Ne možemo da pustimo ruku Rusije, dok Zapad ne pruži drugu

- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi da nađe zajednički interes sa zapadnim zemljama i dogovor oko Kosova, ali da ne može da pusti „jedinu ruku koja je drži iznad provalije“ po tom pitanju, a to je Rusija.

Srbija 03.11.2022 | 11:25
Ne možemo da pustimo ruku Rusije, dok Zapad ne pruži drugu

U intervjuu za Glas Amerike, na konstataciju da je već rekao da ”možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ali ne možemo da se odreknemo Kosova“, te zašto povezuje te dve stvari, Dačić je ukazao da je reč o logici velikih sila.

“Zašto velike sile Zapada insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji? Zašto ne razumeju poziciju Srbije? Pa isto tako i Rusija neće razumeti poziciju Srbije”, rekao je Dačić.

Kako kaže, velike sile razmišljaju logikom svojih interesa, a Srbija logikom svog interesa, a to je da bismo mi sada, kada bismo govorili o Rusiji i Ukrajini, a da nemamo problem našeg teritorijalnog integriteta, kao što uvek i glasamo, principijelno, protiv te vojne intervencije, a za očuvanje principa teritorijalnog integriteta.

“I mi uvek tako glasamo bilo da je reč o Kosovu, Ukrajini, nekom drugom delu sveta. A, zapadne zemlje i Rusija selektivno gledaju na to, u jednom slučaju se pozivaju na to, u drugom slučaju rade drugačije”, rekao je Dačić.

Na pitanje na osnovu čega veruje da Rusija ne bi promenila svoju poziciju koja trenutno odgovara Srbiji, u vezi sa Kosovom, ako bi joj njeni interesi nalagali drugačije, Dačić je odgovorio da svaka od velikih sila koristi argumente koji njoj odgovaraju.

“U ovom trenutku Rusiji odgovara da se poziva na to ''kad može Kosovo, može i Donbas''. Ali nije samo Rusija, koja će se na to pozivati, pa i Katalonija kaže - kad može Kosovo, može i Katalonija. Da budem iskren, i Republika Srpska može sutra da kaže ''kad može Kosovo, može i Republika Srpska“, ukazao je Dačić.

Sa druge strane navodi da će Zapad reći da to nije isto, da je Kosovo slucaj “sui generis” i - “nemojte vi da se poredite sa Kosovom”.

“A ni jedni ni drugi nisu u pravu. A mi moramo da se brinemo o našim interesima. Odnosno, šta se dešava, da pojednostavim to pitanje, da pitam naše američke partnere: ako uvažavaju naše interese, šta je ponuda, šta je predlog za nas? Šta je to što bi bio zajednički interes Srbije i Amerike, kada je reč o našim problemima? Šta je to što je predlog, ako je vama važno da Srbija bude deo EU, da uvede sankcije Rusiji i sve ostalo. Valjda su svesni toga, ako mi to uradimo, mi ostajemo bez podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN”, rekao je Dačić.

Na pitanje šta bi bila bolja ponuda, kaže da je to pravedna ponuda za rešenje pitanja Kosova.

“Ne može ponuda biti: 'glasajte za sankcije Rusiji', a druga tačka primićemo Kosovo u UN i Savet Evrope. Pa cekajte, nismo mi pali s Marsa, pa sad ne znamo da gledamo šta je naš interes. Ovo je za nas loša opcija”, istakao je šef srpske diplomatije.

Poručuje da Beograd hoće dogovor, ali da “niko ne pušta ruku dok je iznad provalije, dok ne dobije drugu ruku“.

“A koja je to druga ruka? Jer oni hoće da pustimo tu jednu jedinu ruku koju držimo. Ja sam potpuno konkretan i praktičan, i to sam pričao i 10 godina unazad i u Vašingtonu - sve dok je problem Kosova aktuelan, mi moramo da vodimo računa o onima koji podržavaju naše interese oko toga”, naglasio je Dačić.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Zema

03.11.2022 10:38

Ma vi ste bogom dani pa ce vas zapad moliti za nesto smradu jedan.

ODGOVORITE
Name

Re Zema

03.11.2022 12:37

Pa to si ti Zema, šupč.no stara.

Name

AR

03.11.2022 12:01

Mozes ti mislite nemozemo pustiti ruku rusije Pa sta vam to rusija dade u poslednjih 100-godina komunizam i bijedu nista vise Kud idemo kad nam treba posla para I prosperiteta..Da mozda ne sjedemo u autobus voz ili avion pa se nekim slucajem zaputimo u rusiju Ne nego prema ovom neprijateljskom zapadu Jadnice jadni o kakvoj ruci ti pricas moli se bogu I ti i taj tvoj predsednik da vas prime u zapadni sistem u evropu A to ce sve biti kad vucko otkaze poslusnost onom patuljku u rusiji i kad javno prizna kosovo Umalo da zaboravim kada se javno ogradite od onih koji su pocinili genocid i ratne zlocine po citavoj bivsoj jugi Toliko od mene i nadam se da ce vam otpasti ta ruka sto se drzi za zlocinacki rezim u rusiji

ODGOVORITE
Name

Re AR

03.11.2022 12:50

Bravo za komentar!

Name

Realista

03.11.2022 20:38

Nemaš ti pojma kratko i jasno.

Name

Putuj ko ti brani

03.11.2022 21:09

Samo rezervidi i povratnu. Nema vise pljacke ruskih a ni drugih drzava resursa....Tvoje je da samo uzivas u blagostanju.

Name

Re re AR

03.11.2022 21:17

Da li tebi zapad daje novac ili ideš na zapad da ostaviš kičmu za novac? I još jedno zanimljivo pitanje- Poslije ekonomskog kraha zapada,da li ćeš istu priču pričati ili ćeš točak okrreenuti

Name

Samo drzi

03.11.2022 12:01

Kolko mozes rusija nam nije pomagala ni kad je bila jaka a kamoli sad kad tonu i pomoc traze od irana sirije i koreje a kad zapad zaustavi tokove novca garabt ce rusi ulozit svoje pare

ODGOVORITE
Name

f60

03.11.2022 12:26

Znači ako zapad ponudi više okrenut češ leđa Rusiji hoću reći izdati ćeš braću Ruse.Sa ovom izjavom ste dali do znanja Rusima da je vaša ljubav prema njima samo iz koristi i to će vas koštat u skoroj budučnosti. Nisu Rusi naivne budale.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2022 13:42

A sta to Srb ima od Rus? Trgovinska razmjena je beznacajna kad uporedis s EU.

Name

Sa SAD je 3%

03.11.2022 20:52

Ako racunamo nevladine organizacije, inace ne bi bila ni toliko..... Porazavajuce

Name

Kakva EU

03.11.2022 21:00

I sto su bile te razmjene bile su dok je Srbija dobijala najpovoljnije energente od Rusije! Kako Evropa tako i Srbija i svi mi smo beznadezan slucaj bez povoljnih resursa iz Rusije. Nema tu vise nicega ekonomski odrzivog i isplativog, na kraju svako ce se baviti svojim jadom a neki ce prije toga nastojati da dio svoga svoga prebace na koga mogu ....

Name

analiticar

03.11.2022 12:29

Druze dacicu,pa onda ostanite visiti nad provalijom o toj jednoj ruskoj ruci,ako su vas drugom vec pustili pustice i to jednom dok dobiju bolji interes licni.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2022 21:21

Upravo zbog toga Rusija ide naprijed..da ne mora od zapada tražiti interes već da kao supersila bude i da ne mora nikog ništa pitati ili moljakati. Do sada je to bila Amerila ali nadam se da će se kolo sreće okrenuti u rusku korist

Name

Романија

03.11.2022 13:38

Свака част господине Дачићу. Свака ријеч Вам је на мјесту. Само бих Вас још насавјетовао - пустите запад низ воду и ове аветињске слуге западне, окрените се још јаче будућој Царевини Русији и да нас Бог види. С вјером у Бога и Русију до Српског спасења.

ODGOVORITE
Name

miki

03.11.2022 13:44

kako ti svaka vlast i svaki sistem odgovara, usta te jebem

ODGOVORITE
Name

Velis

03.11.2022 18:43

"DOK Zapad ne pruzi drugu"! Da li Vi gospodine uopste razmisljate prije nego nesto javno izgovorite!? U prevodu spremni ste "noz u ledja" bratskoj i prijateljskoj Rusiji prema nasem narodu i nasim interesima za rad hegemonovih !

ODGOVORITE
Name

Deset godina unazad

03.11.2022 21:04

Ste bili brze ruke na potpisu a sada ste i na jeziku.

ODGOVORITE