Србац: Отворена изложба скулптура Ранка Кресојевића

У изложбеном салону србачког Дома културе синоћ је отворена изложба скулптура под називом „Мој дрвљеник из природе“, аутора Ранка Кресојевића из Повелича, који се овом умјетношћу, као заљубљеник у природу и планинарење, бави шездесет година.

Република Српска 03.11.2022 | 11:07
Србац: Отворена изложба скулптура Ранка Кресојевића

На изложби је представљено 90 експоната, које је Ранко подијелио у двије групе – природне еспонате које је пронашао у шумама, потоцима, на њивама и само обликовао, дорадио, те рељефе из пуног дрвета.

Овај 89-годишњи пензионер у току прошлог рата избјегао је из Бановића у родно село Повелич, остављајући стан и у њему колекцију од 103 скулптуре.

„Нажалост, чуо сам да су експонати разнесени и уништени, а многи завршили и на ватри. Тако сам морао испочетка,  и морам се похвалити да опет имам завидну колекцију од 120 радова, од којих сам 40 најбољих поклонио кћерки која живи у Шведској“, каже Ранко и додаје да има понуда да  расположиве скулптуре прода, али кћерка није за то. Коме ће оставити као оставштину иза себе, још није размишљао.

Склоност овој врсти умјетности Ранко Кресојевић је открио приликом планинарења које је његова дугогодишња љубав. За природу каже да је највећи, непресушни извор, инспирације за умјетничку душу, за оне који запажају живот око себе.

На прагу је десете деценије живота и тешко му пада то што због више силе више не може у планину.

„Ови експонати највише говоре да је Ранко уложио велики труд, знање и љубав према природи и умјетности. Због тога је наша установа Центар за културу и спорт израдила фото-албум свих скулптура који ће остати похрањен у Завичајну збирку Народне библиотеке, каже директор Центра Радован Митраковић. 

(БН/С.К. Фото:С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И

03.11.2022 10:27

Свака част!

ОДГОВОРИТЕ