Не можемо да пустимо руку Русије, док Запад не пружи другу

- Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија жели да нађе заједнички интерес са западним земљама и договор око Косова, али да не може да пусти „једину руку која је држи изнад провалије“ по том питању, а то је Русија.

Србија 03.11.2022 | 11:25
Не можемо да пустимо руку Русије, док Запад не пружи другу

У интервјуу за Глас Америке, на констатацију да је већ рекао да ”можемо да уведемо санкције Русији, али не можемо да се одрекнемо Косова“, те зашто повезује те две ствари, Дачић је указао да је реч о логици великих сила.

“Зашто велике силе Запада инсистирају да Србија уведе санкције Русији? Зашто не разумеју позицију Србије? Па исто тако и Русија неће разумети позицију Србије”, рекао је Дачић.

Како каже, велике силе размишљају логиком својих интереса, а Србија логиком свог интереса, а то је да бисмо ми сада, када бисмо говорили о Русији и Украјини, а да немамо проблем нашег територијалног интегритета, као што увек и гласамо, принципијелно, против те војне интервенције, а за очување принципа територијалног интегритета.

“И ми увек тако гласамо било да је реч о Косову, Украјини, неком другом делу света. А, западне земље и Русија селективно гледају на то, у једном случају се позивају на то, у другом случају раде другачије”, рекао је Дачић.

На питање на основу чега верује да Русија не би променила своју позицију која тренутно одговара Србији, у вези са Косовом, ако би јој њени интереси налагали другачије, Дачић је одговорио да свака од великих сила користи аргументе који њој одговарају.

“У овом тренутку Русији одговара да се позива на то ''кад може Косово, може и Донбас''. Али није само Русија, која ће се на то позивати, па и Каталонија каже - кад може Косово, може и Каталонија. Да будем искрен, и Република Српска може сутра да каже ''кад може Косово, може и Република Српска“, указао је Дачић.

Са друге стране наводи да ће Запад рећи да то није исто, да је Косово слуцај “суи генерис” и - “немојте ви да се поредите са Косовом”.

“А ни једни ни други нису у праву. А ми морамо да се бринемо о нашим интересима. Односно, шта се дешава, да поједноставим то питање, да питам наше америчке партнере: ако уважавају наше интересе, шта је понуда, шта је предлог за нас? Шта је то што би био заједнички интерес Србије и Америке, када је реч о нашим проблемима? Шта је то што је предлог, ако је вама важно да Србија буде део ЕУ, да уведе санкције Русији и све остало. Ваљда су свесни тога, ако ми то урадимо, ми остајемо без подршке Русије у Савету безбедности УН”, рекао је Дачић.

На питање шта би била боља понуда, каже да је то праведна понуда за решење питања Косова.

“Не може понуда бити: 'гласајте за санкције Русији', а друга тачка примићемо Косово у УН и Савет Европе. Па цекајте, нисмо ми пали с Марса, па сад не знамо да гледамо шта је наш интерес. Ово је за нас лоша опција”, истакао је шеф српске дипломатије.

Поручује да Београд хоће договор, али да “нико не пушта руку док је изнад провалије, док не добије другу руку“.

“А која је то друга рука? Јер они хоће да пустимо ту једну једину руку коју држимо. Ја сам потпуно конкретан и практичан, и то сам причао и 10 година уназад и у Вашингтону - све док је проблем Косова актуелан, ми морамо да водимо рачуна о онима који подржавају наше интересе око тога”, нагласио је Дачић.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зема

03.11.2022 10:38

Ма ви сте богом дани па це вас запад молити за несто смраду један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зема

03.11.2022 12:37

Па то си ти Зема, шупч.но стара.

Name

АР

03.11.2022 12:01

Мозес ти мислите немоземо пустити руку русије Па ста вам то русија даде у последњих 100-година комунизам и биједу ниста висе Куд идемо кад нам треба посла пара И просперитета..Да мозда не сједемо у аутобус воз или авион па се неким слуцајем запутимо у русију Не него према овом непријатељском западу Јаднице јадни о каквој руци ти прицас моли се богу И ти и тај твој председник да вас приме у западни систем у европу А то це све бити кад вуцко отказе послусност оном патуљку у русији и кад јавно призна косово Умало да заборавим када се јавно оградите од оних који су поцинили геноцид и ратне злоцине по цитавој бивсој југи Толико од мене и надам се да це вам отпасти та рука сто се дрзи за злоцинацки резим у русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре АР

03.11.2022 12:50

Браво за коментар!

Name

Реалиста

03.11.2022 20:38

Немаш ти појма кратко и јасно.

Name

Путуј ко ти брани

03.11.2022 21:09

Само резервиди и повратну. Нема висе пљацке руских а ни других дрзава ресурса....Твоје је да само узивас у благостању.

Name

Ре ре АР

03.11.2022 21:17

Да ли теби запад даје новац или идеш на запад да оставиш кичму за новац? И још једно занимљиво питање- Послије економског краха запада,да ли ћеш исту причу причати или ћеш точак окрреенути

Name

Само дрзи

03.11.2022 12:01

Колко мозес русија нам није помагала ни кад је била јака а камоли сад кад тону и помоц тразе од ирана сирије и кореје а кад запад заустави токове новца гарабт це руси улозит своје паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ф60

03.11.2022 12:26

Значи ако запад понуди више окренут чеш леђа Русији хоћу рећи издати ћеш браћу Русе.Са овом изјавом сте дали до знања Русима да је ваша љубав према њима само из користи и то ће вас коштат у скорој будучности. Нису Руси наивне будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2022 13:42

А ста то Срб има од Рус? Трговинска размјена је безнацајна кад упоредис с ЕУ.

Name

Са САД је 3%

03.11.2022 20:52

Ако рацунамо невладине организације, инаце не би била ни толико..... Поразавајуце

Name

Каква ЕУ

03.11.2022 21:00

И сто су биле те размјене биле су док је Србија добијала најповољније енергенте од Русије! Како Европа тако и Србија и сви ми смо безнадезан слуцај без повољних ресурса из Русије. Нема ту висе ницега економски одрзивог и исплативог, на крају свако це се бавити својим јадом а неки це прије тога настојати да дио свога свога пребаце на кога могу ....

Name

аналитицар

03.11.2022 12:29

Друзе дацицу,па онда останите висити над провалијом о тој једној руској руци,ако су вас другом вец пустили пустице и то једном док добију бољи интерес лицни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2022 21:21

Управо због тога Русија иде напријед..да не мора од запада тражити интерес већ да као суперсила буде и да не мора никог ништа питати или мољакати. До сада је то била Америла али надам се да ће се коло среће окренути у руску корист

Name

Романија

03.11.2022 13:38

Свака част господине Дачићу. Свака ријеч Вам је на мјесту. Само бих Вас још насавјетовао - пустите запад низ воду и ове аветињске слуге западне, окрените се још јаче будућој Царевини Русији и да нас Бог види. С вјером у Бога и Русију до Српског спасења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

03.11.2022 13:44

како ти свака власт и сваки систем одговара, уста те јебем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велис

03.11.2022 18:43

"ДОК Запад не прузи другу"! Да ли Ви господине уопсте размисљате прије него несто јавно изговорите!? У преводу спремни сте "ноз у ледја" братској и пријатељској Русији према насем народу и насим интересима за рад хегемонових !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десет година уназад

03.11.2022 21:04

Сте били брзе руке на потпису а сада сте и на језику.

ОДГОВОРИТЕ