Ministar Ćorić ucjenjivao kinesku kompaniju koja gradi autoput Banjaluka – Prijedor?!

Još uvijek aktuelni ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Ćorić sumnjiči se da je unazad godinu dana u više navrata ucjenjivao predstavnike kineske kompanije “Shandong Hi-Speed International (SDHS)” u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka – Prijedor, saznaje portal Infoveza.

Republika Srpska 04.11.2022 | 11:50
Ministar Ćorić ucjenjivao kinesku kompaniju koja gradi autoput Banjaluka – Prijedor?!

Vlada Srpske je još u decembru 2018. godine potpisala ugovor o koncesiji sa navedenom firmom, ali uprkos snažnom insistiranju javnosti da se taj ugovor dobije na uvid, on još uvijek nije objavljen i drži se u tajnosti.

Prema riječima upućenih u sam slučaj, vjerovatno je i sama ta činjenica doprinijela tome da se pojedinci iz vlasti diskreciono ponašaju i pokušavaju da ostvare ličnu korist za sebe.

Kako naš portal saznaje, Nedeljko Ćorić se, zajedno sa svojim saradnicima, sumnjiči za krivična djela ucjene, pogodovanje i sticanje protivpravne imovinske koristi. Ucjena se odnosila na izbor izvođača radova za auto-put Banajluka – Prijedor i izbor poslova nezavisnog nadzora radova na predmetnoj izgradnji. Ćorić je od Kineza zahtijevao da izgradnju puta vrši kompanija „Prijedorputevi a.d. Prijedor“, a da za nezavisno tijelo koje će nadgledati izgradnju bude izabrana firma „AG Institut d.o.o. Novi Sad“.

Posebno je zanimljiva činjenica da su Tužilaštvu BiH u krivičnoj prijavi podneseni i audio zapisi sa sastanaka (bilo ih je više, kako zvaničnih, tako i nezvaničnih) iz kojih se jasno mogu čuti navedene ucjene. Iako za sada nemamo zvaničnu potvrdu, pretpostavlja se da su tonske zapise sačinili predstavnici Šandonga.

Tužilaštvu BiH smo u prvoj polovini oktobra poslali zvaničan upit na osnovu kojeg smo željeli da provjerimo da li je zvanično formiran predmet protiv Ćorića. Oni su nam potvrdili da su formirali predmet, ali da je naknadno ustupljen Okružnom sudu u Bijeljini.

„Nakon ispitivanja osnovanosti zahtjeva, utvrđeno je da je isti sačinjen u skladu sa Zakonom i da je tražena informacija pod kontrolom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Predmet koji je bio formiran u Tužilaštvu BiH protiv lica Nedeljka Ćorića ustupljen je na nadležnost Okružnom tužilaštvu Bijeljina“, navode iz Tužilaštva BiH.

Što se tiče firmi koje je, prema prijavi Ćorić protežirao, odavno je jasno da se Prijedorputevi (direktor Radenko Crnogorac) dovode u vezu sa gradskom, ali i republičkom vlasti i da je ova firma u javnosti označena kao firma bliska strukturama SNSD-a, ali o firmi AG Institut Novi Sad nema puno javnih informacija.

Na njihovom zvaničnom sajtu navodi se da su oni kompanija za projektovanje, inženjering i konsalting, osnovana u maju 2011. godine u Novom Sadu. Vidljivo je da je kompanija najviše poslovala sa javnim sektorom, odnosno državom Srbijom i gradovima i opštinama u Srbiji. Međutim, indikativno je da je vlasnik kompanije Đorđe Popović porijeklom iz Zvornika, gdje je završio srednju školu, dok je fakultet upisao u Sarajevu. Popović je karijeru započeo u fabrici glinice “Birač” u Zvorniku, za koju se vezuju mnogobrojne afere.

Interesantno je da činjenica da se Ćorić sumnjiči da je učestvovao u kriminalnim radnjama vezanim za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor Vladi Republike Srpske ne predstavlja smetnju, tako da se unazad mjesec i po Ćorić pojavljuje na svim zvaničnim obilježavanjima početaka gradnje drugih puteva i auto-puteva i učestvuje u raznim pregovorima vezanim za infrastrukturne projekte.

Politikolog Velizar Antić mišljenja je da, ukoliko se zaista ispostavi kao tačno da je ministar ucjenjivao kinesku kompaniju i, na određeni način, tražio reket, kako kaže, to ne bi predstavljalo neko veliko iznenađenje.

„Jednostavno, živimo u državi sa jako slabim institucijama sa jedne strane, a sa druge strane, u partokratskom sistemu u kome je najvažnije biti član političkih partija na vlasti i sve vam je dozvoljeno. Institucije koje bi trebalo da sankcionišu ovakvo ponašanje su ili slabe i nemaju dovoljno snage da se izbore sa korupcijom, ili su i same zarobljene od strane ljudi koje su na te pozicije postavile političke partije“, tvrdi Antić i dodaje da bi se više iznenadio kada bi čuo da neki ministar ili direktor javnog preduzeća nije uzeo određeni procenat od kompanija koje angažuju ili sklapaju neki posao sa njima.

On pojašnjava i da bi, ukoliko se ispostavi da su ove optužbe istinite, pravosuđe moralo da donese jako oštre sankcije.

„Na taj način bi se poslala poruka da i visoki stranački funkcioneri mogu da dođu pod udar zakona i da nema nedodirljivih. To bi, sasvim sigurno, poslužilo kao jako dobar primjer i ostalim visoko rangiranim funkcionerima da se ne isplati baviti korupcijom i učestvovati u nedozvoljenim radnjama.

Sa druge strane, ukoliko i ovaj slučaj završi u ladicama pravosudnih institucija i dođe do nivoa zastare ili razvlačenja nadležnosti od jednog do drugog tužilaštva i od jednog do drugog suda, bojim se da će se poslati jako loša poruka građanima da se isplati ponašanje mimo zakona, jer nećete snositi nikakvu odgovornost“, kategoričan je Antić koji se pita i kako je čovjek sa ovakvim optužbama i dalje u Vladi.

„Prvo pitanje koje se nameće je to da li su u vladajućoj koaliciji uopšte upoznati sa ovim slučajem, jer postoji mogućnost da i ne znaju da je ministar pod ovako velikom i teškom sumnjom i da se vodi postupak protiv njega. U tom slučaju se može govoriti o neobaviještenosti članova vladajuće koalicije.

Međutim, ukoliko u Vladi RS znaju za ovaj slučaj i nisu se povodom njega oglasili, onda oni na određeni način pružaju podršku ministru Ćoriću i stoje iza njega“, zaključuje Antić.

Prema nezvaničnim informacijama i dokazima koji su u posjedu našeg portala, vidljivo je da su i Ministarstvo saobraćaja i veza, kao i sama Vlada Republike Srpske, upoznati o procesu koji se vodi protiv Ćorića.

Upite za komentar smo poslali i ministru Ćoriću i Autoputevima RS, dok smo Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini i Okružni sud u Bijeljini pitali u kojoj fazi se nalazi pomenuti predmet koji se vodi protiv Ćorića. Svi su odlučili da ćute.

Podsjećamo, cijena izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor iznosi 300 miliona evra, a ugovori koji su potpisani između institucija RS i kineske kompanije su i dalje tajni.

(Infoveza/autor:Stefan Blagić   Foto:Schreenshot/Youtube)

Komentari / 70

Ostavite komentar
Name

Doboj

04.11.2022 11:04

Nema drzave, pa ga jebi.

ODGOVORITE
Name

Re

04.11.2022 11:22

Pa kako nema, a Republika Srpska? Tako tvrdi SNSD!?

Name

Borac

04.11.2022 11:33

Sta ocekivati od lopova koji je krao radio iz auta i obijao pusnice. To je on samo po nalogu radio. Tako je prointeru dao 10 miliona da bi ga balvan postavio za ministra.

Name

Buhahaa

04.11.2022 12:18

Imaju entiteti i "specijalne veze"

Name

Kako nema

04.11.2022 12:18

Pa dobili smo novog predsjednika,novi budzet predsjednika koji je 5x veci u odnosu na prosli i zar to nisu dovoljni pokazatelji da imamo drzavu al Dodigovu, uz onakav CIK i Tuzilastvo Mile sa razlogom pjeva ,,NEMOZE MI NIKO NISTA,,,,

Name

Saki

04.11.2022 12:47

Sad vidio da nemamo drzavu,lmao samo ljusturu

Name

Boris

04.11.2022 13:06

Bitanga kao i sef mu.

Name

Za Borca

04.11.2022 15:08

Za kasetofone i pusnice neznam ali znam da je dosao u BN i poceo raditi na BP Monaco i za kratko vrijeme je dobio otkaz radi kradje a potom je radio pivo i keks preko mosta s passat 3 sa stekovima pa ni to nije islo a zatim ga je sestta Maja zaposlila na MAN&Co OIL i tu je bio kao neki sef na BP koja je bila na Sepku (danasnji NIS) i tu se zapalio prilikom kradje goriva i jedva je ziv ostao pa je i tu dobio otkaz a zatim odlazi u Biro za zaposljavanje preko Rade Ikonica (brat mu zivi u Rogatici) i tu pocinje njegova lopovija i veza sa SNSD-om! Znamo ko za njega kupuje nekretnine po Bijeljini i Novom Sadu

Name

Re za borca

04.11.2022 16:01

Svaka ti cast, sve istina od slova do slova

Name

Budimir

04.11.2022 16:13

Umri te gnjide Izgubili ste izbore,Mile vas Razbucao Snimak koji tereti Ćorića ne može biti upotrebljen protiv njega jer nije nastao po nalogu suda,s tim snimkom mačku o rep A ja bi prvi lobirao da domaće firme budu podizvođači,je li to ucjena ako naše firme rade Jeste samo za BN i ove njihove seljobere koji pjene ko Veprovi kad se spomene snsd Ćoriću,podrška lobiraj uvjek za naše građevince

Name

tragac

04.11.2022 16:34

Kako nema, zlatne kašike, med i mlijeko teku.

Name

Bosanka

04.11.2022 17:51

Ma bravo minisre nastavite da pljackate ne samo gradjane nego i izvodjave radova. Fuj gade

Name

Ре Будимир

05.11.2022 06:56

Нека раде наше фирме ко им брани, немој се правити паметан кад ниси ,људи дају своје паре и они одређује ко ће радити а не Ћорић ако је истина забринути му да ради и било којој институцији РС

Name

re

06.11.2022 17:49

Pogrešio je samo što kineze nije potpuno isterao, šta oni ovde traže..

Name

MK

04.11.2022 11:05

Ovo je kao nešto novo.Prebačeno u Sud u Bijeljini da se zataška.Ovo je međunarodni kriminal i treba da postupak vodi sud BiH ali oni su očito kupljeni od vlasti u RS i prebacuju postupak u Bijeljinu.

ODGOVORITE
Name

re

04.11.2022 12:19

Kakva šuma takvi zečevi, pametnom dosta!?

Name

Vojvodina

04.11.2022 12:20

Vojvodina je sva Dodikova vise nego Bakinci malo se raspitajte pa ce te vidjeti ima u toj firmi i njegovih prsta upletenih ne pominje se ona kao slucajno

Name

Laktasi

04.11.2022 11:05

Misle da mogu reketirati strance,eto zasto bjeze strani investitori,marva?

ODGOVORITE
Name

Otaharin

04.11.2022 11:06

Auto radio... Pusnice... Autii..... Sta je čudno?

ODGOVORITE
Name

Ljjba

04.11.2022 11:09

Dok je ova vlast nece se dolje nista dobro.Doktori sustvo uh policija sve korunpirano .

ODGOVORITE
Name

someone

04.11.2022 11:15

Nije to ucjena, to je sastavni dio posla u ministarstvu, tenderi su najbitniji

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

04.11.2022 11:22

CRVENDACI,IMA LI IKO POSTEN KOD VAS !

ODGOVORITE
Name

Re

04.11.2022 11:27

Izgleda da i čistačica ima prste u nabavkama i tenderima

Name

Wwww

04.11.2022 11:24

Naša država. Je jako lijepa. I ima potencijala. Samo je mafija. Okupirala.

ODGOVORITE
Name

Tatar

04.11.2022 12:09

Dok se ova država totalno ne "preore"i dok se totalno korov ne iskoreni neće ni prosperirati

Name

Ih

04.11.2022 11:48

Ćoki je dogurao do ministra. Prešao je na viši nivo od krađe kasetofona na međunarodni rad

ODGOVORITE
Name

Fakultet iz Bogatica

04.11.2022 11:58

Naučio u Rogatici na prestižnom fakultetu. Nije čudo koliko je čovjek za kratko vrijeme skupio nekretnina...

ODGOVORITE
Name

Odati mu priznanje

04.11.2022 12:03

Mora se priznati priličan vrtoglav napredak Ministara Ćorića. U Rogatici se sumnjičio za krađu autokasetofona, sada se sumnjiči za ucjenu multinacionalnih kompanija. Mora mu se odati priznanje.

ODGOVORITE
Name

rođo

04.11.2022 12:09

Osnovni problem u BiH, tako i u RS su sudovi i tužilaštva. Nema segmenta u društvu koga nije zahvatila korupcija. Ovaj narod je imao šansu 02.10.2022. da nešto učini ali nije uspio ili nije htio, svejedno. Često postavljam pitanje samom sebi - jesmo li bolje i zaslužili-?

ODGOVORITE
Name

Re

04.11.2022 12:10

Vladajuća mafijaška hobotnica

ODGOVORITE
Name

Србо

04.11.2022 12:15

Криминала у Бих нема само тамо гдје није откривен, има људи кои воле потписивати а има људи кои купе кајмак а нигдје потписа зато је ово секта која се чува између себе, људи кои имају шест разреда школе и купљена диплома руководе са фирмама од великог значаја за РС , нек ти је са срећом моја РС дао сам својих 6 год најљепши , дао своју младости а добио једну велику нулу.

ODGOVORITE
Name

Grmec

04.11.2022 12:31

Coric na proslim izborima izgubio kao predsjednik stranke mjesto gradonacelnika Bijeljine, pobjedio je kandidat Sds, pa je od Baje nagradjen mjestom ministra. To se rjetko desava u politickom radu, covjek se osilio, misli da moze sve, pa se na taj nacin ugled stranke kod naroda narusava. U svakom slucaju, ovo se mora razjasniti, i svakom koje je eventualno umjesan u kriminal mora biti krivicno i partiski kaznjen. Ocito je da je Coric do sada forsiran od odredjenih struktura bliskih vlasti i ako nema potrebnog znanja da obavlja visoke funkcije.

Name

kilo

04.11.2022 12:29

zbog corica mrzim snsd.

ODGOVORITE
Name

11903

04.11.2022 16:03

Ka'm lijepe sreće da je taj Ćorić jedina bitanga u snsd-u, ima ih mnogo.

Name

Dodik

04.11.2022 12:32

Dodik da je normalan sad bi sve ove ministre i direktore svih preduzeća smijenio i doveo nove i mlade ljude i napravio normalnu državu ali veliko je potanje jer je on ucijenjen od recimo Mrkonjickig klana i ne smije pišati od njih jbo ga Tegeltija i Kaja i Kesić .....

ODGOVORITE
Name

Duško Blagojević

04.11.2022 12:34

Kad napredujes u zivotu od obicnog lopovčica koji je obijao golfove 2-ce i krao kastofone do ministra saobracaja ipak je ostao u bransi mislim vezano za saobracaj ?

ODGOVORITE
Name

Krsto Lukić

04.11.2022 12:34

Da li je moguće ?

ODGOVORITE
Name

Istina

04.11.2022 12:35

Neko će biti žrtveno jagnje. E moj Coricu pa znaš i sam da se sef pita koliko a ti mislio malo više od njega..Previše kolača donese bolove u stomaku i čir .?

ODGOVORITE
Name

Nešo

04.11.2022 12:35

Pa to je normalna stvar zato se i bore za ministarstva a ne iz ljubavi prema Republici Srpskoj, a onda grade vile po Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Marko

04.11.2022 12:36

Svi su u "vladi" kriminalci i lopurde, tu pošten čovek ne ide.

ODGOVORITE
Name

Luka

04.11.2022 12:36

Naši mamlazi ne znaju drugačije. Samo lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Matija

04.11.2022 12:37

Sve lopov do lopova!

ODGOVORITE
Name

JOBAH

04.11.2022 12:37

Ја будалине мисле да се могу са Кинезима зајебавати.

ODGOVORITE
Name

Sreten

04.11.2022 12:37

Lopov

ODGOVORITE
Name

kalimero

04.11.2022 12:48

Mislim da je svakome normalnom u Republici Srpskoj ovih istih ruralnih faca vec 27 godina i istih tema, preko glave i kada bi nam plaćali da ih trpimo, doista i pozicija i kao opozicija uz koronu, iz afere u aferu, sludiše ovaj iznureni narod. A isti taj sludjeni narod uredno izadje na svake unapred izrežirane izbore, da bi njima dao legitimitet, a svom stradanju legalitet. Samo napred sunarodnici, nitko nama ne može načiniti zla, kao mi sami sebi.

ODGOVORITE
Name

Pero

04.11.2022 12:52

Nije valjda

ODGOVORITE
Name

&&&&

04.11.2022 12:53

Jesi i ti od porodice crveni. Ako jesi nema hljeba.

ODGOVORITE
Name

Et'

04.11.2022 12:56

Svi se zanosite nazivom Republike, jeste Republika al na papiru, ovo je privatno vlasništvo a ljudi su robovi , kad narod to bude shvatio možda i bude drugačije, al teško da će shvatiti.... Jer im je većini kako pokazuje CIK važnije 100 km sendvič od same egzistencije,....

ODGOVORITE
Name

Zoom

04.11.2022 13:04

Ovaj Mali vas zestoko dogurao, a nekad krao auto kasetafone.

ODGOVORITE
Name

BATO

04.11.2022 13:14

Vidio lik kako se drugi potkivaju te i on digao nogu...al nije dorastao .

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

04.11.2022 13:14

Sad treba dobar dio dati sudijama da ga izvade iz belaja..

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

04.11.2022 13:30

Jadni smo ti mi ko su nam ministri. I da se sa ovakvima nadamo boljem. Sve se to radi pod Dodikovim patronatom. Ćorić je u Miće Mićića kampanji maznuo milion KM, onda mu malo crvena bratija slomila ruku, a onda nastavio gdje je stao. Svi međusobno ucijenjeni i niko nikog ne dira, logično. Fuj zlikovci.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.11.2022 13:50

Ovo je ravno za Ginisove knjige rekorda! Bože dragi pomozi umjesto da se kaže svaka čast čovjeku što se bori da posao dobiju domaće firme! Zato protiv ovakvih balavaca kao što je ovaj što je podnio prijavu protiv Ćorića treba podnijeti upravo protiv njega krivičnu prijavu zato što izluđuje javnost Republike Srpske sa svojim nebuloznim nastupima! Čuj podnio prijavu protiv čovjeka koji pokušava da uposli privredu Republike Srpske, ahahahaha, pa ovo je za ne povjerovati!

ODGOVORITE
Name

Re

04.11.2022 15:58

Milane, odmori malo mozak.... Da se i mi odmorimo.

Name

Idealno

04.11.2022 16:46

Milane...nazad u rupu otkle si izišao..

Name

Milan za Re i za Idealno

04.11.2022 21:32

Nikad ja nisam napisao da vi morate čitati moje komentare i diskutovati ih! Ako ste negdje pročitali da sam rekao da to morate onda vam se izvinjavam!

Name

Stevo

04.11.2022 14:09

Tako je to kad jedan sitni lopov kupi sebi diplomu pa postane krupni lopov i to ga preporuci da bude ministar. Od ekonomije poznaje koliki je njegov tal. Ovo je ministar i ovo je drzava.

ODGOVORITE
Name

f60

04.11.2022 14:19

Kažu vodili smo otađbinsko oslobodilački rat a ja kažem vodili smo rat protiv slobode . Tek sada smo porobljeni.

ODGOVORITE
Name

Autostrada

04.11.2022 14:34

Dokle je stigao taj autoput, mislim da su prosle godine u ovo doba ozvanicili pocetak radova a treba biti zavrsen za tri godine, dobro je ako i pocnu do tad.

ODGOVORITE
Name

Ilija

04.11.2022 14:35

Naučio od Milorada mali hoće para na guzove.

ODGOVORITE
Name

BL

04.11.2022 14:54

Znaci, nista novo.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

04.11.2022 14:55

Baš smo iznenađeni.Postoji li ijedan oblik korupcije,lopovluka i nepotizma koji ovdje nije ušao u genetski kod populacije?Pohlepni mamlazi,dabogda im se vratilo sa kamatom.

ODGOVORITE
Name

Ana

04.11.2022 15:35

A, čija firma AG iz N Sada? Institut, čak šta više! Malo inf o njoj, šturo....

ODGOVORITE
Name

Ako bi ga za promjenu

04.11.2022 15:44

Optuzili, pa onda osudili, pa tako nastavili sa svim ostalim ministrima i funkcionerima. A ako je do slanja poruke i vracanje nade narodu da postoji drzava i institucije, ja bih ga streljao za primjer, ako je kriv, to bi poslalo najbolju poruku slicnim njemu.

ODGOVORITE
Name

Maja

04.11.2022 15:51

Takvi mamlazi nama pricaju pred izbore o srpstvu, srpskim interesima, porodici....

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

04.11.2022 17:34

Kljuc vam je u Galens Novi Sad firmi koja gradi i na Jahorini,sa kojim ima veze njegov savjetnik Stanimirovic,ciji je brat jedan od vlasnike te firme... E sa tom firomom sigurno ima veze i ova AG Institut d.o.o. Novi Sad...

ODGOVORITE
Name

Miso

04.11.2022 20:42

Idiote jedan prvo pokrpite rupe po Banja Luci kad padne kiša pokrije rupe ne vide se uništiše nam ove krševe dosta nam je što je goivo toliko skupo a cesta nikakva kod Fagusa na raskrsnici prema tvornici Vrbas ima rupa mjesecima ko upadne u nju odbiće točak sve je dobro dok ne padne kiša pa to pokrije i vozači ne znaju šta ih čeka kad upadnu u rupetinu. Na registraciji svi plaćamo drumarinu to treba promjeniti u naziv Ruparina mjesto drumarinu.Balvane jedan platićete vi kinezima reket za neispunjavanje ugovora zato i karijere ugovor Jel sve što je uradila ova sektaška režimska vlast sve je promašaj i sve je uništeno što se moglo uništiti ali ćoravom i bleesavom narodu koji glasa za njih tako i treba.

Name

Mimo

05.11.2022 11:41

Ovaj pi p... ispod matere ukrao!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

08.11.2022 21:32

Šta taj tukac sebi umišlja. Baš je našao koga će ucjenjivati.

ODGOVORITE
Name

KOSTA

16.11.2022 18:08

Pa da ima drzave taj bi trebao u CORKU ! ALI ODMA !

ODGOVORITE