или није хтио, свеједно. Често постављам питање самом себи - јесмо ли боље и заслужили-?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2022 12:10

Владајућа мафијашка хоботница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

04.11.2022 12:15

Криминала у Бих нема само тамо гдје није откривен, има људи кои воле потписивати а има људи кои купе кајмак а нигдје потписа зато је ово секта која се чува између себе, људи кои имају шест разреда школе и купљена диплома руководе са фирмама од великог значаја за РС , нек ти је са срећом моја РС дао сам својих 6 год најљепши , дао своју младости а добио једну велику нулу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грмец

04.11.2022 12:31

Цориц на прослим изборима изгубио као предсједник странке мјесто градонацелника Бијељине, побједио је кандидат Сдс, па је од Баје наградјен мјестом министра. То се рјетко десава у политицком раду, цовјек се осилио, мисли да мозе све, па се на тај нацин углед странке код народа нарусава. У сваком слуцају, ово се мора разјаснити, и сваком које је евентуално умјесан у криминал мора бити кривицно и партиски казњен. Оцито је да је Цориц до сада форсиран од одредјених структура блиских власти и ако нема потребног знања да обавља високе функције.

Name

кило

04.11.2022 12:29

због цорица мрзим снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

04.11.2022 16:03

Ка'м лијепе среће да је тај Ћорић једина битанга у снсд-у, има их много.

Name

Додик

04.11.2022 12:32

Додик да је нормалан сад би све ове министре и директоре свих предузећа смијенио и довео нове и младе људе и направио нормалну државу али велико је потање јер је он уцијењен од рецимо Мркоњицкиг клана и не смије пишати од њих јбо га Тегелтија и Каја и Кесић .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Благојевић

04.11.2022 12:34

Кад напредујес у зивоту од обицног лоповчица који је обијао голфове 2-це и крао кастофоне до министра саобрацаја ипак је остао у бранси мислим везано за саобрацај ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто Лукић

04.11.2022 12:34

Да ли је могуће ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.11.2022 12:35

Неко ће бити жртвено јагње. Е мој Цорицу па знаш и сам да се сеф пита колико а ти мислио мало више од њега..Превише колача донесе болове у стомаку и чир .?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

04.11.2022 12:35

Па то је нормална ствар зато се и боре за министарства а не из љубави према Републици Српској, а онда граде виле по Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.11.2022 12:36

Сви су у "влади" криминалци и лопурде, ту поштен човек не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

04.11.2022 12:36

Наши мамлази не знају другачије. Само лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матија

04.11.2022 12:37

Све лопов до лопова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОБАХ

04.11.2022 12:37

Ја будалине мисле да се могу са Кинезима зајебавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен

04.11.2022 12:37

Лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

калимеро

04.11.2022 12:48

Мислим да је свакоме нормалном у Републици Српској ових истих руралних фаца вец 27 година и истих тема, преко главе и када би нам плаћали да их трпимо, доиста и позиција и као опозиција уз корону, из афере у аферу, слудише овај изнурени народ. А исти тај слудјени народ уредно изадје на сваке унапред изрежиране изборе, да би њима дао легитимитет, а свом страдању легалитет. Само напред сународници, нитко нама не може начинити зла, као ми сами себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

04.11.2022 12:52

Није ваљда

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

04.11.2022 12:53

Јеси и ти од породице црвени. Ако јеси нема хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ет'

04.11.2022 12:56

Сви се заносите називом Републике, јесте Република ал на папиру, ово је приватно власништво а људи су робови , кад народ то буде схватио можда и буде другачије, ал тешко да ће схватити.... Јер им је већини како показује ЦИК важније 100 км сендвич од саме егзистенције,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

04.11.2022 13:04

Овај Мали вас зестоко догурао, а некад крао ауто касетафоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

04.11.2022 13:14

Видио лик како се други поткивају те и он дигао ногу...ал није дорастао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

04.11.2022 13:14

Сад треба добар дио дати судијама да га изваде из белаја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

04.11.2022 13:30

Јадни смо ти ми ко су нам министри. И да се са оваквима надамо бољем. Све се то ради под Додиковим патронатом. Ћорић је у Миће Мићића кампањи мазнуо милион КМ, онда му мало црвена братија сломила руку, а онда наставио гдје је стао. Сви међусобно уцијењени и нико никог не дира, логично. Фуј зликовци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.11.2022 13:50

Ово је равно за Гинисове књиге рекорда! Боже драги помози умјесто да се каже свака част човјеку што се бори да посао добију домаће фирме! Зато против оваквих балаваца као што је овај што је поднио пријаву против Ћорића треба поднијети управо против њега кривичну пријаву зато што излуђује јавност Републике Српске са својим небулозним наступима! Чуј поднио пријаву против човјека који покушава да упосли привреду Републике Српске, ахахахаха, па ово је за не повјеровати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2022 15:58

Милане, одмори мало мозак.... Да се и ми одморимо.

Name

Идеално

04.11.2022 16:46

Милане...назад у рупу откле си изишао..

Name

Милан за Ре и за Идеално

04.11.2022 21:32

Никад ја нисам написао да ви морате читати моје коментаре и дискутовати их! Ако сте негдје прочитали да сам рекао да то морате онда вам се извињавам!

Name

Стево

04.11.2022 14:09

Тако је то кад један ситни лопов купи себи диплому па постане крупни лопов и то га препоруци да буде министар. Од економије познаје колики је његов тал. Ово је министар и ово је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ф60

04.11.2022 14:19

Кажу водили смо отађбинско ослободилачки рат а ја кажем водили смо рат против слободе . Тек сада смо поробљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутострада

04.11.2022 14:34

Докле је стигао тај аутопут, мислим да су просле године у ово доба озваницили поцетак радова а треба бити заврсен за три године, добро је ако и поцну до тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

04.11.2022 14:35

Научио од Милорада мали хоће пара на гузове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.11.2022 14:54

Знаци, ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

04.11.2022 14:55

Баш смо изненађени.Постоји ли иједан облик корупције,лоповлука и непотизма који овдје није ушао у генетски код популације?Похлепни мамлази,дабогда им се вратило са каматом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

04.11.2022 15:35

А, чија фирма АГ из Н Сада? Институт, чак шта више! Мало инф о њој, штуро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако би га за промјену

04.11.2022 15:44

Оптузили, па онда осудили, па тако наставили са свим осталим министрима и функционерима. А ако је до слања поруке и врацање наде народу да постоји дрзава и институције, ја бих га стрељао за примјер, ако је крив, то би послало најбољу поруку слицним њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

04.11.2022 15:51

Такви мамлази нама прицају пред изборе о српству, српским интересима, породици....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

04.11.2022 17:34

Кљуц вам је у Галенс Нови Сад фирми која гради и на Јахорини,са којим има везе његов савјетник Станимировиц,цији је брат један од власнике те фирме... Е са том фиромом сигурно има везе и ова АГ Институт д.о.о. Нови Сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

04.11.2022 20:42

Идиоте један прво покрпите рупе по Бања Луци кад падне киша покрије рупе не виде се уништише нам ове кршеве доста нам је што је гоиво толико скупо а цеста никаква код Фагуса на раскрсници према творници Врбас има рупа мјесецима ко упадне у њу одбиће точак све је добро док не падне киша па то покрије и возачи не знају шта их чека кад упадну у рупетину. На регистрацији сви плаћамо друмарину то треба промјенити у назив Рупарина мјесто друмарину.Балване један платићете ви кинезима рекет за неиспуњавање уговора зато и каријере уговор Јел све што је урадила ова секташка режимска власт све је промашај и све је уништено што се могло уништити али ћоравом и блеесавом народу који гласа за њих тако и треба.

Name

Мимо

05.11.2022 11:41

Овај пи п... испод матере украо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

08.11.2022 21:32

Шта тај тукац себи умишља. Баш је нашао кога ће уцјењивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА

16.11.2022 18:08

Па да има дрзаве тај би требао у ЦОРКУ ! АЛИ ОДМА !

ОДГОВОРИТЕ