Za policiju snimak je samo šala, a za Tužilaštvo...

– Tužiocu je prezentovano od strane ovlašćenog službenog lica da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove Trišić i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona...

Republika Srpska 03.11.2022 | 13:04
Za policiju snimak je samo šala, a za Tužilaštvo...

Postupajući dežurni tužilac je preduzimao sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa obaveštenjima i količinom informacija kojima je raspolagao u datom momentu, a u vezi sa snimkom zbog kojeg se ubio Mladen Dulić, tvrdi Osnovno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Oni tvrde da je evidentna razlika u količini i kvalitetu dobijenih informacija od ovlaštenih službenih lica, prilikom prvog obaveštavanja dežurnog tužioca, a u vezi sa pristupanjem oštećenog Dulića u Policijsku stanicu Laktaši, radi brisanja fotografija i video-snimaka sa telefona Trišić Veljka koje informacije nisu bile dovoljne, da bi se znalo o kojem tačno krivičnom delu se radilo, jer tužilac nije imao na uvid fotografije ni video-snimke iz telefona Trišić Veljka, koji je jedini u tom momentu bio prijavljen kao lice koje je snimalo sebe i oštećenog telefonom.

– Tužiocu je prezentovano od strane ovlašćenog službenog lica da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove Trišić i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona. O deljenju na društvenim mrežama dežurni tužilac je obavešten sledeći dan, kada ga je ovlašteno službeno lice obavestilo da je snimak podeljen na društvenim mrežama, navodeći da se video-snimak može pogledati na društvenoj mreži Jutjub – kažu u Tužilaštvu.

Dodaju, da nakon što je tužiteljka pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se delo kvalifikuje kao krivično delo neovlašćeno fotografisanje i da se osoba koja je načinila i distribuirala snimak uhapsi. Ovlašćena službena lica PS Laktaši po tom nalogu su postupila, kao što su postupila i po drugim istražnim radnjama koje je tužilac naložio.

Okružno javno tužilaštvo obaveštava javnost u vezi sa izjavama u medijima, a koje se tiču nekvalifikovanja krivičnog dela „ugrožavanja,“ te „grubog povređivanja zakona, jer tužilac nije izdao naredbu za uklanjanje snimka,“ pretpostavljamo da se mislilo na krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 150 stav 1 KZ RS, a stav 1 citiramo u celosti:

„Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom pretnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, teško telesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili naneti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom opšte opasnom radnjom ili sredstvom, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine,“ a za koje i nije bilo elemenata bića krivičnog dela.

– Nadalje tužilaštvo obaveštava javnost da naredbe izdaje sud, na predlog ovlašćenih službenih lica, uz saglasnost postupajućeg tužioca. Zakonom o krivičnom postupku RS jasno je definisano koje to sud naredbe može izdati, pri čemu, naredba za uklanjanje snimaka sa društvenih mreža, kao takva uopšte nije propisana. Ukoliko su ovlašćena službena lica smatrala da je moguće izdati takvu naredbu, trebalo je tužiocu prezentovati snimak sa društvene mreže ili mreža, i dostaviti obrazložen predlog potkrepljen dokazima, kako bi tužilac dao saglasnost, što je u ovom slučaju izostalo, kao i svi dokazi, koji dokazuju deljenje video-snimka na društvenim mrežama – kažu u OJT Banjaluka.

Okružno javno tužilaštvo postupa u skladu sa članom 3 Uputstva o postupanju i saradnji ovlašćenih službenih lica i tužioca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, a koje je doneseno od strane glavnog republičkog tužioca Republike Srpske, u kojem je navedeno da su ovlašćena službena lica dužna obavestiti tužioca samo za krivična djela za koja su zaprećene kazne zatvora od pet godina i više, a za sva ostala počinjena krivična dela ispod pet godina, imaju ingerencije i nadležnosti da provedu istražne radnje bez nadzora tužioca.

– Tužilaštvo će po primanju izveštaja od strane nadležne policijske stanice, predmet u redovnoj proceduri dodeliti tužiocu, koji će dalje predmet uzeti u rad, provesti istragu, prikupiti dokaze i činjenice, te po kompletiranju i završetku istrage doneti odgovarajuću tužilačku odluku – poručili su iz banjalučkog tužilaštva.

(Informer/Srpskainfo Foto: Informer) 

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Potop

03.11.2022 12:15

Inace u policiji im je sve smesno

ODGOVORITE
Name

Borac

03.11.2022 15:30

Za poluciju je sala kada su tukli zene i djecu na trgu.

Name

Ugur

03.11.2022 17:30

Nije sala vec ponizavanje, maltretiranje, nanosenje zlih namjera

Name

Potop

03.11.2022 17:32

Smesno im je sve u odnosu na probleme ljudi, zli su ozbiljno samo kad je vlast u pitanju, za nju i rade, narod nema silu naredjenja pa ismijavaju sve

Name

Doboj

03.11.2022 18:48

Vjerovatno im je bilo smijesno i Davidovo ubistvo. Majku im debilnu. I policiji i tuzilastvu i sudovima, ali i strancima koji su nam ovo sve smjestili!!!!

Name

Xx

03.11.2022 12:19

U ovoj državi je šala gubitak jednog mladog života, u ovoj državi je šala krađa na izborima, šala je i proglašenje pobjednika izbora bez prebrojanih glasačkih listića, šala je nerad tužilaštva, sudstva, itd. Ovo je zemlja šaljivdžija u kojoj nema mjesta moralu i etici! Trulo društvo bez perspektive.

ODGOVORITE
Name

Sandra

03.11.2022 12:43

Dobro ste rekli.

Name

Re xx

03.11.2022 13:41

Nemoj da mračiš, popij svijetlo. Eto, i ja da se ''neslano'' našalim. Dobro došao u 21. vijek. Tako je svuda manje ili više. Živimo u takvom vremenu.

Name

Miloš

03.11.2022 14:15

Narode pa sto se cuditi , od ove vlasti ubijeni, rastjerani, ponizeni i opljackani ljudi, i ko jos normalan ide za njima.?

Name

Nešto već viđeno

03.11.2022 12:27

U bircuzima i na slavama u i oko BL može se vrlo često čuti jedna 'šaljiva' pričica. Naime, vragolasti momci u selu ukrali komšiji janje, ispekli ga i pozvali čak i čovjeka iz čijeg su stada janje ukrali. I oni se tako veselili, pili i jeli i na kraju oni tom nesretniku kažu da je to što jede njegovo janje. Njemu zastalo u grlu, zagrcnuo se, a oni prasnuli u neobuzdani smijeh. U isto takav smijeh prasnu i u bircuzima i slavama, iako su tu 'šaljivu' priču čuli bezbroj puta do sada. E to je slika ovoga naroda, za bolje i nije.

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.11.2022 12:31

Ako policija ozbiljno ne shvate našeg generala i sav njegov dosadašnji kriminal pa šta je tek za njih samo jedan snimak

ODGOVORITE
Name

re

03.11.2022 13:18

kada Mile kaže da prisliškuje opziciju i posle kada je trebao da krene proces kaže ja se šalio za sud to je isto sala žalosno

Name

11903

03.11.2022 13:20

Ako se realno pogleda stvorili smo društvo u kojem je poodavno normalno sve što u stvari nije normalno. Žalba na 300 i nešto stranica kycanog teksta se i ne pročita nego odbaci kao neosnovana. P. S. Laktaši je izgleda bio prioritet maltretiranje novoizabranog SDS-ovog poslanika na čemu su radili i inspektori i pozornici što je jad. Kad se tako represivna operativa usmjeri u gluposti, onda me ne čudi što je dežurnim pozornicima prijava nesrećnog mladića bila šaljiva. Mislim da bi bilo pametno jedan veliki miting pred ps. Laktaši povodom ovog slučaja i da se akredituju sve zainteresovane tv kuće.

Name

Re

03.11.2022 14:29

Drzava u kojoj su svi sa neke pozicije mafijasi i kriminalci.

Name

Ej

03.11.2022 12:45

Sad se svi pravimo pametni, a svaki dan je ko zna koliko brutalnih komentara na raznoraznim društvenim mrežama i X portalima. Jednostavno to je i nemoguće sve ispratiti, e sad kad se dogodio ovaj nemili slučaj s nedužnim Milanom svi se i peru i pametuju. Slobodu i mržnju govora razdvaja tanka nit, a između njih je ogromna razlika.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2022 18:49

Neograničen internet i ograničena pamet -najveće zlo ovog društva.

Name

Jesen

03.11.2022 13:13

A zmaja od sipova ovaj zakon ne docice, nema to veze sto preti i poziva ma ubistvo... ah da, on je "odonije" njemu se cestita

ODGOVORITE
Name

Jovo

03.11.2022 13:16

I u Šamcu je nekoliko policajaca puno "šaljivo",spletkare,lažu,namještaju,rade sve suprotno od posla za koji imaju platu .Daće Bog da se takvih riješimo.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2022 18:51

Pridružiću ti se,imam i ja zanimljivih podataka za te "šaljive" u Šamcu.

Name

optimista

03.11.2022 13:20

Policiji je sala i kad ti neko poslije krivicne presude u trenutku izdrzavanja uslovne kazne prijeti smrcu!!!A onda Sud ,uz asistenciju policije i cutanje tuzioca to presudi kao prekrsaj ,i jos posto si snimio tu prjetnju i provokacije dobijes i ti presudu zbog snimanja!!!A sve to rade bez da ti upute poziv na sud i saslusaju te!Manipulisu dostavom poziva!!Naravno,svi u institucijama znaju ko je nasilnik i sta mu je cilj i ko mu pomaze od uticajnih mangupa!!Al svi iz institucija su ,kao mjeru pomoci ,predlagali zrtvi sigurni kucu i cinili sve da tako pomognu nasilniku da ostvari zamisao!!!Zamisao je bio nasiljem i pritiskom ostvariti materijalnu korist!!Nevjerovatne su mahinacije koima se u svim institucijama sluze kako bi opstrusali primjenu i provedbu Zakona ,koji je po svim paragrafima ,na strani nezasticene stranke!A onda kad se ovako nesto desi ,onda se foliraju ovom pricom i prebacivanjem odgovornosti!Svakodnevne su ovakve price o zloupotrebama u policiji ,tuzilastvu i sudu koji je tu zbog prava i zastite !Tuga!Zalosno samo mladog momka koji je presudio samo svojoj glavi!Jer njima ovakva poruka ne znaci nista ,ako ne pogodi direktno njh i njihove saradnike i vec .,,,,,

ODGOVORITE
Name

Strasno

03.11.2022 13:22

...je to sto policija nije ohrabrila momka da prijavi one koji su ga maltretirali nego su ga vjerovatno uvjerili da je to sala. On kad je vidio kud to ide i da nece dobiti zastitu, i da ih prijavi, jer bi se zlotvori okomili na njega, jedini je spas vidio u tome da naudi sebi. Nadam se samo da cemo postati bolji ljudi koji ce se truditi da pomazemo jedni drugima.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

03.11.2022 14:50

Ma dragi moji građani, ovo he samo još jedan dokaz da policija nije u službi običnih građana. Da je ovo " nečije " dijete sve bi bilo odrađeno.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2022 17:05

Stavićemo ih u službu građana...samo strpljenja.Loš policajac je gori od svakog kriminalca.

Name

Budimo ljudi

03.11.2022 14:50

Tužno I žalosno kakvi smo to neljudi postali.

ODGOVORITE
Name

BL

03.11.2022 16:13

Ljudi moji nadju 72 kg KOKAINA i javno izdaju i kazu kako vracaju odakle je doslo al gle cuda to nasli u Doboju. U svijetu kako je ljudi nije zabiljezena veca LAZ. Ocemu vi pricate nije to djete neke od bogatih bitangi tako da ih nije briga

ODGOVORITE
Name

Zora je

03.11.2022 16:50

Bitno je da se " nečijem " djetetu NE SMIJE udatiti ni čvoka!!! A " svacije " se dijete moze i sahranjivati !!! Boze,sta smo , a ko zna šta ćemo i još docekati?!?! Daleko bilo!

ODGOVORITE
Name

Buzur

03.11.2022 17:35

Sala im je sve nebitno gde nemaju interes sto nije obavezno od vise sile vlasti, sto im ne klima stolicu

ODGOVORITE