За полицију снимак је само шала, а за Тужилаштво...

– Тужиоцу је презентовано од стране овлашћеног службеног лица да се радило о шали и да оштећени жели само да се позове Тришић и да снимак и фотографије обрише из свог телефона...

Република Српска 03.11.2022 | 13:04
За полицију снимак је само шала, а за Тужилаштво...

Поступајући дежурни тужилац је предузимао све радње из своје надлежности у складу са обавештењима и количином информација којима је располагао у датом моменту, а у вези са снимком због којег се убио Младен Дулић, тврди Основно јавно тужилаштво у Бањалуци.

Они тврде да је евидентна разлика у количини и квалитету добијених информација од овлаштених службених лица, приликом првог обавештавања дежурног тужиоца, а у вези са приступањем оштећеног Дулића у Полицијску станицу Лакташи, ради брисања фотографија и видео-снимака са телефона Тришић Вељка које информације нису биле довољне, да би се знало о којем тачно кривичном делу се радило, јер тужилац није имао на увид фотографије ни видео-снимке из телефона Тришић Вељка, који је једини у том моменту био пријављен као лице које је снимало себе и оштећеног телефоном.

– Тужиоцу је презентовано од стране овлашћеног службеног лица да се радило о шали и да оштећени жели само да се позове Тришић и да снимак и фотографије обрише из свог телефона. О дељењу на друштвеним мрежама дежурни тужилац је обавештен следећи дан, када га је овлаштено службено лице обавестило да је снимак подељен на друштвеним мрежама, наводећи да се видео-снимак може погледати на друштвеној мрежи Јутјуб – кажу у Тужилаштву.

Додају, да након што је тужитељка прегледала снимак на друштвеној мрежи, истог момента је наложила да се дело квалификује као кривично дело неовлашћено фотографисање и да се особа која је начинила и дистрибуирала снимак ухапси. Овлашћена службена лица ПС Лакташи по том налогу су поступила, као што су поступила и по другим истражним радњама које је тужилац наложио.

Окружно јавно тужилаштво обавештава јавност у вези са изјавама у медијима, а које се тичу неквалификовања кривичног дела „угрожавања,“ те „грубог повређивања закона, јер тужилац није издао наредбу за уклањање снимка,“ претпостављамо да се мислило на кривично дело угрожавање сигурности из члана 150 став 1 КЗ РС, а став 1 цитирамо у целости:

„Ко угрози сигурност неког лица озбиљном претњом да ће њега или њему блиско лице лишити живота, тешко телесно повриједити, лишити слободе или отети, или нанети зло подметањем пожара, експлозијом или неком другом опште опасном радњом или средством, казниће се новчаном казном или казном затвора до две године,“ а за које и није било елемената бића кривичног дела.

– Надаље тужилаштво обавештава јавност да наредбе издаје суд, на предлог овлашћених службених лица, уз сагласност поступајућег тужиоца. Законом о кривичном поступку РС јасно је дефинисано које то суд наредбе може издати, при чему, наредба за уклањање снимака са друштвених мрежа, као таква уопште није прописана. Уколико су овлашћена службена лица сматрала да је могуће издати такву наредбу, требало је тужиоцу презентовати снимак са друштвене мреже или мрежа, и доставити образложен предлог поткрепљен доказима, како би тужилац дао сагласност, што је у овом случају изостало, као и сви докази, који доказују дељење видео-снимка на друштвеним мрежама – кажу у ОЈТ Бањалука.

Окружно јавно тужилаштво поступа у складу са чланом 3 Упутства о поступању и сарадњи овлашћених службених лица и тужиоца у провођењу радњи доказивања у току истраге, а које је донесено од стране главног републичког тужиоца Републике Српске, у којем је наведено да су овлашћена службена лица дужна обавестити тужиоца само за кривична дјела за која су запрећене казне затвора од пет година и више, а за сва остала почињена кривична дела испод пет година, имају ингеренције и надлежности да проведу истражне радње без надзора тужиоца.

– Тужилаштво ће по примању извештаја од стране надлежне полицијске станице, предмет у редовној процедури доделити тужиоцу, који ће даље предмет узети у рад, провести истрагу, прикупити доказе и чињенице, те по комплетирању и завршетку истраге донети одговарајућу тужилачку одлуку – поручили су из бањалучког тужилаштва.

(Информер/Српскаинфо Фото: Информер) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Потоп

03.11.2022 12:15

Инаце у полицији им је све смесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.11.2022 15:30

За полуцију је сала када су тукли зене и дјецу на тргу.

Name

Угур

03.11.2022 17:30

Није сала вец понизавање, малтретирање, наносење злих намјера

Name

Потоп

03.11.2022 17:32

Смесно им је све у односу на проблеме људи, зли су озбиљно само кад је власт у питању, за њу и раде, народ нема силу наредјења па исмијавају све

Name

Добој

03.11.2022 18:48

Вјероватно им је било смијесно и Давидово убиство. Мајку им дебилну. И полицији и тузиластву и судовима, али и странцима који су нам ово све смјестили!!!!

Name

Xx

03.11.2022 12:19

У овој држави је шала губитак једног младог живота, у овој држави је шала крађа на изборима, шала је и проглашење побједника избора без пребројаних гласачких листића, шала је нерад тужилаштва, судства, итд. Ово је земља шаљивџија у којој нема мјеста моралу и етици! Труло друштво без перспективе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

03.11.2022 12:43

Добро сте рекли.

Name

Ре xx

03.11.2022 13:41

Немој да мрачиш, попиј свијетло. Ето, и ја да се ''неслано'' нашалим. Добро дошао у 21. вијек. Тако је свуда мање или више. Живимо у таквом времену.

Name

Милош

03.11.2022 14:15

Народе па сто се цудити , од ове власти убијени, растјерани, понизени и опљацкани људи, и ко јос нормалан иде за њима.?

Name

Нешто већ виђено

03.11.2022 12:27

У бирцузима и на славама у и око БЛ може се врло често чути једна 'шаљива' причица. Наиме, враголасти момци у селу украли комшији јање, испекли га и позвали чак и човјека из чијег су стада јање украли. И они се тако веселили, пили и јели и на крају они том несретнику кажу да је то што једе његово јање. Њему застало у грлу, загрцнуо се, а они праснули у необуздани смијех. У исто такав смијех прасну и у бирцузима и славама, иако су ту 'шаљиву' причу чули безброј пута до сада. Е то је слика овога народа, за боље и није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.11.2022 12:31

Ако полиција озбиљно не схвате нашег генерала и сав његов досадашњи криминал па шта је тек за њих само један снимак

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2022 13:18

када Миле каже да прислишкује опзицију и после када је требао да крене процес каже ја се шалио за суд то је исто сала жалосно

Name

11903

03.11.2022 13:20

Ако се реално погледа створили смо друштво у којем је поодавно нормално све што у ствари није нормално. Жалба на 300 и нешто страница кyцаног текста се и не прочита него одбаци као неоснована. П. С. Лакташи је изгледа био приоритет малтретирање новоизабраног СДС-овог посланика на чему су радили и инспектори и позорници што је јад. Кад се тако репресивна оператива усмјери у глупости, онда ме не чуди што је дежурним позорницима пријава несрећног младића била шаљива. Мислим да би било паметно један велики митинг пред пс. Лакташи поводом овог случаја и да се акредитују све заинтересоване тв куће.

Name

Ре

03.11.2022 14:29

Дрзава у којој су сви са неке позиције мафијаси и криминалци.

Name

Еј

03.11.2022 12:45

Сад се сви правимо паметни, а сваки дан је ко зна колико бруталних коментара на разноразним друштвеним мрежама и X порталима. Једноставно то је и немогуће све испратити, е сад кад се догодио овај немили случај с недужним Миланом сви се и перу и паметују. Слободу и мржњу говора раздваја танка нит, а између њих је огромна разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2022 18:49

Неограничен интернет и ограничена памет -највеће зло овог друштва.

Name

Јесен

03.11.2022 13:13

А змаја од сипова овај закон не доцице, нема то везе сто прети и позива ма убиство... ах да, он је "одоније" њему се цестита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

03.11.2022 13:16

И у Шамцу је неколико полицајаца пуно "шаљиво",сплеткаре,лажу,намјештају,раде све супротно од посла за који имају плату .Даће Бог да се таквих ријешимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2022 18:51

Придружићу ти се,имам и ја занимљивих података за те "шаљиве" у Шамцу.

Name

оптимиста

03.11.2022 13:20

Полицији је сала и кад ти неко послије кривицне пресуде у тренутку издрзавања условне казне пријети смрцу!!!А онда Суд ,уз асистенцију полиције и цутање тузиоца то пресуди као прекрсај ,и јос посто си снимио ту прјетњу и провокације добијес и ти пресуду због снимања!!!А све то раде без да ти упуте позив на суд и саслусају те!Манипулису доставом позива!!Наравно,сви у институцијама знају ко је насилник и ста му је циљ и ко му помазе од утицајних мангупа!!Ал сви из институција су ,као мјеру помоци ,предлагали зртви сигурни куцу и цинили све да тако помогну насилнику да оствари замисао!!!Замисао је био насиљем и притиском остварити материјалну корист!!Невјероватне су махинације коима се у свим институцијама слузе како би опструсали примјену и проведбу Закона ,који је по свим параграфима ,на страни незастицене странке!А онда кад се овако несто деси ,онда се фолирају овом прицом и пребацивањем одговорности!Свакодневне су овакве прице о злоупотребама у полицији ,тузиластву и суду који је ту због права и застите !Туга!Залосно само младог момка који је пресудио само својој глави!Јер њима оваква порука не знаци ниста ,ако не погоди директно њх и њихове сараднике и вец .,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

03.11.2022 13:22

...је то сто полиција није охрабрила момка да пријави оне који су га малтретирали него су га вјероватно увјерили да је то сала. Он кад је видио куд то иде и да неце добити заститу, и да их пријави, јер би се злотвори окомили на њега, једини је спас видио у томе да науди себи. Надам се само да цемо постати бољи људи који це се трудити да помаземо једни другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

03.11.2022 14:50

Ма драги моји грађани, ово хе само још један доказ да полиција није у служби обичних грађана. Да је ово " нечије " дијете све би било одрађено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2022 17:05

Ставићемо их у службу грађана...само стрпљења.Лош полицајац је гори од сваког криминалца.

Name

Будимо људи

03.11.2022 14:50

Тужно И жалосно какви смо то нељуди постали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.11.2022 16:13

Људи моји надју 72 кг КОКАИНА и јавно издају и казу како врацају одакле је досло ал гле цуда то насли у Добоју. У свијету како је људи није забиљезена веца ЛАЗ. Оцему ви прицате није то дјете неке од богатих битанги тако да их није брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

03.11.2022 16:50

Битно је да се " нечијем " дјетету НЕ СМИЈЕ удатити ни чвока!!! А " свације " се дијете мозе и сахрањивати !!! Бозе,ста смо , а ко зна шта ћемо и још доцекати?!?! Далеко било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бузур

03.11.2022 17:35

Сала им је све небитно где немају интерес сто није обавезно од висе силе власти, сто им не клима столицу

ОДГОВОРИТЕ