Srbac: Otvorena izložba skulptura Ranka Kresojevića

U izložbenom salonu srbačkog Doma kulture sinoć je otvorena izložba skulptura pod nazivom „Moj drvljenik iz prirode“, autora Ranka Kresojevića iz Poveliča, koji se ovom umjetnošću, kao zaljubljenik u prirodu i planinarenje, bavi šezdeset godina.

Republika Srpska 03.11.2022 | 11:07
Srbac: Otvorena izložba skulptura Ranka Kresojevića

Na izložbi je predstavljeno 90 eksponata, koje je Ranko podijelio u dvije grupe – prirodne esponate koje je pronašao u šumama, potocima, na njivama i samo oblikovao, doradio, te reljefe iz punog drveta.

Ovaj 89-godišnji penzioner u toku prošlog rata izbjegao je iz Banovića u rodno selo Povelič, ostavljajući stan i u njemu kolekciju od 103 skulpture.

„Nažalost, čuo sam da su eksponati razneseni i uništeni, a mnogi završili i na vatri. Tako sam morao ispočetka,  i moram se pohvaliti da opet imam zavidnu kolekciju od 120 radova, od kojih sam 40 najboljih poklonio kćerki koja živi u Švedskoj“, kaže Ranko i dodaje da ima ponuda da  raspoložive skulpture proda, ali kćerka nije za to. Kome će ostaviti kao ostavštinu iza sebe, još nije razmišljao.

Sklonost ovoj vrsti umjetnosti Ranko Kresojević je otkrio prilikom planinarenja koje je njegova dugogodišnja ljubav. Za prirodu kaže da je najveći, nepresušni izvor, inspiracije za umjetničku dušu, za one koji zapažaju život oko sebe.

Na pragu je desete decenije života i teško mu pada to što zbog više sile više ne može u planinu.

„Ovi eksponati najviše govore da je Ranko uložio veliki trud, znanje i ljubav prema prirodi i umjetnosti. Zbog toga je naša ustanova Centar za kulturu i sport izradila foto-album svih skulptura koji će ostati pohranjen u Zavičajnu zbirku Narodne biblioteke, kaže direktor Centra Radovan Mitraković. 

(BN/S.K. Foto:S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

I

03.11.2022 10:27

Свака част!

ODGOVORITE